Svarbiausias reikalavimas žaislams - saugumas

Svarbiausias reikalavimas žaislams - saugumas

01. Dec 2011, 00:00

Per Kalėdas Kalėdų senelis būna labai užsiėmęs.

 

Jis turi paruošti roges, pasišerti elnius, patikrinti sąrašą, kad nepamirštų nė vienos geros mergaitės ar berniuko,… ir užtikrinti, kad elfų nupirkti žaislai būtų ne tik smagūs, bet ir saugūs žaisti! Šiais metais jo užduotis bus kaip niekad lengva: nuo 2011 m. liepos mėn. ES parduodami žaislai turi atitikti griežčiausias pasaulyje saugos taisykles.

 

Saugu ir smagu – puikus derinys, bet iš tiesų jis nėra akivaizdus! Tai, ar žaislas yra saugus, priklauso ne tik nuo paties žaislo, bet ir nuo to, kaip su juo žaidžiama ir koks vaiko amžius. Į ką tėvai turėtų atkreipti dėmesį, aiškindamiesi, ar žaislas yra saugus vaikui, ar ne?  Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani pradeda Europos žaislų saugos kampaniją, skirtą nušviesti, kaip pirkti saugiausius žaislus ir kaip juos saugiai naudoti. Visos Europos televizijos kanalais bus rodomas aiškinamasis vaizdo klipas (nuoroda į vaizdo klipą), taip pat bus dalijami atvirukai su saugos patarimais visoje ES žaislus perkantiems vartotojams.

 

Patarimai, kuriuos verta įsidėmėti perkant žaislus:


1. Niekados nepirkite žaislų, nepaženklintų CE ženklu

CE ženklas yra žaislų gamintojo patvirtinimas, kad žaislas atitinka visas ES saugos taisykles, griežčiausias visame pasaulyje.


2. Nepirkite žaislų su smulkiomis atskiriamomis detalėmis jaunesniems nei trejų metų vaikams

Jaunesni nei trejų metų vaikai gali užspringti, nes jie viską kiša į burną! Šiuo ženklu paženklinti žaislai netinka jaunesniems nei trejų metų vaikams.

 

3. Perskaitykite visus įspėjimus ir instrukcijas

Atkreipkite dėmesį į amžiaus ir saugos rekomendacijas ir nenumokite į jas ranka! Žaislas turi atitikti vaiko amžių – pirkdami naują žaislą atsižvelkite į vaiko charakterį, įpročius ir elgesį.

 

4. Prižiūrėkite žaidžiančius vaikus

Pasirūpinkite, kad su visais žaislais būtų žaidžiama pagal paskirtį ir kad jie atitiktų vaiko amžių ir gebėjimus. Vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet ir bus saugūs, jei juos žaidžiančius prižiūrėsite.

 

5. Visada pirkite žaislus patikimose parduotuvėse ir iš patikimų interneto pardavėjų

Jie rūpinasi parduodamų žaislų kokybe ir paprastai priima grąžinamas prekes. Atidžiai patikrinkite nenaujų prekių parduotuvėse pirktus ar draugų atiduotus žaislus. Šie žaislai yra senesni, todėl jie gali neatitikti dabartinių saugos standartų. 

 

Visada praneškite apie žaislo saugos problemas gamintojui arba mažmenininkui, iš kurio pirkote žaislą.

šaltinis: Europos komisijos pranešimas spaudai