Vaikų žvairumas: priežastys ir gydymo būdai

Vaikų žvairumas: priežastys ir gydymo būdai

13. Aug 2018, 07:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Pasak gydytojos oftalmologės Lauros Bagdonaitės, apie 60—80% atvejų vaikų žvairumas susi­formuoja antrujų metų pabaigoje. Žvairuoja apie 2,5% vaikų (ir daugiau kaip trečdaliui jų žvairuojančioji akis mato silpniau).

Kuo anksčiau vaikas pradeda žvairuoti, tuo blogesnė prognozė.

Yra išskiriamas žvairumas, priklausomas nuo akinių, ir nuo jų nepriklausomas.

Nuo akinių priklausomas žvairumas

Tai refrakcinis akomodacinis žvairumas, kai yra nekoreguota hypermetropia.Toks vaikas turi didesnemis pastangomis akomoduoti, kad tinklainėje susiformuotų ryškus vaizdas, o akomodacija susijusi su konvergencija, todėl vaikas pradeda žvairuoti.

Uždėjus akinukus, kurie koreguoja jo hipermetropia – žvairumo kampas išsilygina. Nuėmus akinius – vėl žvairuoja. Tokie vaikai akinius turi nešioti visą laiką, lankytis reguliariai pas gydytoją, kuris stebi jo toliaregystės vystymąsi, ir koreguoja pagal tai akinių receptą.

Vaikams toliaregystė iki 10 metų turi tendenciją didėti, vėliau – mažėja. Toks žvairumas neoperuojamas.

Kartais vaikams išrašoma bifokaliniai akinukai – jei žvairumo kampas didesnis į artį nei į tolį.

Esant pastoviam vienos akies nukrypimui, vystosi tos akies ambliopija (tinginė akis) - smegenys slopina tos akies vaizdą. Tai kaip adaptacinis mechanizmas, kad būtų išvengta dvejinimosi. Todėl matymo charakteris būna 1 akimi. Tokie vaikai stereo matymo neturi – nejaučia daiktų gylio ir atstumo.

Todel būtina tokiems vaikams nešioti akinukus (jei žvairumas priklausomas nuo akinių), ir dengti sveikąją akį - kad priverstume ją taip pat „dirbti“. Dažnai dengimas būna ilgas – metais po 2-4 val. per dieną, tačiau ištaisyti ambliopiją įmanoma, jei yra geras bendradarbiavimas tarp oftalmologo ir tėvų. Nes paprastai jie vaikų gaili, kurie priešinasi dengimui (nes tuomet blogiau mato).

Ambliopija gydoma iki 10 metų, vėliau rezultatai būna blogi, nes jau buna susiformavę stabilūs ryšiai tarp regėjimo kelių smegenyse.

Nuo akinių nepriklausomas žvairumas

Kai yra nepriklausomas nuo akomodacijos žvairumas, akiniai žvairumo kampo nemažina – tokie vaikai operuojami 5-6 metų amžiuje.

Kai žvairumo kampas nepastovus, paprastai operuoti neskubama, tokie vaikai stebimi, skiriami pratimai lavinti akių judesiams. Šis žvairumas pastebimas antraisiais gyvenimo metais, išryškėja žiūrint į intensyvią šviesą, pavargus, sergant.

Yra daug ligų ir sindromų, susijusių su žvairumu. Dėl CNS pakenkimo, esant meningocelei, hidrocefalijai, cerebriniam paralyžiui žvairumas gali buti nepastovus. Taip pat paveldimumas gali turėti įtakos (paveldėjimas tiek recesyvinis, tiek dominantinis). Kiekvienu atveju tai turi nustatyti specialistas.

Kaip žvairumas gydomas?

Žvairumo gydymo tikslas – binokulinio (abiejų akyčių) matymo atkūrimas. Gydant turi būti pasiekta: akiniais koreguota akomodacijos įtampa, pakankamai geras abiejų akių regėjimo aštrumas, akių paslankumas, simetrinė akių padėtis, vienodo dydžio vaizdai abiejų akių tinklainėse.

Taigi gydymas yra kompleksinis, susidedanatis iš refrakcijos ydos koregavimo (akiniais, KL), ambliopijos gydymo (akies dengimas), akies obuolio judinamųjų raumenų chirurginio gydymo, ortoptinių pratimų.

Ne tik gydytojai, bet ir tėvai turėtų būti atidūs. Esant vienos akies blogesniam regėjimui, akis gali pradėti žvairuoti.

Ar galima atkurti vaiko regą?

Anksti nustačius susilpnėjusią regą, nešiojant akinius, atliekant gydytojo paskirtus pratimus, galima atkurti regą. Tėvai anksti gali pastebėti ar vaikas gerai mato, ar ne – tiesiog uždengdami tai vieną akį, tai kitą ir stebėdami kaip vaikas elgiasi.

Paprastai uždengus geriau matančią akį – vaikas tampa dirglus, pradeda priešintis, stengiasi išvengti uždengimo.

Vaikai gali nešioti akinius jau nuo 1 metų ar net nuo 6 mėnesių. Dažnai tėvai gydytojo skirto gydymo nesilaiko, nes gaili vaiko, tačiau taip visiškai negalvoja apie jų ateitį. Neretai oftalmologui vaikas parodomas tik prieš mokyklą ir tik dėl to, kad to reikalauja mokykla.

Abiejų akių ryšys, besiformuojantis pirmiaisiais gyvenimo metais, gali būti sutrikdytas, jei vienos iš akių rega bus sutrikdyta. Tas ryšys yra dar nepakankamai tvirtas antrais – ketvirtais metais.

Todėl nereikėtų leisti vaikui ištisai sėdėti prie knygų, ar smulkių paveikslėlių, taip pat sergant, karščiuojant nereikėtų skaityti, nes bet kokia liga, silpnindama organizmą, neigiamai veikia ir regos funkcijas, akies raumenis.