VIDEO: Kaip elgtis, kad tarp vaikų šeimoje būtų daugiau taikos, nei konkurencijos?

19. Mar 2019, 17:19 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

"Tą dieną, kai Aleksandras grįžo namo, pamenu taip ryškiai lyg tai buvo vakar. Džiaugsmas, ramybė, palaima, visa puokštė jausmų ir vienintelis rūpestis - kaip brolį priims mūsų pirmagimė Marija. Ar man pavyks suderinti abiejų vaikų poreikius? Ir pradžia išties buvo graži. Tačiau dabar, kai Aleksandrui jau metai, o Marijai treji, kai kartu jie žaidžia vis dažniau, man kaip ir daugeliui mamų kyla klausimas - ką daryti, kad vaikai nesipyktų?" - klausia laidos vedėja Indre Kavaliauskaite-Morkuniene.

Kaip teigia Mes - tėvai psichologė, trijų vaikų mama Ieva Šuipė, tyrimai rodo, kad konkurencija tarp vaikų pasireiškia dažniau, kai tarp jų yra mažesnis amžiaus skirtumas: "Sakoma, daugiausiai pešasi berniukai, mažiausiai konkuruoja brolis ir sesė. Žinoma, labai priklauso ir nuo pačių vaikų temperamento. Vieni ramesni, kiti būna ūmesnio charakterio. Bet daugeliu atvejų, kaip vaikai tarpusavyje sutars, lemia tėvai".

Pagrindinės tėvų klaidos

Viena esminių klaidų, kurias daro tėvai, tokiu būdu paskatindami šeimoje vaikų konkurenciją - jų lyginimas tarpusavje, pvz. kuris geriau mokosi, kuris kažką geriau daro ir pan. Pasak psichologės, mes tokiu būdu lyg ir norime paskatinti kitą vaiką pasitempti, tačiau tai gero neduoda, o tik didina vaiko pyktį ir norą "tam geresniam" atsikeršyti.

Kita klaida – buvimas kažkurio vaiko pusėje. Jei sakote: "palik sesę ar brolį ramybėje", "atiduok broliukui žaislą", "neskriausk sesės", "nusileisk" ir pan. - tai reiškia, kad jau esate vieno ar kito vaiko pusėje. Pasak psichologės, tai nėra gerai, nes tai vaikams sukelia piktus jausmus vienas kitam.

Jau pamačius pirmąsias vaikų galimos kovos užuomazgas, psichologė I.Šuipė pataria iškart mokyti juos spręsti konfliktą.

"Nesakau,  kad turėtume kištis ir aiškintis kiekvieno konflikto metu, bet norėdami vaikams padėti išmokti tų įgūdžių, kurių jiems reikia, kad jie vėliau tinkamu būdu patys mokėtų išsispręsti konfliktus, reikia kartais įsikišti ir juos to pamokyti. Turi būti išgirsti abiejų vaikų norai ir poreikiai, kad nė vieno neliktų nuskriausto", - patarė pašnekovė.

Ką daryti, kai vaikai ima muštis?

Ne paslaptis, kad paaugę broliai ir sesės moka pakovoti ir jėga. 

Tad pirmoji taisyklė, jeigu įvyko muštynės tarp vaikų - pirmiausia reikėtų eiti pas nuskriaustąjį, kuriam labiausiai skauda tuo metu. Padėkite jam, paguoskite, tačiau kai jį nuraminate, labai svarbu grįžti ir prie antro vaikučio - "skriaudėjo".

Tačiau, pasak psichologės, pas "mušeiką" reikia eiti ne barant jį ir būti puolimo pozicijoje, o išlaikant ramybę savyje, kad atstatytumėte ryšį su vaiku ir kad jis pats nusiramintų. "Svarbu, kad suprastumėte, ką vaikas tuo metu išgyvena, svarbu suprasti jo emocijas, pvz. suprantu, kad tu supykai, bet muštis negalima". Pasikalbėkite, patarkite vaikui, kaip rasti kitą būdą problemai išspręsti", - teigė I.Šuipė.

Daugiai patarimų - video siužete.