Pirmoji pagalba viduriuojančiam mažyliui

Pirmoji pagalba viduriuojančiam mažyliui

06. Mar 2014, 10:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Viduriavimo priežasčių gali būti daug, tai ir bakterijos, ir virusai, iš kurių žinomiausi rotavirusai ir enterovirusai. Kokia yra pirmoji pagalba viduriuojančiam mažyliui?

Prieš pradedant vardinti patarimus, kaip elgtis viduriuojančio mažylio tėvai, norime priminti seną gerą tiesą, kad, dėl viduriuojančio vaiko visada svarbu pasitarti su gydytoja, ypač, jeigu vaikas mažas ar kūdikis. Kūdikiai greitai netenka skysčių iš organizmo, ir ši būklė gali tapti jiems pavojinga.

Patarimai, kai vaikas viduriuoja

1.Duokite kuo daugiau gerti. Jeigu vaikas nelabai nori, pasitelkite įvairiausių gudrybių, kad sugirdytumėte skysčių – galite pasiūlyti gerti ne tik iš puodelio, bet ir iš šiaudelio, šaukštuko ir panašiai. Gal namuose turite ypatingą taurę ar gertuvę? Kartais tai „suveikia“ , ir mažieji nori paragauti gėrimo iš ypatingo indo. Visos priemonės yra tinkamos.

2.Vaistinėje įsigykite mineralinių druskų tirpalo. Tai tokie milteliai, kurie maišomi su vandeniu ir geriami, jie papildo vaiko organizmą prarastais mikroelementais – natriu, kaliu, magniu ir t.t. Kai vaikas viduriuoja, kartu netenka ir šių naudingųjų medžiagų.

3. Girdykite dažnai ir po truputį. Jeigu negaluojančiam vaikui iš karto duosite išgerti daugiau skysčių, jį gali supykinti. Todėl patikimiau duoti gerti po šaukštelį. Ši taisyklė ypač galioja aukščiau aprašytam mineralinių druskų tirpalui. Juk jis yra sūrus, didelis kiekis gali nepatikti mažylio skrandukui.

4. Jeigu žindote, kuo dažniau glauskite prie krūties. Tai puiki pirmoji pagalba vaikučiui, kuris valgo mamos pieną. Net jei maitinate tik kelis kartus per dieną, ryte ir vakare, suviduriavusiam mažyliui duokite krūtį kuo dažniau. Taip padėsite jo organizmui pasipildyti taip reikalingais skysčiais.

5. Kai vaikas jau didesnis, galima jam duoti parduotuvėje pirkto mineralinio vandens be angliarūgštės. Mineralų koncentracija jame bus mažesnė, negu aukščiau minėtame druskų tirpale, tačiau tai tikrai tinkamas gėrimas viduriuojančiam mažyliui.

6. Neduokite vaikui viduriavimą stabdančių vaistų, nepasitarę su gydytoja. Kartais jie gali padaryti meškos paslaugą, todėl dažnai vaikams skiriami tik ypatingais atvejais, apie juos jums pasakys gydytojas.

7. Normaliai žarnyno veiklai padeda gerųjų bakterijų papildai, tačiau ar jūsų vaiko atveju jie rekomenduojami, ir jei taip, kokios koncentracijos, klauskite gydytojo.

8.Jeigu ligonis turi apetitą, jam tiktų šie vidurius kietinantys produktai: ryžių košė, bulvių košė, kisielius, kmynų arbata.

9. Venkite vaikui duoti aštrių, keptų, pieniškų (išskyrus rūgščius produktus) produktų. Taip pat viduriuojant nelabai tinka švieži vaisiai ir daržovės.

10. Jeigu vaikas turi temperatūros, duokite ją mažinančių vaistų, kai ji aukštesnė kaip 38 – 38,5 laipsniai.

11. Kuo dažniau keiskite sauskelnes, nes dažnos išmatos dirgina užpakaliuką, ir jis gali parausti.

Kokių mamiškų priemonių dar žinote, kai vaikas ima viduriuoti?