Svajojate globoti vaiką?

Svajojate globoti vaiką?

30. May 2012, 00:00

8 metukų dukrytę auginanti „Mamyčių klubo“ narė Ingrida klausia, nuo ko pradėti, norint globoti vaiką?

 

Mama Ingrida šį klausimą pateikė "Mamyčių klubo" forume ČIA. Šį mamos klausimą pateikėme Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistams, tikėdami, kad, galbūt, ir jūs širdies kertelėje pasvarstote apie tokią galimybę, ir kad žengtumėte šį žingsnį, tereikia mažo postūmio..

 

Konsultuoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji specialistė Oksana Pedaniuk: 

 

Kas yra globa (rūpyba)?


Vaikui nustatoma globa (rūpyba) tais atvejais, kai jo tėvai dėl įvairių nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių – priklausomybių, ligos, socialinių įgūdžių stokos, nesirūpinimo vaiku ar piktnaudžiavimo tėvų valdžia – negali patys auginti vaiko.

 

Globa (rūpyba) – tai likusio be tėvų globos vaiko, įstatymų nustatyta tvarka patikėto fiziniam arba juridiniam asmeniui, priežiūra, auklėjimas ir ugdymas, kitų jam tinkamų dvasiškai ir fiziškai augti sąlygų sudarymas ir palaikymas, jo asmeninių, turtinių teisių bei teisėtų interesų gynimas ir atstovavimas jiems.

 

Kaip tapti globėju?


Jeigu Jūs norite tapti globėju (rūpintoju), Jūs turite atitikti globėjui (rūpintojui) keliamus reikalavimus. Jie yra tokie:

 

1) Turite būti sulaukęs 21 metų amžiaus;

2) Jeigu ketinate globoti artimą giminaitį, turite būti ne jaunesnis kaip 18 metų. (Artimi vaiko giminaičiai yra seneliai, broliai ir seserys);

3) Turite būti išklausęs mokymus, kurių metu pagrindinis dėmesys skiriamas gebėjimams, kuriuos privalo turėti asmenys, ketinantys globoti vaiką;

4) Įvertintas teigiamai ir patvirtintas tinkamu globoti vaiką. 

 

Kas gali tapti globėjais?


Jūs turite žinoti, kad ne visi asmenys gali būti vaiko globėju. Kas negali būti skiriami globėjais:

 

• Asmuo, neturintis 21 metų, išskyrus atvejus, kai globoti pageidauja vaiko artimasis giminaitis;

• Asmuo, kuris pripažintas neveiksniu dėl psichikos ligos, silpnaprotystės arba ribotai veiksniu dėl

piktnaudžiavimo narkotinėmis, toksinėmis medžiagomis, alkoholiu;

• Asmuo, kuris buvo atskirtas nuo savo vaiko;

• Asmuo, anksčiau buvęs globėju, ir nušalintas nuo globėjo pareigų;

• Asmuo, teistas už tyčinius nusikaltimus;

• Asmuo, sulaukęs 65 metų arba vyresnis, išskyrus artimąjį giminaitį, jei jis nori laikinai globoti

jaunesnį kaip 10 metų vaiką. 

 

Nuo ko pradėti?


Jeigu norite globoti vaiką, pirmiausia turite kreiptis į gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyrių (tarnybą), ir pateikti šiuos dokumentus:

 

1) prašymą globoti vaiką;

2) nustatytos formos sveikatos pažymėjimą (046/a forma);

3) pažymą apie deklaruotą gyvenamąją vietą;

4) pažymą iš darbovietės apie gaunamas pajamas;

5) kartu gyvenančių vyresnių nei 16 metų asmenų sutikimą, kad Jūs taptumėte globėju.

 

Kursai (mokymai) norintiems tapti globėjais

 

Be to, Vaiko teisių apsaugos skyriaus (tarnybos) specialistai gaus informaciją apie Jūsų teistumą ir administracinius teisės pažeidimus. Vaiko teisių apsaugos skyriaus (tarnybos) specialistai arba jų socialiniai partneriai, kurie vykdys mokymus, apsilankys Jūsų namuose ir įvertins buities sąlygas. Kai visi reikalingi dokumentai bus surinkti, skyriaus specialistai atliks pirminę atranką ir nusiųs Jus į mokymus.

 

Mokymus vykdo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie LR SADM atestuoti socialiniai darbuotojai, parengti mokyti globėjus. Kai atestuoti socialiniai darbuotojai parengs teigiamą išvadą apie Jūsų pasirengimą ir ją persiųs vaiko teisių apsaugos skyriui (tarnybai), Jums bus pasiūlytas galimas globoti vaikas. 

 

Svarbu suprasti, kad vaikui parenkama šeima, o ne šeimai – vaikas


Jums pravartu žinoti, kaip vaikui parenkamas globėjas. Jeigu vaikas neturi artimųjų giminaičių, galinčių jį globoti, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius (tarnyba) ieško kito asmens, galinčio jį globoti, atsižvelgdamas į vaiko poreikius ir šeimos galimybes. Šeimos galimybes vaiko teisių apsaugos skyrius vertina pagal atestuotų socialinių darbuotojų parengtą šeimos pasirengimo globoti vaiką išvadą, kurioje aptariami šeimos gebėjimai.

 

Jeigu vaiko teisių apsaugos skyrius neturi duomenų apie vaiko poreikius atitinkančią parengtą šeimą ar šeimyną, vaiko globėju gali būti paskirta socialinės globos įstaiga. 

 

Jeigu būsite paskirtas vaiko laikinuoju globėju, Jūs globosite vaiką, kol bus galima jį sugrąžinti tėvams, arba kol teismas nuspręs, kad vaikui reikia nustatyti nuolatinę globą.


Jeigu Jūs būsite paskirtas vaiko nuolatiniu globėju, vaiko globa tęsis iki pilnametystės (arba emancipacijos) arba kol jis bus įvaikintas, jeigu Jūs patvirtinsite teisme sutikimą dėl įvaikinimo. 


Jeigu Jūs būsite paskirtas vaiko globėju, Jūsų globojamam vaikui jo globos laikotarpiu bus skiriama 4 MGL dydžio išmoka per mėnesį. Ši išmoka yra skiriami tenkinti būtiniausius ir specialiuosius globojamojo vaiko poreikius.

 

Globojant vaiką gali kilti problemų


Svarbu žinoti, jeigu globojant vaiką kyla problemų, reikia nedelsiant kreiptis į globą nustačiusios savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių (tarnybą)  arba atestuotus socialinius darbuotojus, kurie vykdė mokymus. Tik kvalifikuoti specialistai gali padėti išvengti dar didesnių sunkumų arba nesėkmingos globos pabaigos. Jeigu specialistai, į kuriuos kreipiatės, Jums negalės padėti, jie nukreips ar rekomenduos, kas gali Jums pagelbėti.

 

Globėjas, globodamas vaiką, privalo nuolat palaikyti ryšį su savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriumi (tarnyba) ir visas kylančias problemas spręsti bendradarbiaudamas su kompetentingais specialistais. 

 

Globėjo statuso panaikinimas

 
Jūs galite būti atleistas nuo pareigų, jeigu Jūs, globodamas vaiką, negalėsite tinkamai jų atlikti dėl savo ar artimųjų giminaičių ligos, turtinės padėties pablogėjimo ar dėl kitų svarbių priežasčių. 


Taip pat Jums svarbu žinoti, kad globėjas gali būti nušalintas nuo pareigų, jeigu jis netinkamai atlieka pareigas, neužtikrina vaiko teisių ir interesų apsaugos, naudojasi savo teisėmis savanaudiškais tikslais.