Tradiciniai Velykų patiekalai pasaulyje

Tradiciniai Velykų patiekalai pasaulyje

29. Mar 2013, 08:00

Sveikos. Kadangi pasakojau jums apie Žolines, žadu vėl pratęsti pasakojimą apie šventes. Šį kartą apie Velykinius pyragus ir tradicinius patiekalus.

 

Rumunija:

Rumunijoje kepama Babelė - Velykų boba, ji turėtų būti saldi ir balta. Be to, kepama ne tik boba, bet ir senelis. Senelis kepamas nesaldus, o sūrus ir į tešlą įdedama grikių miltų tam, kad jis būtų tamsesnis už Bobą.

 

Graikija:

Graikijoje kepama saldi Velykų duona. Be to, tradiciniai patekalai, kurie būtinai turi būti ant graikų stalo per Velykas, tai aviena, kuri patiekiama su salotomis. Duona papuošiama dažytais kiaušiniais.

 

Lenkija:

Lenkijoje patiekiami ant Velykų stalo mėsos patiekalai, sūriai, užkepėlės. Prie mėsos ruošia tarkuotų krienų, sumaišytų su burokėliais - tai yra Kristaus patirtų kančių (krikščionių) simbolis. Ritualiniai patiekalai yra: ėriena, kiaulienos dešra su baltaisiais pipirais ir muskato riešutas, bei žymus lenkų Bigos. Dar Lenkijoje per Velykas visada kepa mazurkas - sausainius su cukruotais vaisiais.

 

Slovakija ir Slovenija: (vienodo tradicijos ir patiekalai)

Slovėnijos ir Slovakijos tradicinis šventės patiekalas yra vyskupų duona, ją deda stalo viduryje. Dar ant Velykų stalo stovi brynzos kukuliai ir bulvių kukulaičiai (kliocki).

 

Jungtinė Karalystė (Anglija):

Tradiciniais britų Velykiniais patekalais yra laikomi Velykų pudingai ir pyragai. Be to, kiekvienoje anglų šeimoje kepamos bandeles iš mielinės tešlos su cukatomis. Viršuje bandelės išpjauna kryžių.

 

Prancūzija:

Prancūzijoje per Velykas kepami pyragai. Tradiciniais prancūziškais patiekalais laikomi: ėriena su šparaginėmis pupelėmis, šalti mėsos gaminiai, garsus prancūzų paštetas, įvairios salotos ir užkandžiai. Desertui prancūzai kepa zuikių, paukščių ir viščiukų formos sausainukus.

 

Italija:

Privalomas Velykinis patiekalas Italijoje - kepta ėriena su keptais artišokais garnyrui. Velykų pyragas "Kolombas" kepamas iš mielynės tešlos balandžio formos.

 

Suomija:

Šentiniis suomių velykinis patiekalas - užkandis iš kiaušinių su lašiša ir olandišku padažu (sauce hollandaise). Desertui ruošia tradicinį Velykų patiekalą - myammi - ruginį pudingą.

 

Brazilija:

Brazilai per Velykas kepa saldžius pyragus ir pateikia juos su šviežiais vaisiais.

 

Rusija:

Rusijoje kepamas Kulič - tai paprastas kvietinių miltų pyragas.

 

Štai tiek, jeigu jums įdomu, prašome rašyti ir klausti - dar papasakosiu ne tik apie tradicinius velykinius patiekalus, bet ir apie tradicijas švenčiant Velykas.

 

Olga