Sveikos vaiko akys

Sveikos vaiko akys

13. Oct 2011, 07:00

 

Kada paskutinį kartą su vaikučiu buvote gydytojo okulisto kabinete? Net jei mažylis niekuo nesiskundžia, profilaktiniai apsilankymai pas akių gydytoją yra būtini.

 

Kaip išsaugoti sveikas akis? Jeigu vaiko akys sveikos, užtenka profilaktiškai jas patikrinti, kai vaikas yra vienerių, trejų ir šešerių metų amžiaus

 

Ypač svarbu, jog tėveliai nuvestų vaiką pas gydytojus prieš einant į pirmąją klasę, nes mokykloje akys gauna didesnį krūvį nei įprastai. Jeigu akys yra nusilpusios ar vaikas serga kokia liga, reikia pradėti gydyti kuo anksčiau.

 

Tėvai turėtų žinoti, jog iki šešerių metų amžiaus dar galima išgydyti daugelį akių ligų, o vėliau – daug sunkiau. Dėl to profilaktinės patikros yra būtinos norint užkirsti kelią įvairiems negalavimams.

 

Dažniausiai mažieji kenčia nuo žvairumo, įgimtų patologijų, refrakcijos sutrikimų: įgimto astigmatizmo ar toliaregystės. Kai kurios ligos, laiku pastebėtos, gali būti sėkmingai išgydomos.

 

Tačiau tai galioja ne visuomet. Pavyzdžiui, trumparegystė nepagydoma, tik gali kisti – didėti arba mažėti. Trumparegystė nėra liga, tai refrakcijos yda. Jeigu tai genetiškai užprogramuota, tai su amžiumi didės. Tačiau yra daugybė priemonių, padedančių žmogui puikiai matyti: akiniai, kontaktiniai lęšiai, galiausiai – operacijos lazeriu.

 

Ko gero, daug pavojingesnė liga už trumparegystę yra toliaregystė. Nes ji gali išsivystyti į žvairumą.

 

Mažų vaikų ligos dažniausiai būna įgimtos, tačiau yra ir kitų veiksnių, lemiančių akių sveikatą, pvz., televizoriaus žiūrėjimas.

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad nuo rugsėjo 27 iki spalio 17 d. minime akių sveikatos mėnesį, o spalio 13 d. – Pasaulinę regėjimo dieną.

 

Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.

Kada paskutinį kartą su vaikučiu buvai pas gydytoją okulistą?

vaidlina vaidlina 13. Oct 2011, 16:24

antradienį buvom pas okulistę. lankomės, nes dukrytės viena akytė krypo į šoniuką. Darė operaciją. Dabar vėl nešioja akinukus. Beje, su akių dakatrėmis draugaujame jau nuo 10 mėn. o panelei dabar jau 4 su puse😀

su kompu nedraugauja ir greit nedraugaus😀 neleidžiu. net nežino, kaip įjungti😀 o ką jau kalbėti apie žaidimukus, kur atseit spalvas mokosi trimečiai anglų kalba... brrr...

13. Oct 2011, 11:47

pirmaiusia tevai turetu zinot,kad vienmeciam,dvimeciam ir 2,4,5 -eciam kompas nera reikalingas...nesuprantu ir niekad nepateisiniu tevu kurie gadina savo vaiku akis,nors jei tuom didziuojasi,kad mazasis prilipes prie kompo...sako valandeliai-apsurdas..
va nuo to reiktu pradet ziuret,nuo paciu tevu morales