Psichologė: vaiko meilės kalba - tai kartu leidžiamas laikas

Psichologė: vaiko meilės kalba - tai kartu leidžiamas laikas

30. Sep 2015, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klube startavo jau kupinas šilumos ir meilės projektas "Huggies@Meilės kalbos". Šią savaitę psichologė Sonata Vizgaudienė iš www.tevystespsichologija.lt plačiau pasakoja apie tai kodėl svarbus buvimas kartu ir kas tai iš tiesų yra.

20150929155331-38134.jpg

Būdami kartu dalinamės tuo, kas mums svarbu, patiriame artumo akimirkas, stipriname santykius, jaučiame ryšį su artimaisiais. Bet kokie santykiai ilgainiui nutrūksta, jei jų netvirtiname buvimu kartu. Jei skirsime mažai laiko kokybiškam buvimui su savo vaikais, kažkuriuo momentu pastebėsime, kad vaikai nutolo, nebenori pasakoti apie save, nebesidomi bendra veikla, nes tiesiog atprato.

Rodyti vaikams meilę leidžiant su jais kuo daugiau laiko – vienas iš sunkesnių dalykų, nors atrodo, kad tai labai paprasta. Kai suprantame, jog paroje tik 24 val., pasidaro gana sudėtinga. Ar nebūna taip, kad dienos bėgyje mintyse sau piešiate vaizdą, kaip vakare pažaisite su dukrele, bet paguldžiusi ją į lovą, suprantate, kad žaidimui laiko taip ir neatradote, nes gaminote vakarienę, padėjote sūnui spręsti matematiką, lyginote drabužius rytdienai ir štai -  žaidimas nusikėlė rytdienai. Taigi kaip galėtume paskirti dėmesingo laiko savo vaikams.

Atžaloms reikalingas ne pats buvimas vienoje patalpoje ar netoliese, o bendravimo kokybė – bendra veikla, dalijimasis mintimis ir jausmais. Visas jūsų dėmesys turi būti sutelktas į vaiką. Įvardinti kokybiško buvimo kiekį laiko atžvilgiu gana sudėtinga. Kartais tam gali užtekti dešimt minučių ir vaikas jau pasijus laimingas, kad pabuvote su juo. Jei su vaiku lyg ir žaidžiate valandą, bet tuo pačiu atliekate kitus darbus ar pakalbate telefonu, tame artimo buvimo gali būti ir nedaug.

Kaip atpažinti vaiką, kuriam labai svarbus kartu leidžiamas laikas?

Sūnelis ar dukrelė dažnai ateina pas jus, kai jūs kažką darote ir jus kalbina, siūlosi padėti. Vaikas stengiasi savo veiklą persikelti arčiau mamos ir vis kažko klausia, atkreipia dėmesį, prašo pagalbos. Vis girdime: „Mama, ar tu matei, kaip padariau?“, „Ar matai, kaip moku?“, „Pažiūrėk čia“ ir pan. Šie vaikai nemėgsta būti vieni, jiems reikia kompanijos. Jie patys siūlo šeimai veiklą kartu, kažkur eiti, kartu žaisti šeimyninius žaidimus, jie mielai eina su tėvais ten, kur tik tėvai juos vedasi. Jei pastebite, kad vaikas kitiems giriasi: „O mes su mamyte kepėme pyragą“, „O tėtis man parodė, kaip reikia skraidinti aitvarą“, rodo, kad jam viskas, ką daro kartu, yra svarbu ir jis tai vertina. Kai nusižengia, tokiam vaikui didžiausia bausmė būti atskirtam. Jei pastebite, kad paskyrėte atskyrimo bausmę, pavyzdžiui, nusiuntėte pagalvoti į savo kambarį arba pasakėte, kad dabar pusvalandį nesikalbėsite, ir vaikas labai dėl to nusimena, prieštarauja, jam sunku pakelti tokią nuobaudą, tai gali būti, kad meilę jis supranta būtent per leidžiamą laiką kartu. Tokius vaikučius labai žeidžia atsisakymas bendrauti. Norintys leisti laiką kartu vaikai patys to įvairiais būdais siekia, taip pat vertina tėvų parodytą iniciatyvą. Didžiausia dovana vaikučiui, mėgstančiam bendravimą, - laikas tik jam. 

Skausminga šių dienų aktualija, kada tėveliai išvyksta dirbti į užsienį, vaikus palikdami seneliams, turi skaudžių psichologinių pasekmių jų vaikams, nes bendravimas kompiuteriu niekaip negali kompensuoti kasdienio buvimo kartu. Vaikai, kuriems svarbiausia meilės kalba – buvimas kartu, palikti tėvelių jaučiasi jų nemylimi ir niekas jų neįtikins, kad yra kitaip, nes artimiausių žmonių šalia nėra. Apie meilę neužtenka kalbėti, reikia ją rodyti.

Kokybiškas bendravimas

Bendravimo pagrindas – teigiamos emocijos. Svarbu ir tai, kaip leidžiate laiką su vaikais. Tik tada rasite kelią į vaiko širdelę, jei labiau kreipsite dėmesį į sėkmes nei į nesėkmes. Visgi dažnokai mūsų vaikai išskirtinio tėvų dėmesio susilaukia tada, kai kažko „prisidirba“. Tada jau reikalingi pokalbiai „akis į akį“ ir pažadai stebėti elgesį ateityje bei į jį reaguoti.  Ar tiek dėmesio vaikas gauna elgdamasis gerai? Greičiausiai, ne. Kai vaikai elgiasi nepriekaištingai, visiems ramu. O turėtų būti kitaip. Kartu leidžiamas laikas dažniausiai turi būti nuspalvintas teigiamomis emocijomis. Viena, kai bambame ant vaikų, jei jiems kažkas nepasiseka. Visai kas kita, kai ramiai susėdę pasiaiškiname, kaip būtų galima padaryti geriau. Suprantama, negalėsime apsieiti be auklėjimo epozodų. Jie būtini. Svarbu, kad vaikai nesuprastų, kad išskirtinio tėvų dėmesio gauna tik tada, kai kažką padaro netinkamai. 

