Miegoti kartu su mažyliu ar atskirai: pataria psichologė

07. Sep 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Trys mažylių miegojimo būdai – vienoje lovoje su tėveliais, atskiroje savo lovoje, bet šalia tėvelių ir savo lovytėje atskirame kambaryje. Kuris šių būdų naudingiausias tiek mažyliams, tiek tėveliams? Pliusus ir minusus dėliojame kartu su psichologe ir super mažylės šeimyna.

Mažylis, kuriam vos kelios dienos, savaitės ar net mėnesiai yra visiškai priklausomas nuo mūsų, tėvų, sprendimų. Žindysime jį pienu ar mišinukais, duosime čiupltuką ar neapgaudinėsime mažiuko, kuo rengsime savo kūdikį - vis sprendimai, sprendimai. Net kur miegos mūsų kūdikis, mes parys sprendžiame.

Pasak vaikų ir paauglių psichiatrės, psichoterapeutės Godos Bačienės, kai mažylis miega tėvų lovoje, jam yra idealiai saugu, beveik nereikia jokių pastangų tam saugumui gauti. Juk kai jauti kūną šalia, esi apkabinamas ar kalbinamas, žiūri į tėčio ar mamos akis - jautiesi saugus.

Mamyčių klubo Super mažylės Medos tėveliai tokio varianto net nesvarstė. Šeimyna nuo pat pirmųjų dienų mergytę migdė jos lovytėje, tiesa, pačią lovytę pasistatę prie savosios. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, tai žinoma suteikė galimybę greičiau atliepti į vaiko poreikius. 

"Vaikas savo lovelėje, tėvų kambaryje, neretai pasiekiamas per ištiestą ranką, jau turi savo erdvę, todėl jo miegojimas, vartymasis nedrumsčia tėvams ramybės. Jie turi savo judesių laisvę. Taip pat jie gali būti ramūs, kad visada išgirs vaiką. Dar vienas pliusas - jei kažko nori, turi parodyti ženklą - taip vystosi vaikučio bendravimas su tėvais", - pasakojo psichologė.

Tiesa, Medai ūgtelėjus, tėvai pradėjo matyti vis daugiau miegojimo su vaikučiu viename kambaryje minusų. Mat vos įžengus tėvams į miegamąjį nakčiai, dukrytė prabusdavo, nors iki tol labai kietai miegodavo.

Taigi, Ramunė ir Marius, mažylei augant, miegojimo viename kambaryje minusų pradėjo suskaičiuoti daugiau, negu pliusų. Tad vieną dieną ėmėsi organizuoti iškilmingą Medos kambario atidarymo šventę, surentė trūkstamus baldelius, atvežė lovelę, perkirpo šventinį kaspiną ir, atlikę miego ritualus, tiesiog paguldė dukrytę miegoti jau atskirame, jos beveik metus laukusiame kambaryje.

Mama džiaugėsi, jog kai dukrytė "persikraustė" į savo kambarį, ji nustojo keltis naktį tą vieną kartą pavalgyti - mat sadžiai išmiegodavo iki ryto.

Pasak psichologės, visi trys miegojimo būdai yra geri, tik svarbiausia - kiekvienam jų tinkamas laikas. Pavyzdžiui, jei migdysme mažylį atskirame kambaryje nuo pirmųjų jo gyvenimo mėnesių, gali būti, kad nei mes gerai pailsėsime, nei vaikas.

"Tėvams bus neramu, ar jie išgirs vaiką, ar laiku suspės pribėgti. Toks nepatogumas neretai kelia didesnį nerimą, tada miegame savo kambaryje nerimaudami, ar jį išgirsime. Tai, kad tikrai neišgirsite savo mažylio, galimybių yra. Tuomet jis gali užsiverkti ir jaustis apleistas. O to neturėtų būti", - tikino psichologė.

Medos šeimyna turbūt išlaukė to tikrai tinkamo meto, mat išsiskirstymas į atskirus kambarius miegui išėjo į naudą visiems - ir vaikams, ir tėvams.