Vasario penktoji - Šv. Agotos, duonos globėjos, diena. Ta proga nusprendėme prisiminti, kokia duona yra sveikiausia ir kodėl.
Kokia yra vertingesnė duona?
Vertingiausia yra rupi ruginių miltų, kurią žmonės vadina juoda duona. Kuo rupiau ji sumalta, tuo turi daugiau mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Šios padeda geriau virškinti ir įsisavinti vertingas medžiagas. Labai vertinga duona, kurioje palikta grūdų gabaliukų arba ji praturtinta vertingais priedais, pavyzdžiui, sėklomis, džiovintais vaisiais ir pan.
Didžiausią duonos dalį sudaro angliavandeniai, dar yra šiek tiek ir baltymų. Trūkstant tam tikrų fermentų, organizmas negali pasiimti šių angliavandenių. Tuomet virškinamajame trakte paspartėja dujų gamyba, kitaip sakant, pučia pilvą. Todėl kai kurie žmonės renkasi tik kvietinę duoną.
Ar valgyti šiltą duoną?
Nors tai skanu, bet nesveika. Valgydami karštą duoną pažeidžiame skrandžio gleivinę, tai kenkia virškinamajam traktui.
Kiek galioja?
„Geriausia iki...“. Tai reiškia, kad duona geriausia iki tos dienos, paskui ji dar tinkama valgyti. Reikia žiūrėti į duonos išvaizdą. Jei ji supelijusi ar kitaip pažeista, valgyti netinkama. Kartais sužiedėjusią duoną ar batoną mamos, pašildžiusios mokrobangų krosnelėje, „,atnaujina“. Tačiau nelabai patartina tokios duoti vaikams.
Ar sveika valgyti bandeles?
Jos kepamos iš baltų, labai smulkaus malimo kvietinių miltų. Jos nelabai vertingos maisto požiūriu. Be to, į jas dedama priedų: antioksidantų, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, aromatizuojančių medžiagų.
Mamos Justinos atsiųstas duonos desertas:
Reikės:
Juodos duonos
Grietinėlės
Uogienės
{smallpic:1}
Kaip daryti?
Duonos riekeles apipjaustome, kad nebūtų plutos. Tada į desertui skirta taurę pilame uogienės (uogienė turėtų būti braškių, bet tinka ir kitokia, aš gaminau su aviečių uogiene) porą šaukštelių, dedame duonos gabaliukus ir užpurškiame grietinėlės.
{smallpic:2}
Tada vėl dedame duoną ir užpilame uogiene taip, kad padengtų duonos paviršių. Taip susluoksniuojam iki deserto taurės viršaus. Tada palaukiame pusvalandį, kol duona suminkštės nuo uogienės ir grietinėlės.
Prieš patiekiant apipurškiame gražiai grietinėle ir galima papuošti šviežia braške ar mėtos lapeliu.
{smallpic:3}
Ar Jūsų namuose duona yra kasdienis maistas?
o gal gali čia viešai smulkiai pasidalinti, kaip kepi duoną? (aišku, kai laiko turėsi ir ūpo nufotografuoti ir surašyti)... būtų įdomu ir naudinga...
oj net nezinau, seniai nebeperku duonos, nes pabodo etiketes skaityti... 😀
tai vat miltai... kažin ar greitu laiku užsiimsiu duonos kepimu (nors tai tikrai superinis dalykas), bet pačios duonos, ar būna pirkti?
ruginiai miltai dazniausiai buna rupus 😀 kiek as perku tai rupius tik perku ir labai gera duonele gaunasi 😀
RUPIŲ miltų duona sveikiausia, bet kur jos gauti (ar jau aš tokia neatidi...)?
o taip, megstu juoda duona ir pati ja kepu, nes skanios neberandu nusipirkti 😀 tai tiesiog kartais viena su sviestu ir druska valgau 😀 namine duona skalsi, su grudais, todel soti, o ir stovi ilgai...