Seksologas: Kaip vaikams vadinti lytinius organus?

Seksologas: Kaip vaikams vadinti lytinius organus?

12. Feb 2016, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiekviena šeima turi savo įsitikinimus ir tradicijas apie lytiškumą, todėl ir lytinių organų pavadinimai dažniausiai lieka, kaip juos mums vadindavo tėvai ar seneliai. Teiraujamės  medicinos klinikos “Mirameda” seksologo, psichiatro ir vieno iš knygos “Pokalbiai apie seksą” autoriaus Viktoro Šapurovo ar tai normalu ir kaip daryti - teisingiausia?

„Vaikai atranda, kad yra skirtingi, o mes nepamirškime to paaiškinti, atsakyti į jų klausimus. Dažniausiai užtenka tokio paprasto - lytis skiriasi, nes skiriasi mergaitės ir berniukai. Jeigu reikia detaliau, galima mergaitėms pasakyti, kad kai užaugs, jų pilvelyje galės augti vaikelis. 

Jokiu būdu nesiūlau lyties organų vadinti putytėmis, pimpalais, peliukais ar dar kažkaip keistai. Yra varpa ir makštis. 

Gaila, kad nėra vieningos valstybės politikos ir lytiškumo ugdymo programų, todėl darželio auklėtojos ar pradinių klasių mokytojos lyties organams pavadinti vartoja tuos keistus apibūdinimus. Jeigu manote, jog gali kilti nesusipratimų - įspėkite jas.”

Turite klausimų specialistui - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt

Ekspertai

Viktoras Šapurovas

Klinikoje "Mirameda" konsultuojantis psichiatras, seksologas
Viktoras Šapurovas in-vecaku-skola
18. Mar 2016, 16:09

Ne ne ne ir dar kartą ne! Žiaurus kalbos griovimas. Varpa NĖRA vyriškas lyties organas. Makštis NĖRA moteriškas lyties organas. Žodžiai visada aplipę asocijacijomis. "Protingų" kalbininkų dėka tiesiog praradome šiuos žodžius. Važiuojant pro rugių lauką jau nelabai kas puola sakyti, kad mato daug "varpų". Juk ir rankų nevadiname šalakiukais, o kojų - pagaliukais, galvos - puodyne. Net ir krūtų/papų nevadiname pagalvėlėmis (ačiū Dievui, kalbininkai to nesumąstė padaryti). Vyriškas organas turi daugybę gerų liaudiškų pavadinimų: pimpis, pimpalas - vienas iš jų. Moteriški organai panašiai nuo amžių vadinti savaip, kad nereikėtų jų vadinti "makštimis" ir "vamzdžiais". Tad ir tęskime tradicijas 😀.

Pabaigai - tikra istorija. Grįžta mergaitė iš bažnyčios ir klausia tėvų: "mama, tėti, o kas yra makštis?". Tėvai prakaituoja, aiškina, o mergaitės akys tik pučiasi, pučiasi... pasirodo, vaikas išgirdo bažnyčioje evangelijso skaitinį: "Petrai, kišk kalaviją į makštį"...

Kai pradėjome "makštimi" vadinti lyties organus, kalavijus jau dėdame į "įdėklus", "įmautes". Niekas "makšties" šiuo atveju jau nenori vartoti. Štai ir praradome gerą žodį, susikūrėme nereikalingų nepatogumų 😀