Specialistės patarimai: kokio amžiaus vaikutis supranta, kad reikia ant puoduko?

Specialistės patarimai: kokio amžiaus vaikutis supranta, kad reikia ant puoduko?

27. Jul 2014, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Svarbiausia mokant mažylį naudotis puoduku suprasti jo siunčiamus signalus. Į klausimus atsako fizioterapeutė Liga Baronė-Tamovich.

KLAUSIMAI:

Šiuo metu nėra problemos pasiprašyti ant puoduko šlapintis. Tiesiog atrodo, jog vieną dieną dukra suprato, jog galima naudotis puoduku. Bet štai puoduku naudotis "dideliam" taip ir neišmoksta: kol nusiima kelnaites, jau reikalas ir padarytas. Ar čia tik laiko klausimas? O gal galiu kažkaip padėti dukrai šiuo klausimu?

Kada vaikas fiziologiškai supranta, kad reikia eiti ant puoduko? Ar tai grynai psichologinis momentas, kad vaikams dažniausiai reikia "čia ir dabar"?

ATSAKYMAI:

Savo vidinius signalus vaikas pradeda identifikuoti ir tinkamai į juos reaguoti kažkur 35 mėnesių amžiaus, tačiau tai gali labai skirtingis kiekvienam vaikui individualiai. Tai reiškia, kad vaikas išmoksta sąmoningai tuštinits ir šlapinits dviejų su puse ar trejų metų, kai jie patys paprašo pagalbos arba "paprašo ant puoduko" ir nėra "nelaimingų atsitikimų". Vaikai, kuriuos "treniruoja", iš pradžių į puoduką pradeda tuštinits, o vaikai "be treniruočių" - šlapintis, tačiau pagal laiką nėra jokio skirtumo. Vaikai, kuriuos tėvai pre prievartą moko, neišmoks daryti į puoduką anksčiau. Ir nuo pradžios "teisingo" iki reguliaraus puoduko naudojimo praeina 9 mėnėsiai.

Kad vaikas pats kuo anksčiau galėtų pradėti naudotis puoduku, turi susidėti keli faktoriai, kurie susiję su jo augimu ir vystimusi.

1. Išsivystęs vidinis "Aš" - jis susijęs su vaiko savęs vertinimu, asmenybės vystymusi, sugebėjimu įvertinti savo norus ir pasirinkimus. Tai mes išgirsti kuomet vaikas savo kalboje pradeda naudoti žodžius "Aš", "Mano".

2. Gebėjimas vaikui pačiam susitvarkyti su problemomis, baimėmis, sunkumais ir savais klausimais. Tik tračdaliui visų vaikų pirmoji puoduko patirtis buvo sėkminga. Pirmoji reakcija į "rezultatą" puoduke gali būti labai skirtinga.

3.Vaiko domėjimasis savo kūnu ir fiziologiniais procesais, kokius klausimus jis užduoda, koks jo domėjimasis.

4. Gauta patirtis ir noras tai pakartoti.

Sauskelnės kelnaitės Huggies® Pull-Ups® padės išmokti naudotis puoduku!

20130712113509-10223.jpg

- Apsimauna, kaip kelnaitės, o dėl elastinių kraštų lengva nuimti ir vėl uždėti;

- Išnykstantis paveikslėlis parodo, kad kelnaitės jau yra šlapios;

- Vaikams patinka žaisminti paveikslėliai iš Disney © kolekcijos.