Vaikas griežia dantimis? Naudingi psichologės patarimai

Vaikas griežia dantimis? Naudingi psichologės patarimai

13. Jan 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kodėl vaikas griežia dantimis? Ką daryti tėvams? Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Marija Vaštakė.

Dažniausiai dantimis naktį griežia 5-7 metų vaikai

Viena iš vaikų dantų griežimo priežasčių gali būti psichologinės kilmės. Dažniausiai vaikai griežia dantimis nakties metu, ir bene dažniausia problema tai tampa vaikams nuo penkerių metų. Manoma, kad 3 vaikai iš 10 sulaukę 5 -7 metų amžiaus  griežia dantimis.

Dantų griežimas – kas tai?

Dantukų griežimo „mechanizmas“ yra toks: dienos metu nuslopintos neigiamos emocijos naktį išsilaisvina, tada nebeveikia psichikos gynybos mechanizmai, ir išsiskiria streso hormonai, skatinantys kramtomųjų raumenų susitraukimus. Taip atsiranda griežimas dantimis.

Jautrūs ir nerimastingi vaikai

Dantų griežimas būdingas nerimastingiems vaikams, tiems, kurie turi įvairių baimių, taip pat patiriantiems labai stiprių emocijų. Ir tos emocijos nebūtinai  neigiamos, jos gali būti ir teigiamos. Pateiksiu keletą praktinių priežasčių. Turėjau vaikutį, kuris dantimis pradėjo griežti po močiutės mirties, o kitas atvejis- mergaitė, kuri kelerius metus labai norėjo šuniuko, ir tėveliai  staiga jai netikėtai padovanojo šuniuką.

Mergaitė buvo tokia laiminga, kad naktį pradėjo griežti dantimis, ir tėveliai atvedė ją pasikonsultuoti.  Mes pasikalbėjome apie tai, sužinojome priežastį, ir po kurio laiko ši problemėlė išnyko.

Pirmoji pagalba – atviras pokalbis

Taigi, noriu atkreipti tėvelių dėmesį į tai, kad jei vaikutis pradeda griežti dantimis, svarbu žinoti, ką jis veikė dienos metu, kokias emocijas patyrė, kokie buvo jo svarbiausi dienos įvykiai. Žodžiu, vertėtų atvirai pasikalbėti su vaiku apie tai, kas vyksta jo gyvenime, ko jis nerimauja, bijo.  Jei patiems tėveliams nepavyksta išsiaiškinti priežasties, dantų griežimas tęsiasi, vertėtų kreiptis į specialistą. 

Manyčiau, jeigu vaikas griežia dantimis mėnesį, du, tris, dar galima palūkėti, bet jei tai tęsiasi pusė metų, rekomenduoju ieškoti specialisto pagalbos.

Jeigu dantimis griežia nekalbantis vaikutis

Jeigu dantimis griežia mažas vaikas, dar gerai nemokantis pasipasakoti, viena iš priežasčių, kodėl jis nerimauja ir patiria stresą, gali būti vaikų darželyje. Patarčiau tokiu atveju nuoširdžiai pasikalbėti su vaiko darželio auklėtoja, kuri visą dieną būna šalia jo, gal ji pastebi kažkokių vaiko bendravimo problemų?

Ką ji gali papasakoti apie vaiko elgesį darželyje? Gal tėveliams verta atvykti į darželį dienos metu, pasidomėti, kaip sekasi jo vaikui? Taip, vaikui dėl amžiaus gali būti sunku pasipasakoti, kas jam yra, tokiu atveju tėvai turėtų atidžiai stebėti vaiko aplinką: kas vyksta joje, kaip jaučiasi vaikas?

Patarimai tėvams: 

- Rekomenduočiau tėveliams prieš miegą vaikui skaityti ar pasakoti lengvo turinio pasakas.

- Labai naudinga prieš miegą pasivaikščioti lauke.

- Vonios su eteriniais aliejais, padedančios vaikui atsipalaiduoti.

- Prieš einant miegoti, sušlapinti rankšluostuką šiltu vandeniu ir uždėti  ant apatinio žandikaulio, palaikyti kelias minutes. Taip atpalaiduojami raumenys, ir vaikas naktį negriežia. Tačiau taip mes pašaliname patį simptomą, bet ne dantų griežimo priežastį.

- Jeigu vaikas kalba, tėvai turi užmegzti artimą kontaktą su vaiku, pasikalbėti apie tai, kas jį neramina, ko jis bijo. Vaikai nenoriai kalba apie savo baimes, bet kartais tai paaiškėja, pavyzdžiui, žaidimo metu.

Ko nedaryti?

- Jokių baisių pasakų prieš miegą.

- Nebarkite vaikų prieš miegą.

- Nerekomenduojama judrūs žaidimai prieš miegą bei kompiuteriniai žaidimai. Jie suaktyvina nervų sistema, yra tikimybė, kad vaikas neramiai miegos.