Vaikas išgyvena stresą: ar sodinti ant puoduko?

Vaikas išgyvena stresą: ar sodinti ant puoduko?

09. Aug 2015, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pagausėjus šeimai vyresnėlis patiria savotišką stresą, kuris šiek tiek pristabdo vaiko vystymosi etapus. Išmokęs puikiai viską atlikti į puoduką, vaikas staiga atsisako tai daryti. Kaip elgtis tokiu atveju? 

Pasak vaikų ligų gydytojos Rasos Katkevičienės, bet koks stresas (darželio lankymo pradžia, dantukų dygimas, kūdikio atsiradimas šeimoje ir kt.) pristabdo vaiko vystymosi etapus.

Kai įvyksta tam tikras lūžis vaiko gyvenime, jis žengia keletą žingsnelių atgal savo vystomosi etape. Pavyzdžiui, kai patiria stipresnį išgyvenimą - staiga atsiranda „konkurentas" namie – jaunesnis broliukas ar sesutė.

Prireiks daugiau kantrybės

Tokiu atveju tenka daugiau įdėti pastangų tėveliams – pasitelkti daugiau kantrybės ir labiau stebėti vaikutį, kuris pratinasi prie puoduko. Jau, rodos, pasidžiaugei pirmaisiais pratinimo prie puoduko rezultatais, o vieną dieną mažylis nebenori sėstis ant jo. Ir kaip tokiu atveju elgtis?

Gydytoja pataria nesodinti per prievartą, nes kai vaikučiui beveik dveji metukai, jis tampa labai savarankiškas ir užsispyręs. Jis specialiai viską darys priešingai nei nori tėveliai. Geriau išlaukti tinkamo momento arba...

Arba pasinaudoti vienu iš būdų – galite vaikučiui užmauti specialias sauskelnes, kurios skirtos pratintis prie puoduko, nes jos suteikia drėgmės pojūtį – tai Pull Ups sauskelnės. Šios sauskelnės, kai jos prisipildo, kurį laiką būna drėgnos vidiniame sluoksnyje, kad vaikutis pajustų, ką reiškia būti šlapiam. Tuomet vaikas bus nepatenkintas, jis norės jas nusiimti ir tuomet vėliau galėsite žygiuoti toliau – prie naktipuodžio.

Sudominkite mažylį mokymosi procesu

Tai būtų pereinamasis etapas nuo įprastų sauskelnių prie puoduko. 

Be to, svarbu surasti vaikui motyvą – sudominti jį pačiu mokymosi procesu. Galite vaikutį mokyti būti mažu padėjėju ir pavyzdžiu savo jaunesniam broliui ar sesutei. Štai aš sėdžiu ant puoduko, parodom ir broliui, kaip tai daraome. Parodome pavyzdį broliui, kaip tu gražiai geri. Tai būtų geras stimulas vaikui būti vyresniuoju vaiku.