Susižeidė vaikas!

Susižeidė vaikas!

24. Jul 2012, 08:00

Vasarą guzų, gumbų, nubrozdinimų pasitaiko dažniau, negu kitais metų laikais. Ir tai suprantama, nes mažieji daug laiko praleidžia gryname ore, važinėja dviračiais, riedučiais, paspirtukais. Kaip elgtis, kai vaikas susižeidžia?

 

Konsultuoja “Eurovaistinės“  farmakotechnikė Elvyra Ramaškienė:

 

Vaikas susižeidė, ką daryti?

 

Pirmiausia, ką reikia Jums padaryti tokioje situacijoje – nusiplauti rankas ir skubėti sutvarkyti žaizdos. „Žaizdą reiktų išplauti dezinfekuojančiu skysčiu, pavyzdžiui, vandenilio peroksidu, o  jei jo neturite, tiks  virintas vanduo. Tada nusausinkite sterilia servetėle. Žaizdai valyti netinka spiritiniai antiseptikai, tokie kaip jodas, brilijantinė žaluma, salicilio spiritas.  Jais galima pavalyti žaizdos kraštelius, bet jokiu būdu nepilti ir netepti pačios žaizdos“ – pataria specialistė.

 

Kada reikia pleistro?

 

Kartais sakoma, kad atvira žaizda geriau gyja, negu užklijuota, tačiau specialistė sako, kad tai mitas: „Netiesa, visada reikia žaizdą arba subintuoti steriliu bintu, arba steriliu pleistru. Tai reikalinga dėl to, kad neįsimestų infekcija“.  Elvyra Ramaškienė pataria visoms vaikučius auginančioms šeimoms turėti namų vaistinėlėje vienkartinio sterilaus pleistro. Jis patogus tuo, kad atplėši apsauginę juostelę ir gali tiesiai klijuoti ant žaizdelės.

 

Gysločiai ir kiti lapai gali atnešti infekciją


Būna, kad mamos, prisiklausę močiučių patarimų, klijuoja prie žaizdos lapus, pavyzdžiui, nuskintą gysločio lapą ar panašiai. „Tada labai lengva užnešti į žaizdą  infekciją, kuri sukels daug problemų. Žaizda gali pradėti šlapiuoti ar pūliuoti, ir tada teks kreiptis į gydytoją“ – sako “Eurovaistinės“  farmakotechnikė Elvyra Ramaškienė .

 

Ar šią vasarą jums teko teikti „pirmąją greitąją pagalbą“ savo vaikams?

laurora laurora 24. Jul 2012, 09:36

kraujazoles, gyslociai ant zaizdeliu...primena vaikyste, kada patys lakstydami kieme nusibrozdindavom ka nors ir uzsidedavom. siais laikais net ranka nekyla mieste esancioj pievelej nuskint koki augala, nes visur sunis vedzioja.