Urtė Uliūnė "Kitokia svirplelio diena"

Urtė Uliūnė "Kitokia svirplelio diena"

31. Jul 2013, 09:52 Gintarep Gintarep

Knygelėje "Kitokia svirplelio diena" yra net  13 trumpučių kūrinėlių, tai: Dagišiaus ir Pilkišės turtai, Apgavikas Priscilas, Didysis  Džordžijaus gimtadienis, Inteligentiškasis tarakonas Mikalojus, Širšė kolekcininkė, Šleivakojė Mirksė, Kurmis Vincentas, Kitokia  svirplelio diena, Jonvabaliai naktyje,  Keliaujantis vabaliukų teatras, Medinis angeliukas ir bitė, Muzikinė Dėžutė ir Smaragdų Vėrinys, Senasis balandis Kasandras.

 

Atsiverčiame kūrinėlį “Apgavikas Priscilas”, žavimės spalvingomis iliustracijomis  ir pradedame skaityti mažą ištraukėlę:

“Visi miško vabalai ir kiti mažieji gyventojai nuo seno mėgo apsipirkti Samanų  miestelio “Gardėsių” krautuvėlėje. O mėgo pirmiausia dėl to, kad stovėjo ji labia patogioje vietoje – šalia Centrines aikštės. Taigi pirkėjams nereikėjo kulniuoti toil nuo savo namų. Taip pat ir dėl to,kad ryškios spalvos, kuriomis mažoji  krautuvėlė buvo išdažyta, - oranžinė, geltona ir salotų žalumo – pakerėdavo kiekvieno akį.  Bet visų svarbiausia – kad  “Gardėsių” krautuvėlė jau nuo seno priklausė labia garbingai ir visų mėgstamai uodų Zyzėnų giminei…”

Iš šios mažos ištraukėlės gavome labia daug informacijos: juk sužinojome,kad miško gyventojai gyvena Samanų miestelyje. Vaikas nuėjęs į mišką, žinos,kad miške auga samanos. Iš kūrinėlio perskaitome apie “Gardėsio” parduotuvę, kuri įsikūrė patogioje vietoje, tai reiškia, kad  jei turi parduotuvę ir jei nori, kad joje kažkas kažką pirktų, turi būti ne tik gardūs produktai, bet ir ji pati turi būti įsikūrusi strategiškai patogioje vietoje. Vėliau sužinojom,kad ji estetiškai, gražiai nudažyta, kad klientui būtų jauku ir nesvarbu,kad ji mažytė, svarbiausia,kad ji miela ir tuo pačiu vaikas net išmoksta derinti spalvytes, dabar žinos,  kad šios trys spalvos dera tarpusavyje ir sukuria jaukumo pojūtį. Dar sužinome,kad krautuvėlė  nuo seno priklausė  garbingai šeimai. Šios šeimos pavardė irgi vaikui lengvai įsimintina ir asocijuojasi su uodų zyzimu.. Vaikutis žinos,kad  reikia būti garbingu ir visų mylimu, gerbiamu ir vertinimu….

Mane, kaip mamą, ši knygelė labia sužavėjo, nes vaikui ji buvo ne tik įdomi, bet ir labia informatyvi. Kiekvienas žodis lavino ne tik vaiko vaizduotę, bet ir suteikė daug žinių, kurias jis galės perkelti ir į realų gyvenimą, taip vaikas pasakų pagalba susipažins ir su realiu gyvenimu ir net realiame gyvenime iškylantiems klausimams atsakymą galima buvo surasti šioje knygelėje, vaiko per daug neapkraunant žiniomis, o jį gražiai įtraukiant į žinių pasaulį, pasakojant apie tam tikrus personažus, jų gyvenimą, jų pomėgius….