Vaikystės gidas: ir graži, ir protinga.. nors persiplėšk :)

Vaikystės gidas: ir graži, ir protinga.. nors persiplėšk :)

19. Apr 2015, 17:49

Be jokios abejonės visiem tėvam jų vaikai ir gražiausi, ir protingiausi. O kas atsitinka kai mes norime juos padaryti DAR gražesniais ir DAR protingesniais?

Visai neseniai sulaukiau savo draugės skambučio, kurios dukrytė kitąmet bus pirmokė:

     -  Tavo Faustas pirmokas, tai žinai, galvoju, pasitarsiu: kaip manai kokius būrelius pasirinkti mums kitais metais? Dukra dabar lanko karate, dar norėčiau, kad šokius lankytų.. Piešia ji labai gražiai, bet aš noriu, kad dar ir groti kokiu instrumentu mokėtų. Dar lanko Yamahos pamokėles, bet tų turbūt atsisakysim..

 Nė kiek nesvarčiusi atsakiau, kad reiktų pasirinkti vieną fizinį (karate ar šokiai) ir vieną užsiėmimą dvasiai (dailė arba muzika). Ji toliau porino:

   -  Na tai va, kad karate jai patinka, o ir naudinga, nes labai aktyvi mergina, jai reikia išsikraut.. Šokiai būtų gerai dėl laikysenos, o ir šiaip, svarbu mokėti šokti. Piešti jai patinka, bet ir grot norėtų išmokt.

Tada neiškentusi paklausiau: ar čia vaikas tiek visko nori ar mama? :)

 

Šita mano draugė maksimalistė: pati baigusi teisę, vadybą, slaugą ir dar veniaižin kiek kursų įvairiausių išklausiusi. Ji greičiausiai nori, kad ir vaikas būtų „visų galų meistras“ . Šiuo atveju iš manes ne kokia patarėja. Mano vaikas visiška priešingybė jos merginai. Jis lėtas, ramus, jautrus. Mano nuomone krepšinio būrelis tris kartus per savaitę ir vieną kartą dramos būrelis pirmoje klasėje jam daugiau nei gana :) Dienotvarkė ir taip gana įtempta:

~12-13 val grįžta išmokyklos

~14-15 val ilsisi (pietauja, žiūri filmukus)

16 val vykstam į treniruotes (jei nėra treniruočių – ruošia pamokas)

~18- 20 vakarienė, pamokų ruoša (arba žaidimai, mokymasis skaityti)

~21-22 ruošimasis miegoti

... kada DAR vaikui lankyti būrelius??? Nesinori iš jo atimti vaikystės. O dabar tuo labiau, orai šyla, atsiras noras lėkti į kiemą, važinėti dviračiu, spardyti kamuolį.. Nesmerkiu tėvų, kurie kiemą, dviratį, kamuolį iškeičia į pianino klavišus, teptuką ir molbertą ar šokių pamokas. JEIGU vaikas to NORI.. ir būkim „biedni bet teisingi“  - SUGEBA. Juk ne kiekvienas klausą turi ir ranka išlavinta taip, kad teptukas klausytų.

Po argumento apie vaiko norą, mano draugė pareiškė, kad vaikai nežino ko jie nori – juos reikia priversti norėti :)) Taip ir iškyla atminty liūdnos dviejų geriausių draugių klasiokių akys kai mes po pamokų traukdavome pasivaikščioti paupiais, pašokinėti gumą, pažiūrėti stebuklingus Disney‘aus filmukus, o jos koja už kojos pėdindavo į taip nekenčiamą muzikos mokyklą. Teisybės dėlei reiktų pasakyt, kad viena galų gale metė šitą reikalą, o kita netgi Klaipėdos universitetą baigė, menų fakultetą, tik, kad jokio darbo susijusio su muzika taip ir nedirbo.. 

