Vaikas nebevalgo! Ko griebtis?

Vaikas nebevalgo! Ko griebtis?

08. May 2012, 08:30

 

Jauniems tėveliams kiekviena diena su mažyliu gali tapti tikru iššūkiu. Maži vaikai reikalauja itin atidžios priežiūros ir patirties, kurios, savaime suprantama, daugelis jaunų tėvų neturi.

 

Mažylių auginimo procese viena dažniausiai iškylančių problemų yra jų mityba. Mažieji dažnai atsisako valgyti jiems patiekiamą maistą arba palieka daug nesuvalgytų produktų lėkštėje. Vienais atvejais dėl to kaltas tėvelių nepatyrimas, tačiau nenoras valgyti gali būti ir atsirandančios ligos požymis.

 

Mitybos klaidos

 

Dažniausiai, kai mažyliai palieka pilnas lėkštes aušti ant pietų stalo, tėvai kreipiasi patarimo į artimuosius, draugus, bendradarbius, kurie noriai pasidalina sukaupta patirtimi. Tačiau ne visada šie patarimai yra naudingi, o kartais gali net pakenkti.

 

Sveikatos apsaugos specialistai išskiria kelis populiarius, tačiau itin netinkamus metodus, kuriais tėveliai skatina savo mažylius valgyti.

 

1) Viena didžiausių tėvelių daromų klaidų yra vertimas savo atžalas suvalgyti visą patiektą porciją. Toks tėvelių elgesys gali atsisukti prieš jų mažuosius – verčiamas valgyti vaikas išvis gali atsisakyti maisto ar netgi pradėti bijoti ragauti įvairius maisto produktus.

 

2) Kita dažnai kartojama klaida - vaikams patiekiamos per didelės porcijos. Jei mažyliai palieka lėkštėse maistą, reikėtų jas sumažinti. Svarbiausia, kad vaikas gautų plataus raciono ir vitaminais turtingą maistą, kitaip sakant, negali dominuoti kuri nors viena produktų rūšis.

 

Su maistu būtina gauti apie 50 vertingų maisto medžiagų, iš kurių svarbiausios yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir kitos. Visgi, net ir būtinos maisto medžiagos, jeigu jų suvartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

 

3) Svarbu atsiminti, kad virškinimo aktyvumą mažina pieniškos ir saldžios sriubos. Todėl nereikėtų patiekti jų prieš pagrindinius patiekalus. Jos gali pakeisti desertą ar kisielių po valgio.

 

Specialistai dažnai siūlo stengtis valgyti kuo dažniau, bet mažesnėmis porcijomis, o ne kelis kartus, bet didelį kiekį maisto. Be abejo, tai puikus patarimas, tačiau susidūrus su apetito stokos problemomis, reikėtų reguliuoti ir užkandžiavimą.

 

Vaikai dažnai įpranta prieš pietus ar vakarienę pasmaližiauti. Saldumynai mažina alkį tik kalorijų turinčiomis medžiagomis, kurios neduoda organizmui jokio teigiamo poveikio, bet suteikia apgaulingą sotumo jausmą.

 

Kaip sužadinti vaikams apetitą: patarimai

 

Pradėti reikėtų nuo mitybos sureguliavimo. Jei maistas bus patiekiamas visada tuo pačiu metu, tai laikui bėgant, įprastomis valandomis mažylis pradės jausti alkį.

 

Ne mažiau svarbi yra ir atmosfera bei aplinka, kurioje valgoma. Jeigu vaikas piktas ar nusiminęs, namuose tvyro įtampa, tai greičiausiai mažylis nenorės valgyti ir prie pietų stalo.

 

Valgymo metu vaikų neturėtų trikdyti veikiantis televizorius, grojanti triukšminga muzika ar ant stalo išmėtyti žaislai. Pašalinė veikla lengvai išblaško mažylius bei trukdo susikoncentruoti tik į valgymą, jie gali prasčiau įsisavinti maiste esančias naudingas medžiagas ar net užspringti netaisyklingai kramtomu maistu.

 

Jeigu vaikai nustoja valgyti vienus produktus, patartina juos pakeisti kitais, pavyzdžiui, patiekti vaisių kokteilį vietoje kieto vaisiaus.

 

Reikėtų stengtis maistą patiekti šiltą, bet ne karštą, nes kartą nudegęs vaikas gali pradėti bijoti karšto maisto. Jei mažylis turi vyresnį broliuką ar sesutę, reikėtų patiekti tokį patį maistą visiems, nes jaunėlis gali norėti to paties, ką valgo vyresni jo broliai ir dėl to nevalgyti savo maisto.

 

Prie šių tradicinių patarimų galima pridėti ir daugelio suaugusiųjų naudojamus įvairius kartumynus – apynius, kiaulpienes, pelynus, ajerus, kraujažoles, kurie didina apetitą. Jie skatina seilių išsiskyrimą burnoje, suaktyvina skrandžio, kasos bei tulžies veiklą.

 

Tačiau daugelis suaugusiems skirtų kartumynų netinka vaikams. Mažiesiems juos pakeisti gali maisto papildai.

 

Į ką atsižvelgti, renkantis apetitą skatinančius papildus?

 

Renkantis apetitą skatinančius papildus, būtina atsižvelgti į jų kokybę, sudėtį, skonį bei kvapą. Šioje produktų kategorijoje galima išskirti „Oiledixin Niam – Niam“ – skysto pavidalo maisto papildą, skatinantį apetitą, turintį patrauklų aviečių skonį bei kvapą, kurį labai mėgsta vaikai.

 

1

 

Dėl malonaus papildo skonio nereikės vaikų per prievartą versti jo gerti. Šis produktas praturtintas selenu, aronijų sultimi, alavijo ekstraktu, cinku ir ypatingą reikšmę augančiam organizmui turinčiais A, C ir E vitaminais, kurie žmogaus ląstelėse nesintetinami, todėl turi būti gaunami su maistu ar jo papildais.

 

„Oiledixin Niam – Niam” sudėtyje nėra dažiklių ar cheminių priedų, todėl tai saugus produktas, skirtas vaikų apetito skatinimui.

 

Maisto papildu "Oiledixin Niam niam" prekiaujama "Eurovaistinėje", "Gintarinėje vaistinėje" ir "Norfos vaistinėje".

 

Daugiau informacijos apie „Oiledixin Niam – Niam“ rasite: www.niam-niam.lt