Suteikime vaikui tai, kuo jie domisi

09. Aug 2012, 00:00

Labutis, Mamyčių klube. Nutariau pasidalinti, kaip sekasi mūsų 3 metukų ir 7 mėnesių vyrukui augti, tobulėti ir mokytis.

 

Vaiko raida, jo pažinimas, įnoriai, poreikiai, charakteris neastiejami nuo to, kokius potyrius ir KAIP juos pateikiame. Pirmaisiais gyvenimo metais artimiausia aplinka – tėveliai, seneliai daro itin didelę įtaką vaiko pažinimo kelyje, raidoje. Vaikai greitai perpranta naujus dlykus.

 

Be abejo, visi yra skirtingi, vieni greičiau už kitus išmoksta tam tikrus dalykus, rodo iniciatyvą ir norą, kiti kaip ir pridera vaikučiams eina palengva, neskubinant įvairių procesų.

 

Nepasakosiu apie kūdikystę. Juk ir taip aišku, kad kaip ir kiekviena mama stengiausi, kad mažylis būtų lavinamas, įvairūs žaidimukai, knygutės, dainelės. Juk tai taip smagu, o jei su mintimi – tai vaikas ne tik smagiai leidžia laiką, bet ir yra mokomas. Tad per pažinimą viską ir išmokstame.

 

Niekada vaikui nepiršau per prievartą to, kuo jis tuo metu nesidomi. Jei matau, kad ima domėtis vienu ar kitu dalyku, imamės tai išsiaiškinti. Turime populiarųjį Fisher Price šuniuką, tačiau jis jį sudomino laikinai, kai padovanojome antro gimtadienio proga. Dabar karts nuo karto pasiima, nes vėl ėmė domėtis, daineles veik moka, o labiausiai domina raidelės.

 

Kaip ir visus vaikus, manau ne visada domina pirktiniai splavingi žaislai, taip ir maniškiui reikia kažko įdomaus, neįprasto.

 

Taip ir susikonstravome namuką iš dėžės, kurį vėliau klijavo lipdukais, spalvino stogą, taip ant didelio lapo nusipiešėme miestą, taip žaidėme gydytojais, kai meškučiai visi suguldyti ir matuojama temperatūra, visa ši veikla maloni ir lavinanti, stiiprinanti ryšį.

 

 

 

 

Kai Kajus paaugo, ėmė lankyti darželį, piešimas, spalvinimas, lipdymas iš plastilino jam buvo įprasta ir kasdieniška veikla. Mes ieškome įdomesnių veiklų, kad ir, tarkime, neseniai išbandėme šį tą naujo – lipdėme paveiksliukus iš PIEŠTUKO DROŽLIŲ. Taip lavinama motorika, susikaupimas, mąstymas, nes vis prisimename spalvytes.

 

Leidau pačiam prisidrožti drožlių, juk kai vaikui leidi būti savarankišku, o ne nuolat viską darai už jį, didesnė tikimybė, kad jis visuomet stengsis padaryti PATS, bus užtikrintesnis priimdamas sprendimus. O paskui linksmas piešinukas (kokio paprašė tokį nupaišiau) ir kibome į darbą.

 

 

 

 

 

Kajus mėgsta tokius randarbėlius, vėliau dažniausiai juos dovanoja tėčiui, kai šis grįžta po savaitės darbų. Stengiamės išnaudoti laiką kartu produktyviai.

 

 

 

Tiesa, vienadieniai užsiėmimai rezultatų duoda mažai, reikia kaskart prisiminti, kas išmokta. Šiuo metu matau, kad jau primiršo skaičiavimą, tad pamažu grįžtame prie jo.

 

 

Kitas mūsų užsiėmimas – žaidžiame mokyklą. Kai kam tai gali kelti nuostabą (kaip ir iš artimų gavau tokių nusistebėjimų), bet vaikas pats parodė iniciatyvą, imdamas klausinėti, kokia čia raidelė jau kur kas anksčiau, tad keletą išmoko, o dabar kasdien imamės kartojimo, kas išmokta ir mokomės po naują raidelę.

 

Paskaitome eilėraštuką, vaikas pats jį atpasakoja stebėdamas paveikslėlį ir tada tariame žodžius, kurie yra iš tos dienos raidės. Tiesa, žiūriu, kad jis nepervargtų, nes tuomet toks žaismingas mokymasis gali tapti įkyriu ir vaikui nebeįdomiu.

 

Nors buvo nuomonių, kad jam dar anksti mokytis tokių dalykų, atkirtis – juk vaikas to nori, jei domisi, vadinasi, reikia pildyti jo žinių bagažą.

 

 

 

 

Ir išties, kai panoro pabandyti rašyti raideles (tiesa, pradėjo nuo knygutės pabaigos), nustebau, kad taip susikaupęs, stengiasi, tada pagyriau, paskatinau ir jam tai ėmė teikti džiaugsmo, dabar tai tapo dienos tradicija pasikartoti išmoktas raidukes ir mokytis naujos bei vainikuojant nuspalvinti piešinėlį.

