Psichologė: Normalu, jei 2 – 3 metų vaikas atsisako puoduko

Psichologė: Normalu, jei 2 – 3 metų vaikas atsisako puoduko

26. Nov 2011, 09:00

Ar žinojai, kad yra galimybė paklausti specialisto apie viską, kas tave domina pratinant vaiką prie puoduko ar tualeto. Jei kas nors neramina, rašyk klausimą į redakciją.

 

Ingrida:

 

Mano Nedukas yra 2,2 metų. Jau nuo 2 metų visiškai dieną gyvendavom be sauskelnių, tik nakčiai užmaudavau, nes visada prisišlapindavo. Prieš 2 savaites pradėjo dienomis sysiot į kelnes, net nebesiprašo ant puoduko, tik išsižergia ir sako - šlapia. Nebežinau, ką daryt, kodel jis vėl pradėjo šlapintis į kelnes?

 

Į darželį neina, visą laiką būnam kartu, jokio streso berniukas nepatyrė, nes visą laiką būnam kartu, tad atsakymo laukiu iš specialisto. Ačiū.

 

Psichologė Jūratė Mitkienė:

 

Apie 2 – 3 gyvenimo metus yra normalu, kad vaikas gali atsisakyti sėstis ant puoduko. Tai žymi natūralų pasipriešinimą, kuris jam padeda augti ir reikštis. Šiame amžiuje vaikas pajaučia, kad gali valdyti savo kūną, kuris iki šiol nepaklusdavo.

 

Tas periodas, kai vaikas nuolat prieštarauja - „ne“, „aš pats“ - sunkus tėvams, bet būtinas vaikui, dėl to jis tampa pačiu savimi. Gal reikėtų puoduką „pamiršti“ ir palaukti mėnesį ar kelis. Tikrai nereikėtų vaiko prievarta sodinti, pykti ant jo, gėdinti ar bausti. Jei vaiko vystymasis nėra „patologiškas“, jis tikrai išmoks kontroliuoti savo poreikius ir be ypatingų tėvų pastangų.

 

Kita vertus, tai gali būti regresavimas į kūdikystės amžių, į anksčiau išgyventą ryšį su mama, kuriai tenka daugiau užsiimti su vaiku, keisti jo rūbus, kaip tai darė anksčiau. Regresija pasireiškia vaikui susidūrus su pernelyg sunkia situacija, pvz., mamai pastojus ar jau gimus jaunesniam broliui ar seseriai, pradėjus eiti į darželį, skiriantis tėvams ar pan.

 

Jei nori pasikonsultuoti su specialistu apie savo vaikučio draugystę ar nedraugystę su naktipuodžiu, bėdas ar džiaugsmus, spausk šį mygtuką puslapyje www.mamyciuklubas.lt/pull-ups ir rašyk savo klausimą.