Tuberkuliozė grasina ir vaikams

Tuberkuliozė grasina ir vaikams

24. Mar 2013, 00:00

Kiekvienais metais kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sprendimu minima Pasaulio tuberkuliozės diena, kurios tikslas – informuoti apie tuberkuliozės profilaktiką ir naujausius gydymo būdus.

 

Kas yra tuberkuliozė?

 

Tuberkuliozė (TB) – tai užkrečiama infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Jos dažniausiai pažeidžia plaučius. PSO tuberkuliozę paskelbė pasauline problema, nes kas trečias pasaulio gyventojas yra užsikrėtęs tuberkuliozės sukėlėju. Dažniausiai tai latentinė tuberkuliozės forma. Jei žmogaus imunitetas yra stiprus ir pakankamas, jis paprastai nesuserga tuberkulioze. Tačiau dešimtadalis žmonių, kurių silpna imuninė sistema, – suserga. Jei tuberkuliozė negydoma ar gydoma netinkamai, ji gali būti mirtina. Kasmet Europos regione nuo tuberkuliozės miršta 44 tūkst. žmonių.

 

Kaip tuberkuliozė plinta?

 

Pagrindinis tuberkuliozės infekcijos šaltinis yra atvira plaučių tuberkulioze sergantis žmogus. Ligonis kosėdamas, čiaudėdamas, dainuodamas ar juokdamasis į aplinką išskiria mikobakterijų. Vienas sergantysis kasmet gali užkrėsti 10­–15 sveikų žmonių, iš kurių suserga 10 proc. Pagrindiniai tuberkuliozės simptomai: kosulys, atkosėjimas su skreplėmis ir krauju, skausmas krūtinėje, silpnumas, naktinis prakaitavimas, svorio kritimas, karščiavimas.

 

Didžiausią riziką susirgti šia liga turi  sergančiojo šeimos nariai, bendradarbiai, kurie  ilgą laiką su juo bendrauja. Apie pusę naujų susirgusiųjų tuberkulioze sudaro benamiai, kaliniai, migrantai, sergantieji AIDS ir kitomis lėtinėmis ligomis (cukriniu diabetu, vėžiu, inkstų ligomis). Medikams didžiausią susirūpinimą kelia vaistams atsparios ligos formos – per metus Europos regione 78 tūkst. žmonių suserga  vaistams atsparia forma, iš kurių ši forma diagnozuojama tik 30 tūkst., o sėkmingai gydoma vos 50 proc. ligonių.

 

Tuberkuliozės  profilaktika

 

Tuberkuliozė  yra viena pavojingiausių ir brangiausiai kainuojančių infekcinių ligų. Jos gydymas gali užtrukti nuo šešių mėnesių iki kelerių metų. Kadangi mikobakterijos yra vienos iš atspariausių bakterijų (100 laipsnių temperatūroje nežūsta net 5 min., žmogaus skrepliuose lieka gyvybingos apie 10 mėn.), todėl reikia taikyti efektyvias profilaktines ir gydymo priemones.

 

Pagrindinė kova su tuberkulioze turi vykti trimis pagrindinėmis kryptimis:

– infekcijos šaltinio išaiškinimas,

– plitimo kelių nustatymas,

– sergančiojo gydymas.

 

Skiepai


Skiepas nuo tuberkuliozės Lietuvoje įtrauktas į Skiepų kalendorių. Profilaktinis naujagimių (skiepijami 2-3 dieną po gimimo) ir kūdikių skiepijimas BCG vakcina nuo tuberkuliozės, apsaugo juos nuo itin sunkių TB formų.

 

 

Prieš mokyklą vaikams atliekamas Mantu testas


Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka 7 metų amžiaus vaikams ir rizikos grupių vaikams (bendraujantiems su sergančiais TB šeimoje ar kolektyve) turi būti atliktas tuberkulino (Mantu) testas. Tai paprastas odos testas, kurio metu nedidelis kiekis tuberkulino įšvirkščiamas po oda vidinėje dilbio dalyje. Tuberkulino įšvirkštimo vietoje gali atsirasti patinimas.

 

Vaikams papulė 5-16 mm, o suaugusiems 5-20 mm, paraudimas – teigiama reakcija. Teigiamas testas reiškia, kad žmogus yra infekuotas TB.