Vaikai valgo teisingai - mokykimės iš jų

Vaikai valgo teisingai - mokykimės iš jų

28. Jul 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jeigu vaikui duodate paragauti įvairių produktų, stebėkite, kaip jis valgo ir mokykitės iš jo.

Nesugadinkite vaiko valgymo įpročių

Pasak mitybos specialistės Lailos Zarinės, suaugęs žmogus pats gadina savo teisingus mitybos įpročius, norėdamas paragauti vienu metu kuo daugiau įvairių produktų. Dėl to jis nejaučia sotumo.

Jeigu tėvai dar nėra sugadinę vaiko įpročio, jis valgo teisingai - visada paprašo valgyti tada, kai jis pats nori, o ne tada, kai reikia arba kai tėvai nori.

Jeigu vaikas liūdnas, arba girdi tėvus pykstantis, gali būti, kad jis dėl šio nerimo ims daugiau užkandžiauti. O ir iš tėvų neretai mato, kurie, būdami blogos nuotaikos, ima daugiau valgyti.

Vaikai valgo teisingai

Stebėkite, kaip valgo 2-4 metų vaikai. Jeigu jiems padėsime lėkštę su įvairiais tarpusavyje sumaišytais produktais ir dar su padažu - jie tokio patiekalo nevalgys. Tačiau jei lėkštėje bus atskirai išdėlioti, pvz. salotos, mėsa, bulvės ar makaronai, jis visa tai valgys su dideliu malonumu.

Pirmiausia vaikas paragaus salotų, tada daržovių (pomidorų, agurkų), tada gal sugalvos suvalgyti bulvę, o tik tada, jei dar norės - suvalgys ir mėsytę.

Tokia maisto produktų valgymo tvarka yra teisinga - taip vaikas pasirenka intuityviai. To turėtų mokytis ir suaugusieji.

Kokia tvarka patartina valgyti?

Pirmiausia specialistė rekomenduoja valgyti įvairias daržoves, salotų lapus, nes jie skrandyje virškinami greičiausiai - per pusvalandį-valandą. Po to galite valgyti bulvių, makaronų ir kt, kurie virškinami apie 2-3 val. Na o galiausiai valgoma mėsa, kuri skrandyje užsibūna ilgiausiai - iki 10 valandų. Jei pietų pabaigoje valgysite salotų, skrandyje jos paprasčiausiai ims pūti.