Saugumas su mažaisiais prie vandens: specialisto patarimai

Saugumas su mažaisiais prie vandens: specialisto patarimai

01. Aug 2017, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nors orai nelepina, tačiau prie ežero ar jūros vis tiek nors kelis kartus per vasarą nuvykstate. Smagu pliuškentis, kaitintis, valgyti ledus, tačiau besidžiaugiant nepamirškite ir apie vaikų saugumą, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Net ir pradinukas, rodos, žino visas taisykle, kaip elgtis prie vandens, gali imi ir sugalvoti pats vienas įbristi į vandenį. Būkite budrūs!

Kalbiname IMPULS sveikatingumo klubo vyriausią baseino instruktorių Kęstutį Steponavičių.

20170731162619-30115.jpg

Pagrindinės taisyklės tėvams, keliaujant su mažais vaikais į paplūdimį (prie ežerų, upių, jūros)

  • Niekada negalite palikti vaikų vienų, be priežiūros - tai pagrindinė taisyklė! 
  • Pasitaiko atvejų, kai tėvai palieka vaikus prie pat vandens, kad statytų smėlio pilis, braidytų, o patys kaitinasi kiek atokiau. Nieko pavojingo, jei vaikai yra tokiu atstumu, kad galima būtų per kelias akimirkas esant reikalui prie jų prišokti. Kuo toliau nuo Jūsų yra žaidžiantis vaikas, tuo sunkiau jį stebėti ir nepamesti iš akiračio.
  • Visada turėkite su savimi geriamo vandens bei kepurę. Vaikai yra jautresni ir greičiau pajaučia temperatūros kaitą.

Kada galima pratinti mažus vaikus prie vandens telkinių? 

Vaikai su vandeniu gali bendrauti jau nuo kelių mėnesių, aišku, esant šiltai vandens temperatūrai. Lietuvos vandens telkiniuose geriausia vaikus pratinti po truputį, pradžioje leidžiant tik pabraidžioti, po to jau laikant rankose, žaidžiant bei bendraujant nardyti ir braukti vandeniu visą kūną iki kaklo.

Jautriausia šalčiui vieta – galva ir ypač ausys, tad mažųjų vaikų galvas patariu laikyti nepanardintas arba labai trumpą laiką. Kad išvengtumėte peršalimo ligų, labai svarbu po vandens malonumų gerai išsausinti plaukus ir išvalyti ausis bei greitai sušilti. Ir visada pasidomėkite vandens kokybe.

Trumpam pamirškite telefoną, tačiau turėkite jį netoliese
 
Geriausia, kai esate kartu su vaiku prie vandens telkinio, nutildyti telefono garsą – jei išgirsite gauto pranešimo garsą ir norėsite patikrinti, kas ir ką jums parašė, net šių kelių akimirkų gali pakakti, kad vaikas nugrimztų į vandenį. 
 
Pripučiami vandens žaislai – ne saugumo priemonės
 
Jei jūsų vaikas mėgsta vandenyje žaisti su pripučiamais vandens žaislais, tai nereiškia, kad galite „ramiai“ jį kuriam laikui palikti – turite vis tiek būti šalia savo vaiko. Vienintelis tikrai saugus pripučiamas daiktas vandenyje – gelbėjimosi liemenė (bet negalite vis tiek palikti savo vaiko vandenyje be priežiūros).
 
Supažindinkite vaiką su pagrindinėmis saugumo vandenyje ir šalio jo taisyklėmis
 
Net ir maži vaikai gali įsiminti 4 pagrindines taisykles:
  • nebėgioti vandenyje, 
  • nenardyti, 
  • nestumdyti kitų žmonių, ypač vaikų, į vandenį 
  • nebristi į vandenį be suaugusiojo žmogaus priežiūros. 
Su šiomis taisyklėmis vaiką supažindinkite dar prieš atvykimą prie vandens telkinio – glaustai, vaikui suprantama kalba paaiškinkite kiekvieną taisyklę, paprašykite, kad vaikas jas pakartotų.
 
Saugių maudynių!

20170726173921-59763.jpg