Tridienė karštinė: simptomatika ir gydymas

Tridienė karštinė: simptomatika ir gydymas

11. Apr 2016, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tridienė karštinė - koks tai susirgimas, kiek jis pavojingas? Kaip tinkamai elgtis, esant aukštai mažylio temperatūrai? Mamyčių klubą konsultuoja vaikų ligų gydytoja Jovita Mažeikienė.

Tridienės karštinės simptomai

Tridienė karštinė atpažįstama iš labai aukštos temperatūros, kuri trunka tris paras, o po to staigiai nukritus temperatūrai, išberia visą vaiko kūnelį. Bėrimas išplinta po visą kūną, yra smulkus, rožinis. Jis gali praeiti po kelių valandų ar po kelių dienų.

Temperatūra yra labai intensyvi, pasireiškia taip vadinamos „temperatūros žvakės“, kai temperatūra staigiai pakyla iki aukštos padalos, o sumažinus temperatūrą vaistais, ji nukrenta iki tiek, kiek vaistai veikia. Praėjus jų veikimui, po keturių-šešių valandų ji vėl pakyla

Kas serga?

Tridiene karštine dažniausiai serga iki 2-3 metų amžiaus vaikai. Suaugusieji jau būna gavę šio viruso, tad nebeserga šia liga, priešingai nei maži vaikai, kurie susitikę pirmą kartą tridienės karštinės virusą, intensyviai reaguoja ir suserga.

Temperatūros pakilimas, anot gydytojos, nėra blogas dalykas, nes tai adekvati organizmo reakcija į svetimkūnį (į virusą, toksinus, bakterijas ir kt.). Tad organizmas priverstas kovoti su juo.

Kaip tinkamai elgtis, pakilus mažylio temperatūrai? 

Pakilus temperatūrai, mažylis turėtų būti aprengtas kuo lengviau – natūraliais, orui pralaidžiais drabužėliais.

"Šiluma turi išgaruoti iš kūno, todėl neteisinga vaiką kuo šilčiau aprengti, apklostyti apklotais, šiltomis antklodėmis, kad išprakaituotų. Anaiptol - nuklokite vaiką, tegu jis lieka su lengvais drabužėliais ir leiskite tokiu būdu karščiui išgaruoti", - pasakojo vaikų ligų gydytoja J.Mažeikienė.

Pakilus temperatūrai galite vaikučiui uždėti vėsius kompresus pagrindinių kraujagyslių vietojse – ant kaktos, pažastyse, kirkšnyse.

Vėsūs įtrinimai irgi efektyvūs. Tam tinka vėsus vanduo, kuriuo galite suvilgyti rankšluostį ir švelniai įtrinti vaiko kūnelį.

Gerai, jei galūnės šiltos

Geras požymis, esant aukštai temperatūrai, jei vaiko kojytės ir rankos yra šiltos, vadinasi, vaiko kūnas gerai atiduoda karštį į aplinką – tokiu būdu mažesnė rizika perkaisti.

Tačiau sunerimti, anot gydtojos, reikėtų tuomet, jei vaiko temperatūra, pvz. 39 laipsnių, vaiko kakta yra karšta, o galūnės šaltos. Toku atveju labai tiktų švelnūs kūno įtrinimai, nepažeidžiant odos ir mikrocirkuliacijos.

Reikėtų vaikui duoti gerti daug skysčių, nes karščiavimo metu jie išgaruoja labai greitai.

Kaip dažnai matuoti temperatūrą?

Mažinant temperaūrą vaistais, jie paprastai veikia nuo 4 iki 6 valandų, kiti vaistai kaip Ibuprofenas veikia net iki 8 val. Tad matuoti vaikui temperatūros nereikėtų kas pusvalandį. Galite ją matuoti maždaug kas tris valandas ir stebėti, kaip temperatūra keičiasi.

Kokia temperatūra mažam vaikui jau pavojinga?

Anot gydytojos, pavojinga riba yra 39-40 laipsnių. Tačiau jei vaikas netoleruoja temperatūros, siekiančios net 37,8, tokiu atveju nieko nelaukiant rekomenduojama duoti vaistus, mažinančius ją.

"Duoti vaistukų reikėtų, kad vaikas būtų geresnės savijautos, pradėtų gerti skysčius, užvalgytų. O nelaukti, kol temperatūra pasieks 38,5. Bet yra vaikų, kurie gerai jaučiasi esant 39 laipsnių temperatūrai, tad jiems neverta skubėti duoti vaistų", - sakė gydytoja.

Kada sunerimti?

"Sumažėjus karščiavimui, vaikas turi būti aktyvus. Gal nebus toks linksmas kaip būdamas visiškai sveikas, tačiau jis turi norėti ką nors veikti. Jei jis yra vangus bei jaučiasi silpnai, tai signalas, kad kažkas ne taip, tad reikėtų kreiptis į medikus", - patarė vaikų ligų gydytoja J.Mažeikienė.

Ekspertai

Jovita Mažeikienė

Vaikų ligų gydytoja, pulmonologė
Jovita Mažeikienė in-vecaku-skola