Perkračiau mintyse savo mokyklos laikų užklasinę veiklą. Tėvai niekada nenurodinėjo kuo užsiimti. Taip savęs ir neatradau :D Teko lankyti ir lengvąją atletiką, ir aerobiką, ir dainuoti mokyklos folkloriniame ansamblyje (visai smagu buvo pasirodyti įvairiuose miesto renginiuose.. net į Soviecką buvome išvažiavusios :D ). Labiausiai patiko mokytis plaukti baidarėmis. Aš iš prigimties labai atsargi, tad pavyko išmokti irkluoti nė karto neišsivertus :) Sakysit, kas čia tokio, juk ne taip lengva apsiversti. Tik esmė tame, kad baidarės - sportinės.. verčiasi nuo menkiausio netikslaus vandens grybšnio :) Tiesa, čia reiktų pastebėti vieną kuriozą.. aš juk plaukti dorai ir nemoku :) Turbūt dėl to labai stengiausi neapsiversti :D Rudeniop baidarininkų treniruotės persikėlė į sporto salę – man pasirodė visai neįdomu atsisėdus ant suoliuko imituoti irklavimą. Užsiėmimus mečiau.

Dar nuo vaikystės puoselėju norą išmokti šokti.. Solo šokiai nepatinka. Man gražiausias šokis - dviejų artimų sielų šokis. Deja.. čia man nepasisekė – mano vyras visiškai nešoka :( Su juo tik romantiškai palinguot atsistoję galime :) Ech.. o taip norėtųsi, kad čiuptų.. išsuktų.. apsuktų.. net galva apsvaigtų :)) Matyt tas stiprus noras šokti nuvedė į "Get fit in Latino" treniruotes. Be partnerio žinoma, bet.. vis judesys Latino ritmu :)

Reziume: vaikai gali (turi) būti IR gražūs IR protingi, bet svarbiausia, kad būtų.. LAIMINGI :)


P.S. O čia - šypsenai (tam kas pirmas nustatys kuri aš - virtualus prizas :D)

20150419174802-22618.jpg

21. Apr 2015, 10:34 Krisliukas

Aha, jau paskaiciau. Brangokas malonumas 😀

Krisliukas Krisliukas 21. Apr 2015, 09:41 Vinga

Pamiršau atrašyti apie Menar mokyklą.. pasidomėk www.menar.lt puslapyje

Jie yra ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje

20. Apr 2015, 17:11 lina_baj

Taigi sako, kad vaikai nežino ko nori, reikia juos įtikinti 🤣🤣🤣🤣

Maniškis pats išsprendė tą problemą ir mano norą įsiūlyti kokį būrelį - ai nenoriu, to irgi nenoriu 😀

20. Apr 2015, 13:59 Krisliukas

Tikrai taip 😀 Aš irgi už tai, kad per daug laisvo laiko nebūtų 😃 Tai va, manau, kad ateity ir mūsų vaikinas turės daugiau užsiėmimų. O dabar mama dar namie sėdi, kontroliuoja visas popamokines veiklas 😃 O ir šiaip, matyt, nuo pačio vaiko priklauso. Kol kas Faustui dar yra ką veikti pirmoj klasėj - dar ir skaito skiemenuodamas, ir atidumo pritrūksta rašant, tad turim veiklos šitoj srity 😀

Krisliukas Krisliukas 20. Apr 2015, 13:48 Vinga

Mes neskubėjom Benui tiek daug būrelių siūlyti. Tik nuo penktos klasės jis tiek daug lanko. Bet klausiam jo būtinai, ar nepervagsta, siūlom,gal nori atsisakyti kokio vieno. Bet jis sako,kad viskas gerai, jam labia patinka.
Na aš matau, kad jis spėja dar ir kompiuteriu su draugais pažaist, pažymiai nenukenčia, labai gerai mokos. Tad viskas gerai.
Iki trečios klasės jis lankė tik karatė. Paskui pats pasirinko dar ir futbolą. Bet tik metus palankė, nes užsimanė į krepšinį.
Šiaip aš UŽ, kad ypač berniukai būtų kuo labiau užimti. Jiems išsikraut reikia. O be to, nėr kada nesąmonėm užsiimt su neaiškiom kompanijom 😀

