Raumenų tonusas: kada verta sunerimti?

Raumenų tonusas: kada verta sunerimti?

07. Dec 2017, 07:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikų masažuotoja ir kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė www.viktorijosmasazai.lt išsamiai paaiškina, kas yra tie paslaptingieji tonusai. Kada verta sunerimti ir ką reikėtų daryti? 

"Visų pirma, išsiaiškinkime, kas tai yra raumenų tonusas? Raumenų tonusas - tai nevalingas raumenų įsitempimas. Mūsų raumenys, net ramybės būsenoje būna šiek tiek susitraukę tam, kad galėtume išlaikyti savo kūną tam tikroje padėtyje - išlaikyti pusiausvyrą, sėdėti tiesia nugara, laikyti galvą ir t.t. Taip pat raumenų tonuso pagalba mes galime atlikti judesius. 

Raumenų tonusą turime visi, bet kaip žinoti ar tonusas geras ar ne? Juk tik geras raumenų tonusas padės išlaikyti gerą smegenų ir raumenų veiklą.

Raumenų tonusą nustato gydytojas neurologas, tačiau sumažėjusį  arba padidėjusį raumenų tonusą gali pastebėti ir pačios mamytės. 

Padidėjęs raumenų tonusas

Pastebėti galima, kuomet mažylis atrodo įsitempęs, jį sunkiau aprengti ir nurengti, pakeisti sauskelnes, pakelti rankytę ar kojytę, ištiesti pirštelius, nenori leisti sulenkti ar ištiesti savo galūnių, yra lyg tiesiog "sustingęs". Tokie mažyliai negali atsipalaiduoti net šiltoje vonelėje.

Nereikia baimintis -  padidėjęs raumenų tonusas yra norma patiems mažiausiems, nuo gimino iki 1-2 mėnesio pabaigos. Tuo laikotarpiu judesiai būna netikslūs, monotoniški, padidėjusį tonusą tuomet rodo suspausti rankų pirščiukai, sulenktos rankytės ir kojytės. 

Per mažas raumenų tonusas

Mažylis būna suglebęs, naujagimis guli "varlytės" poza, istiesęs pirščiukus, visas atsipalaidavęs. Tokio vaikučiai sąnariukai yra laisvi, raumenys atrodo laisvi ir minšti. Vaikučio raida šiek tiek atsilieka nuo bendraamžių, sumažėjusį raumenų tonusą turintiems vaikams sunkiau išmokti sėdėti, ropoti, vartytis ir atlikti kitus veiksmus. 

Ką daryti jei raumenų tonusas per mažas arba per didelis?

Jeigu raumenų tonuso pakitimai nėra dideli, kūdikiui užtenka masažo ir mankštos. Padidėjusiam raumenų tonusui skiriamas atpalaiduojantis masažas ir gydomoji mankštos. Esant mažam tonusui - masažas turėtų būti labiau stimuliojantis.

Geriausia, kad bent pirmąsias procedūras atliktų specialistai, nes gydomieji masažai dažniausiai gerokai skiriasi nuo tų, kurios tėvai atlieka savo sveikiems vaikams. Dažniausiai, masažuotojai masažus atlieka ciklais.

Kodėl svarbu gydyti raumenų tonuso pakitimus?

Mamos dažnai mano, jog tonusas išaugamas ir nieko daryti nereikia. Supraskite, kad esant per mažam ar per dideliam raumenų tonusui vaiko judesiai nebūna kokybiški, todėl pačiam mažyliui sunkiau vystytis. Nuo vaikučio judesių priklauso, ne tik jo fizinė, bet ir protinė raida, todėl labai svarbu, kad mažylis atitinkamai pagal amžių atliktų tam tikrus judesius. Laiku išmoktas žaislo griebimas, galvytės laikymas, vartymasis, sugebėjimas pasukti galvytę į vieną ar kitą pusę, ropojimas ir kiti judesiai padeda vystytis, suvokti aplinką, pažinti ir tobulėti protiškai. Jeigu vienoje pusėje raumenų tonusas didesnis, kitoje mažesnis, vaikučiui bus sunku atlikti judesius simetriškai, todėl gali šleivėti pėdutės, krypti stuburas. Tokie vaikučiai dažnai būna nevikrūs ir nerangūs."

Turite klausimų specialistei? Rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt ir Viktorija į juos atsakys!

Naujo dizaino sauskelnės - kelnaitės Huggies® Pants