Vaikų ligos šaltuoju metų laiku

Vaikų ligos šaltuoju metų laiku

06. Dec 2015, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šiandien kalbame apie pagrindines vaikų ligas, dažniausiai pasitaikančias šaltuoju metų periodu. 

ŪMI AUSŲ INFEKCIJA

Esant slogai dažnai vaikams ima skaudėti vieną ar abi ausis. Vaikas tampa neramus, verksmingas, priešinasi, jei mama ar kuris kitas šeimos narys prisiliečia prie ausies. Šiuos simptomus dažnai lydi ir pakilusi temperatūra.

Mažylį reikia kuo greičiau parodyti gydytojui, nes gali būti, kad jam – vidurinės ausies uždegimas. Tinkamas ir laiku pradėtas gydymas gali užkirsti kelią įvairioms komplikacijoms. Nes, jei ausies uždegimas pasikartos, skystis ausyje gali užsilaikyti ir sudaryti apsauginę sienelę, toėl vaikui gali suprastėti klausa.

Ką daryti esant ausies uždegimui?

Vaiko ausytes reikia saugoti nuo drėgmės, negalima jų plauti muilu ar maudytis. Jei mažyliui daugiau nei 3 mėnesiai, galima naudoti priešinfekcines priemones. Žinoma, kreipkitės į savo gydytoją, kuris galbūt išrašys antibiotikų.

FARINGITAS (gerklės uždegimas)

Tai ryklės gleivinės uždegimas, kuriam būdingas:

  • karščiavimas,
  • galvos skausmas (gali būti ir pilvo skausmas),
  • sloga,
  • kosulys ir konjuktyvitas,
  • organizmo vandens netekimas.

Faringitas dažniausiai „nebūna vienas“, todėl dar žinomas tonzilofaringitas (ryklės ir tonzilų uždegimas), nazofaringitas (nosies gleivinės ir ryklės uždegimas).

Tik 15 procentų pacientų, kurie kreipiasi į gydytojus dėl gerklės uždegimo (ūmaus faringito arba tonzilofaringito), serga bakterine (streptokokų) sukelta infekcija. Visais kitais atvejais šį susirgimą sukelia virusai.

Mažylis negali pasakyti, kas jam skauda, tačiau jei rydamas maistą ar gėrimą jis pradeda verkti, galima įtarti, kad jam skauda gerklę.

Ką daryti šios ligos atveju? 

Kūdikiams nuo 3 mėnesių galima duoti paracetamolio, šiltų švelnių gėrimų. Jei situacija negerėja per 2-3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.

ROTAVIRUSAS

Liga pasireiškia karščiavimu (vaikučio temperatūra gali pakilti iki 39 ar būti mažesnė), viduriavimu, vėmimu. Pastarieji simptomai yra bene pagrindiniai ir sergant šia liga dažniausiai pasireiškia kartu. Sirgdami vaikučiai labai greitai netenka daug skysčių.

Rotavirusams imlūs bet kurio amžiaus vaikai (net ir suaugusieji), tačiau naujagimiai ir krūtimi maitinami pirmųjų mėnesių kūdikiai serga rečiau.

Vakcina nuo rotaviruso yra skirta vaikams iki 6 mėnesių. Ji yra geriamoji. Išgėrus vakciną vaiko žarnynas įgauna apsaugą nuo rotavirusų. 

MENINGITAS

Meningitas – infekcinis susirgimas, pasireiškiantis galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimu. Meningitą gali sukelti įvairūs virusai, ypač parotitas (paausinių liaukų uždegimas). Tokia meningito forma vadinasi virusine. Tai pati dažniausia ir kartu lengviausia ligos forma, tačiau ir tokiu atveju reikalinga hospitalizacija. 

Kita, gerokai sunkesnė meningito forma – taip vadinamas bakterinis meningitas, kuris gali iššaukti įvairius patogeninius mikroorganizmus (pavyzdžiui, meningokoką, pneumokoką ir kt). Ir ši sunki ligos forma gali baigtis mirtimi arba sukelti rimtas komplikacijas. Tačiau laiku gydant antibiotikais, panašių pasekmių galima išvengti.

Meningito simptomai

Nuo užsikrėtimo momento iki pirmųjų simptomų pasirodymo gali praeiti 2-10 dienų. Pirmieji meningito simptomai, kurie palaipsniui vis sunkėja, niekuo nesiskiria nuo paprasčiausio peršalimo. Vėliau ima ryškėti trys pagrindiniai meningito simptomai:

-aukšta temperatūra

-staigūs vėmimo protrūkiai

-stiprūs galvos skausmai.

Vėliau prisideda ir kiti simptomai:

-mieguistumas

-sąmonės netekimas

-kliedesys

-traukuliai arba konvulsijos (ypač mažiems vaikams)

-jautrumas šviesai

-nuotaikų kaita. 

Ką daryti susirgus šia liga?

Jei Tavo mažylis turi nors kelis iš minėtų simptomų, ypač aukštą temperatūrą ir vėmimą, skubiai kviesk greitąją pagalbą. Ši liga gydoma tik ligoninėje. 

20151204140414-52278.jpg

LARINGITAS

Tai ūminė infekcinė liga, kuriai būdingas trachėjos ir gerklų uždegimas. Gali atsirasti sausas kosulys, pakilusi temperatūra ir kvėpavimo sunkumai. 

Ką daryti susirgus šia liga?

Inhaliacijos palengvins kvėpavimą ir sumažins kosulio priepuolius. Tačiau vis tiek geriau paskambink gydytojui, kad jis paklausytų vaikučio kvėpavimo ir paskirtų tinkamą gydymą. 

O kokiomis žiemiškomis ligomis dažniausiai serga Tavo vaikas ir visa šeima? Kaip gydotės? 

Loreta_K Loreta_K 06. Dec 2015, 18:43

Dėkoju, labai išsamus straipsnis. Mano mažyliai šaltuoju metu laiku gripu, peršalimo ligomis serga nemažai... Ligos pradžioje stengiamės gerti kuo daugiau vandens ir lietuviškų laukinių žolelių arbatų. Taip pat turime kompresorinį inhaliatorių tai vos užklupus slogai darome inhaliacijas su mineraliniu vandenuku ar žolelių nuoviru ... 😀