20. Apr 2015, 13:47 Goda_Mamyciuklubas.lt

Būtent! Aš irgi norėčiau, kad lankytų ir tą, ir tą, ir aną, bet supranti, kad ir pats nepavilktum tiek 😃 O vaikams dar ir vaikais reikia rasti laiko pabūti 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 20. Apr 2015, 12:59

OI geras tekstas - aš iš tų, kurios truputį perspaudžia. Nors irgi stengiuosi laikytis taisyklės - vienas sportas, vieni menai. O tiek idėjų ką galėtų lankyti 😃 bet turbūt čia aš sau labiau, nei vaikas.

20. Apr 2015, 12:34 lina_baj

Taigi.. aš manau viskam savas laikas.. ir amžius. Faustas 5 m. bandė lankyt karate treniruotes . Baigėsi ašarom ir visą treniruotės laiką prastovėjimu kampe.. O dabar vėl šneka, kad norėtų karate lankyt.. Gal dar nebuvo emociškai subrendęs tokiam reikalui.. 😀

lina_baj lina_baj 20. Apr 2015, 12:22

Aš lauku, kada mano Rokas pradės į mokyklą, gal tada kokiu būreliu susidomės... Kol kas geriausiai namiee kieme - su draugais, dviračiais, kamuoliais ir pan. Kol kas jam dar laisvė 😃

20. Apr 2015, 11:40 Karolina1990

Karolina, manau plaukimas idealus sportas. Faustas lankė plaukimo pamokas, neliko labai sužavėtas 😀

20. Apr 2015, 11:39

Tikrai taip merginos - aš ta blondinė 🤣 Jums virtualus prizas - pieva gėlių 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

O tavo, Kristina, Benas tikras šaunuolis - aš saviškiui irgi norėčiau tokių užsiėmimų. O kas ta Menaro mokykla ☺ Aš kaip tikra blondinė, nieko negirdėjau apie tokią.
Galvoju, kai Faustas bus bent antrokas, gal dar pasirinksim kokį būrelį, nes kol kas visiškai be būrelių tik penktadienis lieka - nesinori pilnai užpildyti savaitės. Vyresnis bus, gal bus galima daugiau tos popamokinės veiklos.

Krisliukas Krisliukas 20. Apr 2015, 10:35

Pažinau pažinau (tikriausiai 😃) tu ta blondinė iš dešinės, truputėlį pasilenkusi 😉

Šiaip aš irgi mąstau taip kaip tu, nors Benas lanko keturis būrelius: karate (pagrindinis ir neginčijamas, mesti neleidžiam..mąstom kaip tavo draugė šiuo atveju: jis pats nežino ko nori 😀 ), krepšinis (pats labai labai nori), Menaro mokykla (jam labai patinka ir jaučia progresą, pats neseniai prasitarė,kad jo klasiokai nesugeba per pamokas koncentruotis, susikaupti, o jam tai puikiai sekasi) ir dar programavimo mokykla (labai nori, net pirmą darbą apsigynė, susikūrė savo puslapį ir laukia kitų mokslo metų - robotikos pamokų). Jis yra labai užimtas vaikas ,bet spėja ir pamokas paruošti, ir lauke palakstyti, ir prie kompiuterio pažaisti.

Gintarep Gintarep 19. Apr 2015, 18:27

Puikus straipsnis! ❤🌷👍
Dar ka as pastebejau, kad vaikiukai per daug uzimti (gal ir maniske per daug, bet jei nori, lai lanko) Sunku su tais patarimais...Dar as daznai pajuokauju: nepirkite vaikui zaislu, lai pats vaikas pasidaro (cia si fraze dalinau su humoro gaidele)
ir kur Ingute?...manau is kaires sedinti ant kilimo ir daranti atvirstine L raidele...na, desine kojyte iskelta....