Tuštinasi žaliai: kokios priežastys

Tuštinasi žaliai: kokios priežastys

03. May 2013, 08:00

Esame gavę ne vieną jūsų laišką, kuriame prašote specialistų patarimo ir paaiškinimo dėl žalių kūdikio išmatų. Paprašėme gydytojos Irenos Putninos konsultacijos.

 

Iš Natalijos laiško MK redakcijai:

  

Laba diena, mano kūdikis, kuriam 1,5 mėnesio, pradėjo tuštintis žaliai. Padarius išmatų pasėlį, nustatyta, kad žarnyne yra stafilokokas. Ar ši bakterija lemia, kad išmatos žalios? Ar mišinėlis netinkamas? Vartojame Aptamil comfort. Taip pat norėčiau paklausti, kaip organizmas pašalina šią bakteriją?

 

 

Konsultuoja gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

Konsultuoja gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

  

 

Sveika, Natalija,

 

Žalia išmatų spalva gali būti ir nuo stafilokoko. Tik neaišku, ar tas stafilokokas pateko iš aplinkos ir sukelia infekciją, ar jis yra gana taikus žmonių odos ir žarnyno gyventojas...

 

Yra įvairių rūšių: piktieji stafolokokai - aureus (auksiniai), stafilokokai odos gyventojai - epidermidis rūšies ir kt. Jei būtų stafilokokinė žarnyno infekcija, tai vaikas dėl žarnyno uždegimo žaliai viduriuotų, su daug gleivių net kraujo gyslelių, būtų labai neramus dėl pilvo skausmų, nebeaugtų svoris... Jei to nėra, tai gal stafilokokas atsitiktinai pateko iš aplinkos, nuo odos, ir nieko blogo nedaro?

 

Beje, žalesni viduriai gali būtii ir nuo HA tipo dalinai hidrolizuotų baltymų, kurie yra Aptanil Comfort. Jei vaikutis ramus, gerai valgo, pamiega, auga svoris, tai gali žaliau tuštintis (greičiausiai nuo mišinio), nieko keisti nereikia.

 

Kartais žalesnės "bado" išmatos būna tada, jei blogai auga svoris, kai per mažai kūdikis gauna maisto. Dirbtinai maitinamimes kūdikiams, jei  tuštinasi žaliai, gydytojai mėgsta paskirti bent kelioms savaitėms gerųjų bakterijų lašų. Geros balterijos yra blogų bakterijų konkurentės, tad blogų bakterijų ilgainiui sumažėja, jas išstumia besidaugindamos gerosios.