Vaikas dažnai serga? Viena priežasčių - vitamino D trūkumas

Vaikas dažnai serga? Viena priežasčių - vitamino D trūkumas

09. Apr 2018, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nesibaigiantis scenarijus: kosulys sloga, sloga kosulys, kartais pereinantys į bronchitus ir ausų uždegimus - vis belaukiant to šiltojo pavasario, pažįstamas daugeliui tėvų.

Į eilinę konsultaciją Beno mama Čianita atskubėjo dėl kosulio, besitęsiančio kelias savaites. Ir dėl to paties klausimo, kuris kyla daugeliui mamų – ką daryt, kad pavasarį pasitiktume be ligų ligelių?

"Vitamino D stoka yra viena svarbiausių priežasčių, kodėl mes, šiauriečiai, antroje žiemos pusėje pradedame dažniau sirgti. Anksčiau buvo galvojama, kad kaltas vitaminas C, B, o šiuo metu įrodyta, kad būtent dėl vitamino D stokos mūsų imunitetas pradeda streikuoti. Visame pasaulyje jau kalbama apie pasaulinę vitamino D trūkumo epidemiją", - pasakojo šeimos gydytoja Rūta Maciulevičienė.

Saulėtų dienų mums trūksta. O iš maisto vitamino D pasisavinti galimybių taip pat mažai. Mes įpratę, kad vitaminas D skiriamas kūdikiams iki metų. Šiandien, kaip teigia gydytoja, vitamino D reikia, pasirodo, visą gyvenimą.

Štai kokios ligos gali būti siejamos su vitamino D stoka:

šizofrenija ir depresija (gali nulemti šių ligų paūmėjimus),

įvairios infekcijos,

kvėpavimo takų ligos,

autoimuninės ligos,

kaulų raumenų susirgimai.

Gydytoja R.Maciulevičienė pasakoja, kad pirmiausia, ką tikrina, mamai atėjus ir pradėjus pasakot, kaip dažnai serga jos vaikas – tai vitamino D kiekį kraujyje.

Nors Beno mama ir patikino, kad vaikai kasdien vartoja žuvų taukus, tačiau gydytojos teigimu, juose yra labai mažai vitamino D: "Žuvų taukuose yra gausu omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių, bet vitamino D ten yra visiškai mažai".

Pasak gydytojos, Benui jau reikalinga taip vadinamoji gydomoji vitamino D dozė.

Taigi, jeigu jaučiate, kad jūsų mažylis arba netgi jūs patys užsisukate ligų karuselėje – jums reikia pasidaryti kraujo tyrimą, kuris pateiks jums visus atsakymus. O išvadas jau pasidarysite pasitarę su gydytoju.