SOS! Dėl didžiulio streso sumažėjo pieno!

SOS! Dėl didžiulio streso sumažėjo pieno!

13. Aug 2012, 14:00

Maitinant krūtimi mažylį, neretai iškyla begalė klausimų ir neaiškumų. Tad nieko nelaukę rašykite "Mamyčių klubui" ir su specialistų pagalba jums būtinai padėsime redakcija@mamyciuklubas.lt

 

Gavome štai tokį Maženos pagalbos prašymą:

 

Laba diena, prašau skubios pagalbos, man reikia konsultacijos. Maitinu vaikiuką, jam jau 3 mėn., dėl didžiulio streso (palaidojau mamą) katastrofiškai sumažėjo pieno. Mėginau vaikui duoti mišinuko - neima. Tai vis duodu krūtį. Šiandien jau pienuko truputi daugiau, bet krūtys vis vien atrodo tuščios. Kaip elgtis, kad pienuko pagausėtų? Ar mano nerimas su pienuku vaikui nepereis? Laukiu skubaus atsakymo.

 

Konsultuoja "Mama-mamai" savanorė, žindymo konsultantė, mama Asta:

 

Miela Mažena,

 

užuojauta netekus itin brangaus žmogaus. Labai liūdna, kad tenka tai patirti, tačiau mirtis yra neatsiejama gyvenimo dalis ir aš tikiu, kad vaikelis, kuriam betarpiškai reikalinga jūsų meilė ir buvimas šalia, bent šiek tiek padės išgyventi šį sunkų periodą.

 

Mamos pienuko sumažėjimas tiesiogiai ir netiesiogiai susijęs su stresu (sutrikusi hormonų veikla, ilgesni tarpai tarp žindymų, maisto ar skysčių vartojimo sumažėjimas, didelis nuovargis, kt.), tačiau tai yra laikina ir mamytės pastangų dėka pienuko kiekis vėl susinormalizuoja. Taip pat didelę reikšmę pienuko sumažėjime turi mamytės emocinė būsena, nes stresas gali slopinti hormono oksitocino išsiskyrimą, t.y. pieno tekėjimą krūtyse.

 

Mamytei nusiraminus, MP gamyba vėl įsibėgėja. Oksitocinui išsiskirti padeda spenelių stimuliacija, tad labai teisingai elgiatės siūlydama krūtį dažnai (+kuo ilgiau ir intensyviau kūdikis žinda, tuo daugiau prolaktino yra motinos kraujyje ir tuo daugiau pieno pagamina jos pieno liaukos).

 

Nepamirškite oda-oda kontakto žindymo metu, miegokite kartu su vaikeliu, maudykitės kartu, bendraukite, tiesiog būkite nuolat drauge.

 

Jūsų mažyliui Mamytės pienelis ypatingai svarbus, kad ir su lašeliu liūdesio "prieskonio" (juk emocijas mažyliai sugeba "sugerti" ir budami šalia, nebutinai tik žįsdami). Tiesiog šiuo metu reikėtų pačiai kiek įmanoma atidžiau rinktis maistą, kad gauti reikiamą kiekį vitaminų ir mineralinių medžiagų bei skysčių.

 

Taip pat labai svarbu poilsis. Jei turite galimybių - išnaudokite kiekvieną laisvą minutę poilsiui kartu su vaikeliu, nesidrovėkite paprašyti artimujų pagalbos buityje, galbūt turite kažkokių pomėgių, kurie padėtų užsimiršti ir atsipalaiduoti (kad pienelio gamyba nuosekliau vyktų).

 

Žindymo metu besigaminantis hormonai – prolaktinas ir oksitocinas – veikia moters nuotaiką,  pats žindymo procesas šiek tiek ramina, atpalaiduoja, taippat slopina nervų sistemos hormoninį atsaką į stresą.

 

Linkiu sėkmės, atrandant ramybę ir gražaus bei sveiko augimo jūsų mažam žmogučiui.

 

 

14. Aug 2012, 17:46

Ačiū Evelina

14. Aug 2012, 10:24

uzuojauta mazena,mano pipirui irgi bus greit jau trys menesiai,ir jis nepripazysta nri soskes nei buteliuko,ziaugcioja nuo ju,o is kios puses musu mazieji elgiasi teisingai,nes kam jiems tie gumos gabalai i burna jei yra mamyte salia su skaniausiu pasaulio papuku 🌷

13. Aug 2012, 21:32

Ačiū už atsakymą, jaučiu, kad jau pienuko pagausėjo. Kadangi mano berniukas jokių buteliukų nepripažista (o jų per šias dienas prisipirkom iki soties), teko vis duot ktūtį. Vaiko svoris lyg nenukrito, tad tikriausiai jam pakako maito tiek kiek buvo. Visdelto šiek tiek nerimauju, kad neima buteliuko.