Nuo kada vaikui galima siūlyti vandens ir arbatos?

09. Apr 2015, 14:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vienas dažniausių klausimų, kuris iškyla mamoms - ar užtenka mažyliui tik mamos pieno? O gal jam duoti dar ir arbatos, o gal geriau vandens?

Vanduo žindomiems kūdikiams - nuo 6 mėn.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) užtikrina ir yra įrodyta, kad mamos pienu žindomam kūdikiui iki pusės metų jokių papildomų gėrimų nereikia. Tačiau nuo 6 mėnesių, įvedus papildomą maitinimą, vaikučiui galima duoti atsigerti vandens.

"Ką daryti su kūdikiais, kurie maitinami mišinukais? Jų sudedamosios dalys yra įvairios - vieni jų yra su laktoze, fruktoze, kiti be laktozės, tad vanduo tokiems mažyliams yra būtinas. Tačiau jokiu būdu nereikia girdyti gausiai, jo pasiūlyti tarp maitinimų", - pasakojo  “Tarandės šeimos klinikos” šeimos gydytoja Renata Ptašekaitė – Kilšauskienė.

Kokį buteliuką rinktis?

Mūsų kalbinama Žiedės mama taip pat patikino, kad šiuo metu jai vienas aktualiausių klausimų – papildomi gėrimai dukrytei. Pradedant duoti mažyliui vandenuką, iškyla dar vienas klausimas – kokį buteliuką rinktis?

Gerti mamos pienuką ar vandenį iš buteliuko, pasirodo, yra du skirtingi procesai. Vaikui mokymosi procesą palengvinsite, jei parinksite tokį žinduką, kuris labiausiai atkartoja mamos krūtį – jos natūralų elastingumą, judesius ir minkštumą. Atidžiai parinkti reikėtų ir skylutės dydį, nuo kurio priklauso, kokiu intensyvumu bėga skystis iš buteliuko.

Tinkamo buteliuko dėka, džiaugiasi Žiedės mama, galima pasilengvint gyvenimą ir mamai ir vaikui: šiuolaikiniai buteliukai gali parodyti ar tinkamos temperatūros yra vaikui ruošiamas gėrimas ir kas aktualu, ypač mišinukais maitinančioms kūdikius mamoms – padėti išvengti didžiojo siaubo – pilvo diegliukų. To pasiekti gali padėti specialus pagerintas vožtuvėlis, padedantis išvengti dujų kaupimosi žarnyne. 

Tommee Tippee buteliukai Anti-Colic

20141208173620-72089.jpg



Geriau sultys ar vaisiai?

Pasiūlyti mažyliui sulčių? Vaikų sveikatos priežiūros specialistai siūlo apgalvoti ir alternatyvas.

"Siūlyčiau vietoje sulčių vaikučiui duoti vaisių arba vandens. Kodėl? Juk neduosime kūdikiui šviežių obuolių sulčių, nes nuo jų gali sutrikti virškinimas, paberti ir pan. Tad iki metų mažyliams geriau duokite atsigerti vandens, paskanauti trinto obuoliuko, kuriame yra ląsteliena ir kitos naudingos medžiagos", - pasakojo šeimos gydytoja R.Ptašekaitė – Kilšauskienė.

Nuo kada paragauti arbatos?

Arbatėlė, atrodo, labai nekaltas gėrimas ir alternatyva atsibodusiam vandenukui.

Šeimos gydytoja iki aštuonių mėnesių mažyliui siūlo duoti tik vandenį, tačiau vėliau, norint paįvairinti dienos racioną, galima išvandyti natūralias arbatėles, skirtas kūdikiams. Jos galėtų sudaryti 20% dienos raciono.

Mums, tėvams dažniausiai atrodo, kad mes šiek tiek skriaudžiame savo mažylį, jei nepasiūlome jam skonių įvairovės, bet ar tikrai skonių įvairovė yra svarbiausias mūsų prioritetas?