Tymų protrūkis Europoje

Tymų protrūkis Europoje

25. Apr 2011, 00:00

 

Belgija sunerimusi: šiais metais jau užregistruota 100 tymų atvejų, kai per visus 2010 metus jų buvo registruota 40. Šio protrūkio „karščiausias taškas“ - Gento miestas.

 

Čia tymais dažniausiai serga vaikai iki vienerių metų, nepaskiepyti tymų, raudonukės ir epideminio parotito vakcina.

 

Prancūzijoje taip pat vyksta didelis tymų protrūkis. Iki 2011 m. kovo mėnesio oficialiai užregistruoti 4937 tymų atvejai. Prancūzijoje imtasi griežtų priemonių siekiant suvaldyti šį protrūkį: kūdikiai pradėti skiepyti nuo tymų anksčiau - ne nuo 15 mėn., kaip rekomenduojama skiepų kalendoriuje, o nuo 9 mėnesių.

 

Pasiskiepyti yra siūloma ir vyresniems asmenims, kurie yra neskiepyti arba po vakcinacijos yra praėjęs ilgas laiko tarpas. Šiuo metu dideli tymų protrūkiai vyksta Serbijoje, Ispanijoje (Andalūzijoje), Makedonijoje ir Turkijoje.

 

Epidemiologiniai ir virusų genotipavimo tyrimai patvirtino, kad tymų virusas „įvežamas“ iš vienų  Europos šalių į kitas, jis patenka ir į kitus pasaulio regionus. Padidėjęs tarptautinių kelionių skaičius per Velykas taip pat padidins ir tymų viruso įvežimo riziką į įvairias šalis, tarp jų ir į Lietuvą.

 

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje jau eilę metų nebuvo registruojami susirgimai tymais, tačiau pernai vasarą ši liga buvo nustatyta 20 m. studentui, keliavusiam po Italiją, ir 53 m. moteriai, grįžusiai iš Didžiosios Britanijos.    

 

ULAC specialistai primena, kad Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus.

 

www.ulac.lt