 

 

 

Tad mūsų tikslas toliau mokytis raidyną, kartotis skaičiukus. O vaikui paskatinimas toks – jis labai mėgsta pasakų knygeles, tad kas vakarą jas skaitau, o jis atkurdamas atpasakoja. Jam sakau, kad kai išmoks raideles, galės ir pats skaityti pasakėles, tai vis tai prisimindamas ir kimba į darbuką.

 

 

 

Tiesa, lavėti padeda ir žurnaliukai, kurių išties gausus pasirinkimas. Pradžioje, kol buvo mažiukas, prenumeravome KUTIS, kuriame gausu užsiėmimų mažiems pirščiukams, vėliau perėjome prie žurnaliuko PENKI, dar patinka NYKŠTUKAS. Nors kai kurioms užduotims jis dar per mažas, pamažu įveiksime viską.

 

Nors yra vyraujanti ir tokia nuomonė, kad nereikia iš vaikų atimti vaikystės, aš paprieštaraučiau tokiam pasakymui, nes jei vaikas pats nori išmokti kažko naujo, kodėl reiktų tai „primesti“ darželio, mokyklos valiai? Kaip tik verčiau skatinti domėtis, juk tai gali žymiai sustiprinti jo asmenybę, tapti kertiniu akmenėliu, asmenybės statymo pamatėliuose.

 

Kol kas esu be galo laiminga ir džiaugiuosi vaiko iniciatyva ir domėjimusi viskuo, kas jį supa. Jis - mažasis mano pagalbininkas. Nuo mažens neriboju jo fantazijos, leidžiu ir tešlą pakočioti, ir net koldūnus kartu meistrauti, juk norint, kad vaikas norėtų žengti pažinimo keliu su jumis, turite rasti ryšį su juo.

 

Žinoma, gyvenimas „užkampyje“ nesuteikia glaimybės praplėsti vaikui akiratį, tačiau kai paūgės, stengsimės, kad jo pažinimas nepasiribotų vien tik kasdieniais vaizdiniais. Skatinsime domėjimąsi.

 

Teko skaityti apie knygą, kurioje pateikiama daug įdomių ir praktiškų patarimų, kaip skatinti vaiką, pvz. pliusiukų ir minusiukų rinkimas, už kuriuos vaikas vėliau apdovanojamas ir pan. Išties įdomus būdas, šiuo metu ieškausi platesnės info apie tai.

 

Galimybę, pažinimą galima rasti kasdieniniuose dalykuose, praktiniuose užsiėmimuose, tereikia pozityvaus nusiteikimo ir noro.

 

 

 

Tad tobulėkite, turėkite kantrybės, būkite išradingi ir žaismingi, užsiimdami su savo mažaisiais.


Kajukas ir mama Roberta

 

 

Įkeliu ir linksmą video iš praeitų metų, kai dar tik bandėm Kajų mokytį žodžių.

 

Kaip jūs lavinate ir ugdote savo mažylį?

Pasidalinkite savo patirtimi, parašykite apie lavinimo ir ugdymo žaidimus.

NAUJAS PROJEKTAS „Augame kartu su Huggies Super Dry"

KONKURSAS!!!

 

Kviečiame siųsti praktinius patarimus, kas jums padėjo vienu ar kitu vaikučio raidos etapu. Pasidalinkite idėjomis, kaip lavinate vaikutį namuose, kokių žaidimų, užsiėmimų žinote. Idealu, jei pasakojimas būtų su fotografijomis.

 

Visai nesvarbu, koks jūsų vaiko amžius – ar jam vienas mėnuo, ar vieneri, o gal treji metai. Svarbiausia, kad tai būtų susiję su jo vystymuisi, ir jūsų patarimą perskaitę tėvai gautų naudos bei galėtų išbandyti tai savo namuose. 

Savaitės laimėtojai atiteks tris pakuotės MILUPA daržovių košių

 

 

PAGRINDINIS PRIZAS

Didelė pakuotė Huggies® Super Dry

 

MK puodukas

puodukas

 

Dėmesio! Prie projekto prisijungė ir saldžiausia elektroninė parduotuvė

www.medusmanuka.lt

 

Comvita Manuka medus UMF5+250 g

 1

 

Citrinų skonio Omega-3 riebiųjų rūgščių junginys vaikams, 429 ml

 

2

 

09. Aug 2012, 22:16

Ačiū 🤗

09. Aug 2012, 15:11

drožlių gėlytės labai patiko 😀

09. Aug 2012, 13:34

Šaunuoliai abu, kad taip gražiai augat, mokotės 😀 🤗 👍 🌷

jaldija jaldija 09. Aug 2012, 12:24

👍

09. Aug 2012, 12:03

nu fainuolis tikras 👍