Vaikas vemia: kada kreiptis į gydytoją?

Vaikas vemia: kada kreiptis į gydytoją?

31. Jan 2014, 12:28 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Savaitgalį ir dar vidury nakties vaiką pradėjo pykinti - turbūt ne vienai mamai pažįstama situacija. Ir tuomet iškyla svarbiausias klausimas - kreiptis pas budintį gydytoją ar į greitąją pagalbą, ar ne? 

Kalbamės su "Vaikų poliklinika Jūsų namuose" pediatre Aurima Diliene, kuri pasidalino įžvalgomis ką tokiu atveju daryti.

"Vėmimas yra apsauginė reakcija ir reiškias, kad kažko organizmas nori atsikratyti. Galbūt nepavyksta suvirškinti kokio nors maisto produkto arba dėl virusinės infekcijos tiesiog organizmas negali virškinti.

Mamos yra protingos ir patyrusios, todėl svarbiausia atkreipti dėmesį - kaip jaučiasi vaikas. Vėmė vieną kartą ir stebime kas darosi, kaip mažylis jaučiasi. 

Svarbiausia, tik nepradėkite siūlyti maito - vaikas tikrai nemirs iš bado. Vaikai labai jaučia savo organizmą ir kai jie norės - paprašys, o siūlant galime tik pakenkti. 

Jeigu vaikas išvemia ir vandenį - neduokite ir vandens arba bandykite duoti po šaukštuką ir stebėkite ar neišvemia.

Aišku, jei vemia dažnai, o dar prisideda viduriavimas - kyla dehidratacijos grėsmė, todėl kreipkitės į ligoninę.

Jeigu vemia labai dažnai, atsiranda tokie pykinimo sukelti traukuliai - verta kreiptis pas gydytoją. Taip pat jeigu vėmimas prasidėjo dėl galvos sutrenkimo - būtina, kad apžiūrėtų specialistas.

Kai kurie vaikai vemia dėl susinervinimo ar neigiamų emocijų - išvemdami maistą, jie atsikrato ir tų jausmų.

Vėmimą gali sukelti ir apendicito priepuolis - tuomet taip pat būtina gydytojo konsultacija.

Svarbiausia - stebėkite vaiko būklę ir pagal tai spręskite kada būtinas gydytojo įsikišimas - tai labai individualu kiekvienam vaikui."

Ekspertai

Aurima Dilienė

"Vaikų poliklinika Jūsų namuose" pediatrė www.vaikupoliklinika.lt
Aurima Dilienė in-vecaku-skola