Specialistės atsakymas: ar verta primaitinti nuo 3 mėnesių?

Specialistės atsakymas: ar verta primaitinti nuo 3 mėnesių?

30. Jul 2014, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pati primaitinimo pradžia - vienas didžiausių pokyčių mažylio gyvenime. Dažniausiai mamos remiasi savo gydytojų rekomendacijomis, bet ne visos jos būna tikslios. Ką daryti tuomet? Padeda "Mamyčių klubas"!

Mama Jurgita klausia:

"Mano dukrytei 3 mėn. ir savaitė, vakar lankėmės pas gydytoją ir ji pasakė kad į trečio mėn. pabaigą jau pradėti duoti po šaukštelį bulvės, kitą diena morkos. Aš likau apstulbus, kad taip anksti. Į vandenį patarė išspausti braškės ar serbentų tyrelės. 

Kokia Jūsų nuomonė?

Ji argumentuoja, kad dabar šviežių vaisių ir daržovių metas ir reik jį išnaudoti, palaipsniui duodant po šaukštelį,  dar sakė duoti atsigerti to nuoviro kuriame virė daržovė

Gydytoja turi ilgametę darbo patirtį (jau garbaus amžiaus) na tai ji vadinasi visus savo pacientus taip užaugino? Ir kodėl ji vadovaujasi tokiu primaitinio principu. Reiškia mes ir toliau maitinsime mišiniu, bet jau daržovių lietuviškų duoti po šaukštelį. Aš pasakiau, kad be 4 mėn. tikrai nieko neduosiu ji man pakartojo - į trečio mėn. pabaigą. O kadangi vyras buvo kartu tai jis dabar man sako: gydytoja tai geriau žino.  Mes mažylę maitinam mišinėliu Tiuteli. Ji sveria 6kg.600gr. yra 66 cm. gimusi 2014 03 17."

Atsako "Taurakalnio sveikatos namų" vaikų gydytoja Asta Rudžionienė:

"Papildomai primaitinti kūdikį rekomenduojama apie 4-6 gyvenimo mėnesį. Primaitinti papildomai – t.y. duoti jam kitokio maisto nei mamos pienas ar adaptuoti pieno mišiniai. Tikslaus laiko nėra nustatyta dėl to, kad kiekvieno kūdikio yra kitokie poreikiai, ir jį prižiūrintis gydytojas gali geriausiai nuspręsti, kada pradėti primaitinimą.

Dažniausiai pradedama primaitinti nuo daržovių košės (tikriau nuo vienos rūšies virtos sutrintos daržovės, palaipsniui didinant jos kiekį ir stebint vaikučio būklę). Vėliau (po kelių dienų ar savaitės) pridedama kitos rūšies daržovė, dar vėliau  - trečios ir t.t.

Jei kūdikis mažesnio svorio, gydytojas gali paskirti pirmąją košę grūdinę (avižų, ryžių ar pan.).

Primaitinimas turėtų vykti atsargiai, neduodant iš karto kelių naujų produktų, kad, esant blogam toleravimui, būtų galima atsekti, kuris maisto produktas netinkamas. Taip patariama elgtis dėl to, kad dabar daug kūdikių kenčia dėl alergijos ir maisto netoleravimo. Braškės ir žemuogės yra nerekomenduojamos kūdikiams iki vienerių metų amžiaus (t.y. labiausiai alergizuojančios lietuviškos uogos)."

Ekspertai

Asta Rudžionienė

Vaikų ligų gydytoja, "Taurakalnio sveikatos namai", www.sveikatos-namai.lt
Asta Rudžionienė in-vecaku-skola