Vaiko miego sutrikimai+"ramybės buteliuko" RECEPTAS

25. Jan 2017, 12:05 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dažnai tėvai vaiko nemigą, naktinius košmarus ir kitus neramaus miego požymius nelaiko liga, bet iš tiesų vaikų miego sutrikimai yra rimtas sutrikimas, kurį reikia gydyti.

Mamyčių klubo laidos komanda apsilankė Santariškių klinikose esančioje taip vadinamoje Vaiko miego laboratorijoje, kur kartu su ligoninėje vaikus džiuginančiais organizacijos „Raudonos nosys“ klounais sužinojome, kaip tiriami vaikų miego sutrikimai. Kaip atpažinti, kad jūsų vaikas tikrai turi miego sutrikimų?

„Raudonos nosys“ klounas Eugenijus sutiko tapti eksperimento dalyviu ir jam buvo atlikta analizė vaikų miego sutrikimų tyrimų laboratorijoje, kuri yra vienintelė Lietuvoje.

Kaip mums pasakojo medicinos mokslų daktarė, gydytoja vaikų neurologė Dr. Rūta Praninskienė, šis tyrimas trunka aštuonias valandas - maždaug tiek, kiek miega vaikas.

Procedūra, anot specialistės, pakankamai sudėtinga, nes ant vaiko kaktos dedama labai daug laidelių (elektrodų). Tokiu būdu registruojama vaiko smegenų žievės veikla, taip pat kvėpavimo, akių judesiai, širdies darbas, matuojamas įsisotinimas deguonimi. Jei kažkas įvyksta miego metu, žiūrima, ką rodo kreivės.

Šio tyrimo metu įrašomos kreivės gali parodyti miego kokybę ir kas atsitinka miego metu: obstrukcinę miego apnėją, knarkimą ir kitus miego sutrikimus nuo kūdikystės iki paauglystės.

"Pats dažniausias miego sutrikimas yra nemiga, dėl kurios dažniausiai visi nerimauja, nes sutrinka šeimos gyvenimas. Ji pasitaiko įvairiame amžiuje. Yra miego pradžios, miego eigos ir ankstyvo prabudimo problema", - pasakojo vaikų neurologė Dr. Rūta Praninskienė.

Specialistė pastebi, kad jau kūdikystėje vaikutis turėtų išmokti užmigti pats, todėl reikėtų vengti taip vadinamų užmigimo asociacijų.

"Valgydamas buteliuką vaikas užmiega, supamas ar vežiojamas lauke jis užmiega. Todėl tėveliai pastebi, jei po to vaikas prabunda, jam sunku užmigti. Todėl reikia stengtis vaiką mokyti pačiam užmigti prabudus naktį, nes pabudęs jis norės tos pačios asociacijos, su kuo jis buvo užmigęs nakčiai", - paaiškino neurologė.

Kiekviena šeima turi pasirinkti savo metodą ir nesekti kitų, bet keletą patarimų sveikam miegui specialistė gali duoti:

-Visada pagalvokite, gal dieną per mažai laiko praleidžiate su vaiku, tada jis nori dėmesio vakare ir vis neprisiruoš miegoti.

-Aprenkite miegui vaiką ne per šiltai ir būtinai kitais drabužėliais nei jis dieną vilkėjo.

-Aplinka turi būti rami, kambarys ne per šiltas, neryškus, prigesintas apšvietimas.

-Turėkite savo miego ritualus, kad vaikui būtų signalas, kad jau reikia ruoštis miegoti (kalbant apie maudynes - iki miego turi būti likę bent 2 valandos, nes kai kuriuos vaikučius maudynės stimuliuoja).

-Taip pat ypatingai svarbu, kad vaikas suprastų, jog lovytėje miegama, o ne žaidžiama. Nepamirškite ir saugumo - mažylis visada turi žinoti, kur jūs, galėti jus pašaukti. 

Prisiminkite: venkite užmigimo asociacijų, aktyvių veiklų, maudynių ar baisių pasakų, vėdinkite kambarį, apvilkite pižamą, nepaverskite lovytės žaidimų zona ir svarbiausia - suteikite saugumo jausmą savo vaikams ir miegelis bus labai saldus.

Susikurkime miegui skirtą žaisliuką

20170124230527-39339.jpg

Ar kartais jums neatrodo, kad tuomet, kai laikas eiti miegoti, vaikai įgauna dar daugiau energijos ir pradeda dar labiau šėlti? Tuomet reikia juos sudominti ramesne veikla, o vienas iš būdų - pasigaminti "ramybės butelį iš priemonių, kurias turime namuose.

Reikės:

-butelio platesniu kakliuku

-skysto muilo.

-maistinių dažų

-blizgučių

-klijų.

Gamyba:

Pasiimkite butelį platesniu kakliuku ir pusę jo pripildykite skysto muilo. Tuomet įlašinkite pasirinktos spalvos maistinių dažų, įberkite blizgučių, įdėkite žvaigždutes ir pripildykite iki viršaus skysto muilo. Patepkite klijais dangtelį ir jį užsukite. Štai jūsų ramybės butelis ir pagamintas!

Na, o dabar susiruošę miegoti, pasiimkite šį ramybės butelį į lovą ir ten skaičiuokite spindinčias žvaigždutes, stebėkite lėtai krintančius blizgučius. Saldžių sapnų…