Vaikų darželis ir žindymas: ar suderinama?

Vaikų darželis ir žindymas: ar suderinama?

21. Oct 2012, 08:00

Neretai pasitaiko tokia situacija, kad mamai tenka grįžti į darbą, o vaikas dar valgo mamos pienuką. Arba mažylis pradeda lankyti vaikųd arželį dar valgydamasmamos pienuką.

 

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ (www.pradzia.org) mama Rasa:

 

Mamos išėjimas į darbą neturėtų sutapti su žindymo nutraukimu. Dirbanti mama gali žindyti. Nutraukti žindymo nerekomenduojama vasaromis, esant didesniems pasikeitimams vaiko aplinkoje, pavyzdžiui,  pradėjus lankyti vaikų darželį, kraustantis į kitus namus, mamai pradėjus eiti į darbą ir panašiai.

 

Štai išleidus vaiką į darželį ir išėjus į darbą, rekomenduojama žindyti ryte, vakare ir naktimis.

 

 Svarbiausi vyresnių vaikų žindymo privalumai:

 

Nervų sistemos atsistatymas. Žindymas - nėra tik mityba, ypač vyresniems vaikams: mamos krūties reikia raminantis, naktimis ir kai mažyliui reikia paguodos. Vyresni naktimis dažnai žinda, nes dieną patyrė daug naujų įspūdžių, ne visada teigiamų, tad jauna ir dar nebrandi nervų sistema pervargo. Motinos pienas naktį ypač gausus baltymų, dėl to naktinis pienas dar vadinamas "smegenų maistu". Vaikui pradėjus lankyti darželį, ar būnant su aukle ar močiute žindymas padės greičiau atsistatyti po dienos krūvio.

 

Pasikeitimų baimė. Žindymas parodo vaikui, jog svarbiausia mamos artuma yra prieinama ir niekur nedingo, net jei mama išėjo į darbą, pasikeitė namai, ar vaikas išėjo į darželį.

 

Ligų prevencija. Naminė mikroflora vaikučiui yra įprasta, jis jau turi imunitetą ir yra prisitaikęs. Pradėjus lankyti vaikų darželį, praleidžiant dienos laiką pas auklę ar močiutę, vaikutis susiduria su nauja mikroflora. Ne iš piršto laužti mamų pasisakymai „tik pradėjo lankyti darželį ir prasidėjo ligos“. Pasikeitus aplinkai mamos pienas užtikrina didesnę apsaugą. Pavyzdžiui, kambaryje esant sloga sergančiam asmeniui, žindančios mamos piene per 2 valandas atsiranda antikūnių. Tad vaikų darželį lankančiam vaikui mamos pienas – papildoma apsauga.

 

Sezoninės ligos.  Mamos pienas - ideali apsauga nuo įvairių užkrečiamų žarnyno ligų, tai - viduriavimai, Roto virusas ir panašiai. Žiemos sezonas dažnai siejasi su kvėpavimo takų ligomis. Mamos pienas - puiki apsauga esant užkrečiamų ligų protrūkiui.

 

Pieno sudėtis ir atjunkymas 


Daug rašoma apie priešpienio/krekenų naudą naujagimiui, tačiau retai kur pažymima, jog atjunkymo laikotarpiu motinos pieno sudėtis artėja prie priešpienio sudėties. Tokiu būdu atjunkomas vaikas gauna paskutinę imunizaciją, tai tarsi mamos palydėjimas savarankiško kelio link.

 

Atjunkymas 


Inicijuoti atjunkymą ir nutraukti žindymą pačiai mamai nereikėtų, vaikas pats turėtų atsisakyti žįsti. PSO rekomenduoja vaikus žindyti iki 2 metų ir ilgiau, jei vaikas vis dar nori žįsti. Toks atjunkymo scenarijus yra naudingas vaiko ir ypač mamos sveikatai.

 

Vyresni vaikai žinda retai, o jei atsisako krūties, krutų būklės (užtvinkimas, pieno stazės, mastitas ir pan.) nepasireiškia. Jei mama pati inicijuoja atjunkymą ir retina žindymus, toks atjunkymo laikotarpis turi būti ilgas, ne savaitė ir ne mėnuo.

 

Jei vis tik mama pajunta krūtyse „tempimą“ ar pasireiškia kitos krūtų būklės, tai rodo jog atjunkymas vyksta per greitai, t.y. forsuojamas. Ilgas atjunkymo laikotarpis leidžia mamos organizmui persitvarkyti, palaipsniui mažinama laktacija, prisitaiko audiniai, paklojamas geras pagrindas kito vaiko žindymui.

 

Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu: ar suderinama darbas ir žindymas bei vaikučio išėjimas į darželį su žindymu?

 

18. Sep 2014, 10:42

Sveiki, ar yra mamų, kurios bandė tai suderinti, t.y žindymą ir išleidimą į darželį? ir kaip sekėsi?