Pieno produktai: nuo kada ir kokie naudingiausi mažyliui?

09. Jun 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pieno produktai, jų nauda ir kiekis sveikai besimaitinančio vaiko racione – bene didžiausias diskusijas sukelianti tema. Ar galima mamos pieną pakeisti karvės pienu? Ir apskritai, kokie pieno produktai vaikui yra tikrai naudingi?

Kai pastebime, jog mažyliui mamos pieno nebeužtenka, po truputį pradedame atverinėti jam kitokių skonių pasaulį. 

PIRMOJI TAISYKLĖ, norint įvesti pieno produktus į vaiko racioną – susiruošti tai daryti laiku.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebėjo, kad neretai tėvai pieno produktus į vaikučio racioną įveda per anksti. Geriausias jų ragavimo metas - 10-12 mėnuo arba dar vėliau.

Nuo 10-12 mėnesio mažyliui pradedame siūlyti rūgščius pieno produktus - jogurtą ir kefyrą. Varškė rekomenduojama pradėti ragauti ne anksčiau kaip nuo metų amžiaus. Ta pati rekomendacija galioja ir karvės pieno ragavimui.

Pieno produktų nesaldinkite

Pasak sveikos mitybos specialistės V. Kurpienės, tėvai daro klaidą, saldindami pieno produktus, nes tokiu būdu vaikai suvalgo labai daug cukraus.

"Varškytės, jogurtukai yra saldūs, tokie produktai tikrai nėra kasdienis maisto produktas. Tai yra desertai, tą labai svarbu suprasti. Būtina skaityti etiketes. Jei norime pasaldinti ir padaryti desertą, tą geriau padaryti namie. Nes kuo daugiau sudedamųjų dalių, tuo tame produkte bus daugiau maisto priedų, kurie blogina vaiko sveikatą ir kenkia tolimesniam vystymuisi", - pasakojo mitybos specialistė.

ANTROJI TAISYKLĖkas per daug, tas nesveika.

Pasak V.Kurpienės, saldžios varškės ar jogurto tikrai nereikėtų vaikučiui duoti kasdien. Mat per didelis baltymų kiekis vaikams kenkia. "Tokiu būdu per daug apkraunami vaiko inkstai ir kepenys, tai gali turėti neigiamą ilgalaikį poveikį", - teigia specialistė.

Kada duoti karvės pieną? 

"Didžiulė klaida yra manyti, kad mamos pieną galia pakeisti karvės pienu. Aš kaskart nustembu, kai yra nuomonė, kad štai nustojau žindyti ir vietoj to duodu karvės pieną. Tai visiškai nepanašūs produktai. Mama, žindydama kūdikį, jam perteikia apie 400 naudingų mediagų, nei duodama stiklinę karvės pieno", - pasakojo V.Kurpienė.

Jei jau duodame vaikučiui karvės pieną, pasistenkime, kad jis būtų kuo natūralesnis - nehomogenizuotas, t.y. kurio struktūra nėra pakeista. Kaip atskirsite? Ogi tokio pieno laikymo trukmė yra labai nedidelė.