Vaiko ožiai

Vaiko ožiai

19. Jul 2011, 07:00

 

Vaikas supyksta, ima verkti, o galų gale krenta ant žemės rėkdamas.

Taip, tokią situaciją žino daug mamų. Kaip elgtis?

 

* Minimi „ožiukai“ yra fizinė vaiko pykčio išraiška. Tokiu būdu vaikas išlieja savo emocijas, nes dar nemoka jų reikšti visiems priimtinu būdu. Pamažu, iki 3-4 metų, vaikas išmoksta savikontrolės.

 

* Vaikučių „ožiukai“ parodo, kad jie tikrina ribas: vaikas nori sužinoti, kiek gali sau leisti, kada jo elgesį tėvai sustabdys. Vaiko tikslas yra priversti tėvus duoti tai, ko jis nori. Tėvams iškyla užduotis - viskam nustatyti ribas.

 

* Pykčio priepuolio metu susikalbėti su vaiku neįmanoma. Todėl ginčijimasis, įtikinėjimas nepadeda.

 

Kas rekomenduojama?

 

* Ramiai palaukti, kol „ožiukas“ praeis.

 

* Geriau nekreipti dėmesio į vaiką, kol jis nusiramins. Jūs galite daryti tai, ką darėte prieš tai, kol vaikas dar nebuvo supykęs. Bet jeigu vaikas yra mažai pažįstamoje vietoje, pvz., parduotuvėje, geriau būkite netoliese, kad vaikas jaustųsi saugus.

 

* Pykčio priepuolio metu, jeigu vaikas nekelia pavojaus sau ar kitiems, jo nelieskite. Stenkitės neparodyti ir savo susierzinimo.

 

* Netenkinkite vaiko reikalavimo, dėl kurio kilo pykčio priepuolis.

 

* Neapdovanokite vaiko tam, kad sustabdytumėte priepuolį. Kitaip vaikas išmoks netinkamu būdu gauti apdovanojimus.

 

* Skirkite dėmesį vaikui tada, kai jis nusiramins.

 

* Kartais galima užkirsti kelią pykčio priepuoliui prieš jam prasidedant. Jeigu matote, kad tuoj vaikas supyks ir grius, galite jam padėti susitvardyti: žiūrėdama jam į akis, garsiai, aiškiai pasakykite: „Tu pradedi pykti. Raminkis“. Tuo momentu galima pasiūlyti vaikui kitą įdomų daiktą ar žaislą.

 

O kaip elgiesi Tu?

Pliaukst Pliaukst 05. Jul 2018, 13:37

Tokiu atveju dirziukas padeda per nuoga ruriuka ir kampukas👍

20. Jul 2011, 18:06

maniskis,kaip ir klaipedietes vaikiukas,nereaguoja i nieka...pas mus ir dazniausiai gauna berzines kosytes ir buna nuvestas i savo kambary issioziuoti..

19. Jul 2011, 22:52

Mus irgi kartais aplanko ožiukai, bet dažniausiai pakalbam ir atrandam tinkamą abipusį sprendimą 😀 kartais einam ožiukus išvyti į kitą kambarį, nors maniškė tokia, jei jau pavargusi ir irzli, tai supykus eina pati paverkti į kitą kambarį ar kokį kampą 😀 tada apsisukus rami grįžta 😀 esame prieš visus mušimus ir manome, kad viską galime pasiekti meile, ramumu bei pokalbiu.

19. Jul 2011, 13:52

na manoji nekrernta bt ir parodo ozius

19. Jul 2011, 12:09

pries motinystes atostogas pati dirbau kasininke ir tiek visko prisiziurejau, kaip vaikai krenta ant zemes, isterikuoja...mano dukrytei tuoj bus 11men ir ji jau dabar moka parodyt mazus oziukus kai ko nors negauna😃 tai galvoju kaip cia bus ateity...bet manau kaip nors susitvarkysim😀 juk visi vaikai, maziau ar daugiau rodo "oziukus"

19. Jul 2011, 09:59

Manęs mažai klauso . . . pradeda trypti, mosuoti rankom, ir rėkia duok . . . ožiukas . . . vyras pliaukštele per užpakalį neskaudžiai ir liepia eit gulti, jo klauso nueina ir atsigula, net užsikloja . . . aš bandau ignoruoti, arba raminti, jei neaprminu vyras nuramina

19. Jul 2011, 09:48

o man su mazaja padeda ignoravimas, ji labai greit nurimsta kai mama nebekreipia demesio. 👍

19. Jul 2011, 09:21

neteko susidurt su tokiais oziukais,kad kristu ant zemes ie rektu😀siaip jai uzsispire,veikia mums skaicevimas iki 3.ant 2 paklusta 😃

19. Jul 2011, 08:17

Taip manai?... mums nelabai padeda nei berzine kose, nei ignoravimas... kartais atrodo, jog nebeistversiu tokiu mazosios kaprizu... 😛 Nebezinau nei kaip elgtis... Sako, kad praeina iki 4 metu... vajei... o mums dar tik 2,5 metuku....