Skauda spenelius žindant

Skauda spenelius žindant

18. Feb 2013, 00:00

Spenelių skausmas, sutrūkinėjimas - nereta pirmųjų žindymo dienų ir savaičių problema, ypač nepatyrusioms mamoms.

 

Konsultuoja akušerė Rasa Dubinkienė:

 

Kuo ilgiau maitiname, tuo jautresni tampa speneliai. Pradžioje gal ne taip skauda, speneliai tik parausta, bet po kurio laiko įtrūksta ir ima skaudėti.

 

Tai gali būti dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, gali būti susiję su kiekvienos mamos krūtų spenelių receptoriais ir odos jautrumu.

 

Kitas dalykas – ar taisyklingai kūdikis apžioja krūtį. Jei kūdikis paima burnyte tik spenelį, o ne visą krūties aureolę, speneliai greitai sutrūkinėja, o mama maitina sukandusi dantis.

 

Tai, be abejo, kūdikis jaučia. Ką būtent jis jaučia? Ogi kai mamai skauda, spazmai persiduoda į krūtį – kūdikis tampa neramus ir atsisako žįsti. Mamos pyksta, vaikas muistosi. Mamos gali manyti, kad baigėsi pienelis arba kūdikis pasisotino, o išties reikia tik gydyti spenelius.

 

Ką daryti?

 

*Pirmiausia, krūtims reikia leisti „pakvėpuoti“ oro voniomis, ilgiau palaikyti atidengtas ir padžiovinti.

 

*Patariu naudoti multi mam kompresiukus. Jie vėsina krūtį, yra alijošiaus pagrindu, užtraukia atsiradusias žaizdas.

 

*Dar moterims padeda antspeniai. Tačiau tik tuo atveju, jei mama turi daug pieno. Jei mažai pieno, kūdikis sunkiai ištraukia papuką, tuo bus sunkiau su antspeniu. Tačiau reikia būti atidesnėms, kad juose neįsiveistų grybelis (žiūrėti, ar gerai paruoštas, išplautas ir t.t.)

 

Visa laimė, kaip sakė akušerė, jog krūtų speneliai paskausta tik maitinimo pradžioje ir tikrai nereikia kankintis visą maitinimo laikotarpį.

 

Kas Jums padėjo išvengti skaudamų spenelių žindymo pradžioje?

 

20. Feb 2013, 15:27

nors ir mažylė gerai ėmė krūtį, pirmomis dienomis, speneliai vis vien buvo jautrūs, trūkinėjo. Gėriausia padėjo pamaitinus išspausti keletą lašų pieno, patepti spenelį ir leisti nudžiūti, dar tepiau bepanteno tepalu. Paskuj viskas susitrarkė 😀

gintarerei gintarerei 18. Feb 2013, 12:04

o ka daryti su kandziojimu? Jei blogai apzioja suprantu ir ikanda kartais, bet net ir puikiai apziojus lieka man toks nemalonus jausmas, lyg gremztu kas spenelius ir noriu nenoriu isitempusi siek tiek maitinu...kaip tai pakeisti?

18. Feb 2013, 02:09

Spenelių jautrumo padidėjimas turi labai didelę prasmę. Skausmas yra gamtos sukurtas signalas, kuriuo pranešama apie bėdą kurioje nors kūno vietoje. Tam kad kūdikis galėtų gerai pavalgyti žįsdamas motinos krūtį, jis turi ją plačiai apžioti: spenelį kartu su jį supančiu tamsesniuoju laukeliu - areole. Tuomet spenelis atsiduria giliai kūdikio burnoje tarp gomurio ir liežuvio. >> pav. 19 ir 20a >> http://www.zindyk.lt/?p=321
Ten speneliui patogu, jis netraumuojamas. Taigi bėdos nėra ir todėl, nors ir būdamas labai jautrus, spenelis neskauda. Jeigu kūdikis prie krūties priglunda blogai ir apžioja tik spenelį (pav. 20b >> http://www.zindyk.lt/?p=321 ) – lauk bėdos. Nes tuomet speneliui gręsia dvigubas traumavimas - jis (1) maigomas/traiškomas tarp dantenų ir (2) siurbiamas burnoje susidariusio vakuumo (matome įtrauktus kūdikio skruostus). Iš pradžių spenelio gale atsiranda vos įžiūrimos taškinės žaizdelės, kurios, traumavimui tęsiantis, gali virsti kraujuojančiomis žaizdomis.
Štai apie tokią galimą bėdą pranešti ir yra sukurtas natūralusis signalas – gamtos įjautrinto mamos spenelio skausmas. Jau geriau jo paisyti ir kuo greičiau ištaisyti žindomo kūdikio prigludimą prie krūties >> http://www.zindyk.lt/?p=333