Vaikų ligos žiemą: ausų infekcija ir gerklės uždegimas

Vaikų ligos žiemą: ausų infekcija ir gerklės uždegimas

20. Jan 2014, 11:49 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Su pirmuoju šaltuku - ir pirmosios ligos. Jau redaktorė Eglė čiaudi ir sloguoja, o ką kalbėti apie vaikučius... Šiandien kalbame apie pagrindines vaikų ligas, dažniausiai pasitaikančias šaltuoju metų periodu. 

ŪMI AUSŲ INFEKCIJA

Esant slogai dažnai vaikams ima skaudėti vieną ar abi ausis. Vaikas tampa neramus, verksmingas, priešinasi, jei mama ar kuris kitas šeimos narys prisiliečia prie ausies. Šiuos simptomus dažnai lydi ir pakilusi temperatūra.

Mažylį reikia kuo greičiau parodyti gydytojui, nes gali būti, kad jam – vidurinės ausies uždegimas. Tinkamas ir laiku pradėtas gydymas gali užkirsti kelią įvairioms komplikacijoms. Nes, jei ausies uždegimas pasikartos, skystis ausyje gali užsilaikyti ir sudaryti apsauginę sienelę, toėl vaikui gali suprastėti klausa.

Ką daryti esant ausies uždegimui?

Vaiko ausytes reikia saugoti nuo drėgmės, negalima jų plauti muilu ar maudytis. Jei mažyliui daugiau nei 3 mėnesiai, galima naudoti priešinfekcines priemones. Žinoma, kreipkitės į savo gydytoją, kuris galbūt išrašys antibiotikų.

FARINGITAS (gerklės uždegimas)

Tai ryklės gleivinės uždegimas, kuriam būdingas:

  • karščiavimas,
  • galvos skausmas (gali būti ir pilvo skausmas),
  • sloga,
  • kosulys ir konjuktyvitas,
  • organizmo vandens netekimas.

Faringitas dažniausiai „nebūna vienas“, todėl dar žinomas tonzilofaringitas (ryklės ir tonzilų uždegimas), nazofaringitas (nosies gleivinės ir ryklės uždegimas).

Tik 15 procentų pacientų, kurie kreipiasi į gydytojus dėl gerklės uždegimo (ūmaus faringito arba tonzilofaringito), serga bakterine (streptokokų) sukelta infekcija. Visais kitais atvejais šį susirgimą sukelia virusai.

Mažylis negali pasakyti, kas jam skauda, tačiau jei rydamas maistą ar gėrimą jis pradeda verkti, galima įtarti, kad jam skauda gerklę.

Ką daryti šios ligos atveju? 

Kūdikiams nuo 3 mėnesių galima duoti paracetamolio, šiltų švelnių gėrimų. Jei situacija negerėja per 2-3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.

O kokiomis žiemiškomis ligomis dažniausiai serga Tavo vaikas ir visa šeima? Kaip gydotės? 

01. Feb 2014, 20:10

Dažniausiai mus užpuola peršalimo ligos, bet mes stipriname imunitetą, ir jei suserga tai serga 3 dienos lengvai.