Turi seną žaislą? Neišmesk!

Turi seną žaislą? Neišmesk!

02. Nov 2011, 07:00

Kuriamas žaislų muziejus Lietuvoje

 

Jeigu mėgstate keliauti po svečias šalis, turbūt, pastebėjote, kad ne viename  Europos didmiestyje yra įsikūręs žaislų muziejus. Lietuvoje tokio muziejaus mes neturime.

 

Jau kelinti metai privačios iniciatyvos dėka Lietuvoje kalbama apie žaislų muziejų. Kol kas jis tėra virtualioje erdvėje - www.zaislumuziejus.lt arba jo palapinę galima pamatyti didžiausiose Lietuvos šventėse, pavyzdžiui, Kaziuko mugėje Vilniuje ir kitose.

 

Šiuo metu žaislų muziejaus kūrėjai ieško tinkamų patalpų muziejui ir kaupia eksponatus jam. O jie į kuriamą muziejų atkeliauja įvairiausiais būdais.

 

Kartais seną, senutėlį žaislą kažkas aptinka palėpėje ar rūsyje. Laimė, jei surūdijusį, padėvėtą ir nešvarų žaislą savininkas neišmeta, o susiradęs žaislų muziejaus kūrėjus, atiduoda jiems. Po kruopštaus darbo žaislas prikeliamas naujam gyvenimui ir laukia valandos, kuomet galės būti eksponuojamas.

 

Beje, nemanykite, kad į kuriamą žaislų muziejų priimami tik šimtamečiai antikvariniai žaislai, ne! Čia laukiami ne tik mūsų senelių, bet ir tėvų ar mūsų vaikystės žaislai. Taip pat senus laikus menančios fotografijos, kuriose užfiksuoti žaislai.

 

Žaislų muziejus draugauja su Nacionaline dailės galerija ir organizuoja kūrybines dirbtuves šeimoms, kurių metu pristato senuosius žaidimus ir žaislus. Jūsų dėmesiui - keletas dabartinių žaislų protėvių, kuriuos nesunku pasidaryti ir pačiam  namuose.

 

Štai šį žaidimą galima pavadinti šaškių protėviu. Ant lentos- riešutai ir česnakų skiltelės.

{smallpic:1}

O šis žaidimas primena dabartinį "nuliukų"  ir "kryžiukų" žaidimą.

{smallpic:2}

 

Tikėkimės, kad žaislų muziejus ilgai netrukus įsikurs patalpose, kur jį aplankyti galės visi norintys.

Na, o kol kas, jei rasite seną sudūlėjusį žaislą, neišmeskite jo, o verčiau susisiekite su žaislų muziejumi.