Trumpos, bet kokybiškos minutės kartu.  Kiekvieną dieną reikalingos bent kelios minutės dėmesio visiems vaikams, kad vaikas suprastų, esąs svarbus. Pavyzdžiui, ryte atsisveikinat - galbūt  apsikabinti palinkint geros dienos, kartu valgant bent kartą per dieną, prieš miegą aptariant dieną, pažiūrint kartu mėgstamą laidą ar filmą ir jį aptariant, išgeriant kartu arbatos ir pan.

Laikas kiekvienam vaikui. Visi vaikai šeimoje nusipelno išskirtinio tėvų dėmesio. Tai tėvams tikrai nelengva, bet susiplanavus įmanoma. Jei turite ne vieną vaiką, būtų idealu, jei bent kartą per savaitę atrastumėte laiko kiekvienam vaikui atskirai atkreipdami dėmesį į vaiko poreikius. Tiek į tai, ką vaikas mėgsta veikti, tiek į tai, kiek laiko reikia būtent jam. Tai galima padaryti įvairia forma, pavyzdžiui, šunį vedžioti vieną vakarą su vienu vaiku, kitą - su kitu. Nustatyti „pusvalandį su mama“ – kiekvieną vakarą kitam vaikui. Gal vienas vaikas mėgsta kartu žiūrėti filmus, o kitas – kartu paskaityti ar eiti nusipirkti ledų ir juos pakeliui suvalgyti ir t. t.

Įsiklausykime į vaiko norus. Išgirskite, ką vaikas norėtų nuveikti su jumis kartu. Visai normalu, jei kartais veiklą pasiūlysite jūs, bet nedarykite to visą laiką. Tai, kas jums atrodo gerai ir naudinga, nebūtinai gali patikti atžalai. Juk buvimas kartu turi abiems pusėms kelti teigiamas emocijas, kitaip nieko gero iš to neišeis. Todėl pasitarkite su vaiku, ką jis norėtų daryti. Namų darbų aiškinimas ar papildomas mokymasis smagaus laiko kategorijai nepriklauso :)

Derinkimės prie šeimos poreikių

Laiką vaikams skirkite derindami prie visos šeimos situacijos ir poreikių. Kiekviena šeima turi pasirinkti jai labiausiai tinkantį variantą. Juk visos šeimos skiriasi šeimos narių skaičiumi, užimtumu, pomėgiais ir pan. Pažiūrėkite į tai laisvai ir kūrybiškai, svarbu, kad visiems tai būtų smagu, o ne privaloma pareiga. Ir nepamirškite, kad kokybiškas laikas su vaiku būtinas ne tik mamai, bet ir tėčiui :) 

Planuokite savo laiką

Dažnai vaikams kokybiško dėmesio pritrūksta todėl, kad gerai nesusiplanuojame to, ką turime ir norime atlikti. Būtų naudinga nusistatyti dienas ir netgi valandas, kada skirsime laiko vaikams ar visai šeimai. Pavyzdžiui, sekmadieniais visa šeima pietaujate, kas antrą šeštadienį vykstate į šeimos išvykas (kur nors važiuojate, lankote parodas, koncertus, spektaklius ar pan.), o gal penktadienio vakarais žiūrite šeimyninius filmus ir bendraujate arba žaidžiate stalo žaidimus. Gal kartą per savaitę geriate arbatą („Ketvirtadienio arbatėlė“) ir kalbatės apie tai, kas jums visiems svarbu. Galbūt jums patinka vaikščioti, važinėti dviračiais ar riedučiais. Gal kartą per metus visa šeima vykstate į ilgesnę kelionę, kurią visi kartu planuojate pasiskyrę tam specialaus laiko. Idėjų gali būti daugybė, svarbiausia jas priderinti prie šeimos pomėgių ir galimybių. Aišku, palikite vietos spontaniškumui ir keiskite planus pagal šeimos poreikius. Kuo daugiau bendros veiklos turėsite, tuo artimesni jausitės. Tai stiprina ne tik tėvų ir vaikų, bet ir sutuoktinių tarpusavio ryšį.

Pokalbių svarba

Kartu leidžiamas laikas vertingas tuo, kad kaip tik tada galite užvesti rimtesnius pokalbius su vaikais apie tai, kas jums svarbu, bet ne pamokslaujant, o spontaniškai pasakojant savo atsiminimus ar reiškiant nuomonę. Tada dažnai natūraliai išsirutulioja įdomūs ir naudingi pokalbiai apie tai, kas reikšminga vaikams ir tėvams. Naudingi ir rimti pokalbiai svarbūs įvairaus amžiaus vaikams. Su mažesniais jie vyksta labiau žaidimo forma, aptariant knygų ar filmų veikėjus, pasakojant išgalvotas istorijas. Vyresni vaikai ir patys mėgsta pasikalbėti, ypač tada, kai jaučiaisi saugūs ir išklausomi. Vaikams visada reikia tėvų patarimų, pastiprinimų ir paguodos, tik ne moralo pavidalu, o nuoširdžių ir teisingų.

Meilės parodymas leidžiant laiką kartu svarbus visiems vaikams, tai gerų santykių pamatas. Verta įsiklausyti į psichologijos daktaro G. Chapmano mintis: „Ilgainiui daug dalykų, kurie šiandien atrodo tokie svarbūs, bus visai nereikšmingi ateityje. Tai, ką darote su savo vaikais, išliks svarbu amžinai.“