Vaiko vystymasis ir raida per pirmuosius 6 mėnesius

Vaiko vystymasis ir raida per pirmuosius 6 mėnesius

12. Mar 2012, 09:00

Pirmaisiais metais ypač svarbu sudaryti vaikui sąlygas judėti ir pažinti aplinką bei stebėti jo reakcijas į lietimą, garsą, šviesą, daiktus, bendravimą. Jei kyla įtarimų dėl mažylio raidos, būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju.

 

O šiandien su fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeute Sonata Martutaitiene apžvelgsime vaikučio raidą per pirmuosius 6 mėnesius.

 

I mėnuo

 

1 mėnesio kūdikis beveik visą laiką miega. Ir tai normalu. Svarbu, kad jis rodytų norą valgyti, pvz. verkimu. Normalu, kai mėnesio kūdikis valgo kas 2-3 val., jo tuštinimosi veikla turi būti reguliari, praktiškai po kiekvieno valgio jis turi pasišlapinti arba pasituštinti.

 

Kūdikio rankytės ir kojytės yra pritrauktos prie kūno, kumščiukai suspausti, tai normalu. Atkreipkite dėmesį, kad pirmąjį mėnesį dominuoja vaiko lenkiamieji raumenukai.

 

II mėnuo

 

2-2,5 mėnesio mažylis pradeda labiau domėtis aplinka, sustiprėja kaklo raumenys, gulėdamas ant pilvo jis jau iškelia galvutę ir palaiko ją, sugeba pažiūrėti į šonus, turi būti aiškiai išreikštas griebimo refleksas.

 

Padavus vaikui pirštą jis turi tvirtai suspaustį jį į kumščiuką ir tvirtai laikytis. Rankų ir kojų raumenukai labiau atsipalaiduoja, nėra jau taip stipriai pritraukti prie kūno.

 

III mėnuo

 

3-3,5 mėnesio vaikas domisi aplinka, pradeda leisti garsus, šypsosi. Aktyviai judina rankytėmis ir kojytėmis. Gulėdamas ant nugaros kelia galvutę lyg norėdamas sėstis. O paguldytas ant pilvo remiasi dilbiais, paėmus už pažastų, stojasi.

 

IV mėnuo

 

4 mėnesio mažylis pradeda verstis nuo nugaros ant šono, sėdi palaikomas už rankų, bet tai nereiškia, kad jį galima sodinti ilgesniam laikui. Sustiprėja jo nugaros raumenukai, stipreja ir kojų raumenys. Aktyviai pradeda domėtis žaisliukais ir garsais.

 

V mėnuo

 

5-5,5 mėnesių vaikas moka pasiversti nuo nugaros ant pilvo, gulėdamas ant pilvo pilnai remiasi rankomis. Jis sėdi prilaikomas už rankų. Pastačius jį laikomas tėvelių stovi, o paėmus už pažastų žengia į priekį. Kažkiek pradeda sėdėti be atramos, bet paskui griūna ant šono.

 

VI mėnuo

 

Pusę metukų sulaukęs mažylis jau gali pasiversti nuo pilvo ant nugaros, ilgiau išsėdi savarankiškai. Sėdint pasilenkia į priekį, norėdamas pasiekti jį sudominusį daiktą. Vaikutis stebi visą aplinką, pradeda reaguoti į nepažįstamus žmones.

 

Mažylis aktyviai pradeda viską ragauti, su rankute bando pasiekti burnytę, padeda laikyti buteliuką. Jei duodate jam šaukštelį jis tvirtai jį laiko ir bando su juo pataikyti į burnytę.

 

Kitame straipsnyje papasakosime apie vaiko vystymąsi ir raidą 7-12 mėnesiais.

 

Jums pateikiame tik vaikučio vystymosi normas, tačiau atminkite, kad kiekvienas mažylis vystosi individualiai!

12. Mar 2012, 21:51

tikrai smagu butu jog mk padarytu vystimosi lentele 😀

12. Mar 2012, 16:20

Ačiū už pastebėjimus., mes jų visada laukiame. O čia tik normos, kurias susakė kineziterapeutė. Vėliau pateiksime ir detalesnę informaciją apie visu periodus - sėdėjimą, ropojimą, vaikščiojimą, nors apie tai pas mus irgi buvo kalbėta. Tad gal turite konkrečių klausimų kineziterapeutei - taip jums bus net naudingiau. Klausimus rašykite geriau el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt

12. Mar 2012, 14:04

Tokiu abstrakciu straipsniuku daug galima rasti, butu naudingiau surasyti viska atskirai intervaluose nuo kada iki kada, turetu pradeti atlikti viena ar kita veiksma, tai taptu aiskiau ar dar galima palaukti,ar jau verta susirupinti,pasitarti su specialistais. Nesupykit,cia tik pastebejimas 😉