Specifiniai reikalavimai vaiko valgiaraščiui

Specifiniai reikalavimai vaiko valgiaraščiui

17. Dec 2014, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tėvai kartą ir visiems laikams turi atminti, kad subalansuota mityba - tai vaiko stiprios sveikatos pagrindas visam gyvenimui.

Vaikai valgo mažai, bet jie turi gauti visas reikalingas medžiagas, būtinas sveikam organizmui.

Jei žinome pagrindines tiesas apie tinkamą mitybą, turime atminti auksines mitybos piramidės taisykles: maitinimosi pagrindas - tai grūdiniai produktai, bulvės, vanduo.

Po to - daržovės, vaisiai. Trečiame piramidės lygyje - pieno produktai, ankštiniai augalai, žuvis, mėsa ir pačiame viršuje - saldumynai, riebalai.

Tačiau vaikų mityba skiriasi nuo suaugusiųjų, bet iš esmės šis skirtumas yra iki trejų metų. Aišku, iki metukų, kai vaikas tik susipažįsta su maistu, reikia itin atidžiai įvedinėti naujus produktus. Iki trejų metų vaikai dar turi žemą saugumo barjerą, dar tik formuojasi maitinimosi įpročiai, todėl atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus.

Iki 3 metų vaikams nerekomenduojama

- karvės pienas grynu pavidalu

- visų tipų sultiniai

- jūros gėrybės, nes gali sukelti alergiją

- dešros ir kiti mėsos gaminiai, nes jose yra dažiklių, aromatizatorių

- konditeriniai gaminiai - jose paprasčiausiai nėra naudingų medžiagų

- medus, jeigu vaikas linkęs į alergiją

- melionas ir vynuogės - padidina dujų kaupimąsi, o ananasas nerekomenduojamas iki 7 metų

- riebi mėsa

- šokoladas.

Produktų sąrašą galima tęsti, atsižvelgiant į individualius vaiko poreikius.

Mes nepaminėjome tokių produktų kaip saldainiai, saldūs gazuoti gėrimai ir negazuoti gėrimai, greitas maistas, sūdyti riešutai ir kt, nes jie nerekomenduojami nė vienam žmogui - nei vaikui, nei suaugusiam.

Papildysime, jog iki dvejų metų nereikia duoti fermentuotų produktų, salierų, riešutų, ypač žemės riešutų, nes tai stiprus alergenas.

Iki 5 metų nesiūlykite vaikui juodų ir raudonų ikrų, grybų.

Lengvą kavos galima paragauti tik sulaukus 10-12 metų.

Norime priminti apie maisto paruošimą - iki dvejų metų vaikams geriau nesiūyti nieko kepto ant viryklės ar grilyje, patiekalų su prieskoniais, įskaitant svogūnus ir česnakus.

Niekas nepakeis mamos pieno ar pieno mišinio iki dvejų metų, kurių pagalba vaikas gauna daug maistinių medžiagų, stiprinančių jo imuninę sistemą.

Po tokio įspūdingo sąrašo, atrodo, ką bepasiūlyti vaikui? Bet pažvelkite į milžinišką daržovių, vaisių ir uogų, taip pat pieno produktų ir grūdinių produktų sąrašą - grikiai, kukurūzai, ryžiai, miežiai, avižos. Ir jei naudingus bei sveikus produktus derinsime tarpusavyje, mes gausime labai daug sveikų patiekalų.

Būkite sveiki ir gero apetito!

InetaBu InetaBu 17. Dec 2014, 21:58

Ačiū už žinias 😀