Specialistės atsakymas: kodėl kai kurie bijo puoduko?

Specialistės atsakymas: kodėl kai kurie bijo puoduko?

31. Jul 2014, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

KLAUSIMAI:

- Pradėjus mokyti vaikutį naudotis puoduku, jis ant jo atsisėdo ir atliko visus reikalus su malonumu. Bet vienu metu jis ėmė ir pradėjo atsisakinėti ant jo sėstis ir net ėmė slėpti puoduką nuo mūsų. Jei pasodini per prievartą - pradeda isteriškai verkti.

- Kokio amžiaus vaikai turi suprasti ką reikia daryti ant puoduko? Kada reguliariai prašosi pats, o ne tai padaro, tai ne...

- Kaip dažnai vaikui pasireiškia laikotarpis, kuomet puodukas kelia nuobodulį? Pas mus viskas labai nereguliaru - tai dukra daro į kelnaites, tai vėl prašosi ant puoduko ir juo puikiai naudojasi.

ATSAKO fizioterapeutė Liga Baronė-Tamovich:

Aš nemanau, kad tai yra puoduko baimė. Pavadinčiau tai labiau nesupratimu. Taip dažnai nutinka proceso pradžioje, kuomet tėvai nesupranta vaiko poreikių, o mažylis nemoka pasisakyti. Vaikai visuomet nori būti geri ir pamaloninti tėvus. Tuomet mums reikia apsvarstyti santykius su vaikais ir prisiimti atsakomybę už šiuos veiksmus. Jeigu vaikučiui kažkas nepavyksta - jis verkia, pergyvena ir net slepia puoduką - tai rodo jo atsakomybės lygį ir jo savijautą. Galiu patarti padaryti petrauką, atvirai pakalbėti su vaikučiu ir pasiūlyti jam pačiam pasirinkti kada nori naudotis puoduku.  Su ramybe, pagarba ir geru humoro jausmu mes galime pasiekti neįtikėtinų dalykų.

Reikėtų pažymėti, jog nauji įgūdžiai niekad netaps dominuojantys. Jeigu vaikas išmoko daryti kažką naujo - pavyzdžiui, kartais nusišlapinti į puoduką, tai nereiškia, kad jis dabar visą laiką prašysis, kai tik užsinorės. Nuo pirmo pasinaudojimo iki visiško įtvirtinimo praeina maždaug devyni mėnesiai. Vieniems užtenka tik kelių mėnesių įprasti nuolat naudotis puoduku, o kitiems tai užtrunka net iki šešerių metų. Visa tai priklauso nuo fizinio ir emocinio vaiko pasirengimo. Geriau džiaukitės pergalėmis ir pasiekimais, nei pergyvenkite dėl "avarijų".

Pasiūlyčiau pasinaudoti patarimu iš Dr.Vintses ir Dr.Falka "Atsisveikinimas su vystyklais" knygos: "Skatinant vaiką naudotis puoduku tuo laiku, kurį jam apibrėžia saugusieji, atimama galimybė pačiam vaikui suprasti savo kūno signalus ir nuspręsti kada jis norėtų tai daryti. Mokymąsi naudotis puoduku būtų galima skirstyti į dvi fazes. Pirmame etape kelnaitės lieka sausos, bet suaugusieji per stipriai spaudžia vaiką dėl priverstinių refleksų. Vaikas dažnai ir ilgam pasodinamas į puodą, todėl jis norom nenorom vis tiek ištuština šlapimo pūslę ir nusituština per tą ilgą laikotarpį. Antrame etape vaikas nedaro į sauskelnes kai subręsta jo nerviniai impulsai. Net jei ir šiuo atveju vaikas neprotestuoja bet kada sodinamas ant puodo - reiškia jis nemoka kontroliuoja raumenų, už tai daro suaugusieji. Tik vėliau jis pats išmoks kontroliuoti šlapimo pūslę ir žarnyną. Tai gali užtrukti nuo kelių mėnesių net iki kelių metų."

Saugokite savo vaikus!

Sauskelnės kelnaitės Huggies® Pull-Ups® padės išmokti naudotis puoduku!

20130712113509-10223.jpg

- Apsimauna, kaip kelnaitės, o dėl elastinių kraštų lengva nuimti ir vėl uždėti;

- Išnykstantis paveikslėlis parodo, kad kelnaitės jau yra šlapios;

- Vaikams patinka žaisminti paveikslėliai iš Disney © kolekcijos.