Vaikas isterikuoja: ką tokiu atveju daryti?

Vaikas isterikuoja: ką tokiu atveju daryti?

22. Sep 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:  

Sveiki. Mano vyresnėlė dukra nuolat isterikuoja. Bandau visaip raminti, bet neįmanoma. Ji nori visko gauti čia ir dabar. Ką patartumėte daryti?

Štai ką apie vaikų isterijos priepuolius sako specialistai:

Pasak psichologės, psichoterapeutės Marijos Vaštakės, nėra vieno recepto, kodėl kai kurie vaikai, kai ko nors negauna, isterikuoja ir rėkia, tačiau viena aišku - tai yra demonstracinis elgesys ir tuo norima dėmesio.

Jei vaikas krenta ant žemės, jis nori kažko, ko tėvai neduoda. Jei tėvai nuolat patenkins vaiko poreikį, anot psichologės, vaikas elgsis taip visada, kai ko užsinorės, nes jis žinos, kad jo norai tokiu būdu bus patenkinti.

Todėl tokias vaiko isterijas reikia ignoruoti ir nekreipti į jas dėmesio. Jei tai vyksta kambaryje, mama gali nusisukti ir užsiimti kuo nors, neišėjusi iš kambario.

Sudominkite kokia nors veikla

Gali mama nusisukti ir užsiimti tokia veikla, kuri gali sudominti ir vaiką. Pavyzdžiui, mama gali atidaryti spintelę ir ištraukti iš jos vaiko mėgstamą žaisliuką ar kokią nors dėlionę, kuri sudomintų mažylį. Taip pamažu vaiko dėmesys kryps į žaisliukus ir jis pamirš apie savo isterijas.

Jei vaikas griūna ant grindų parduotuvėje, mama taip pat į tai turi nekreipti dėmesio, nueiti ir užsiimti, kas jai reikalinga, žinoma, toli nenutolstant nuo vaiko.

Nebarkite rėkiančio vaiko - jis negirdės

Būna, kad mamoms gėda dėl vaiko rėkimo ir isterijų, tuomet jos jį bara ar pradeda tenkinti jo poreikius, kad jo isterija liautųsi. Jokiu būdu to nedarykite. Rėkiančio vaiko nereikia barti, nereikia nieko komentuoti, nes vaikas jūsų vis tiek negirdės. Reikia tai tiesiog ignoruoti. Vaikas, pamatęs, kad jūs nekreipiate dėmesio, pats liausis verkęs.

Vaikas turi suprasti, kad tokiu elgesiu jis nieko nepasieks ir mama netenkins tokiu būdu jo norų.

3 patarimai nenuoramos tėvams:

1. Jei žinote, kad vaikas labiausiai kaprizijasi parduotuvėje, pasistenkite išvengti apsipirkimo dviese.

Arba darykite tai tokiu dienos metu, kai parduotuvėje mažiausia žmonių, o vaikas nėra pavargęs. Pabandykite nukreipti vaiko dėmesį – nupirkite sausainių, kuriuos jis galėtų graužti ar knygelę, kurią galėtų vartyti. Tada jis bus užsiėmęs, ir, tikėtina, nepastebės šokoladinių kiaušinių, dėl kurių pirkimo ir gali kilti konfliktas.

2.Perspėkite ir informuokite vaiką, prieš ką nors darydami

Įsigilinęs į žaidimą vaikas užsimiršta. Todėl išmintinga jį perspėti iš anksto, pavyzdžiui, “dar tris kartus nučiuožk nuo čiuožynės, o tada jau eisime”.

3.Venkite konfliktinių situacijų.

Pasitaiko, kad konfliktines situacijas išprovokuojame ir mes patys. Neklauskite, kokio jogurto nori mažylis. Dažnam vaikui, ypač kai kalbame apie dvimetukus – trimetukus, pasirinkimas - didžiulė kankynė, nes supranta, kad kažko reikia atsisakyti. Tiesiog pasakykite. Vakar valgei jogurtą su mėlynėmis. Šiandien pirksim su vyšniomis, gerai?”. 

Sėkmės.

kodelcia kodelcia 22. Sep 2016, 19:24

👍 patarimai visada ne pro šalį, dėkui. Antrą ounktą tai nuolat taikau 😉