Vaikystės gidas: kodėl nenorėčiau būti 26 vaikų "mama"

Vaikystės gidas: kodėl nenorėčiau būti 26 vaikų "mama"

25. May 2015, 10:33

Šį savaitgalį vykome į sūnaus klasės ekskursiją – pirmos klasės užbaigimo proga. Kadangi tai pirmoji jų ekskursija, buvo nuspręsta, kad vaiką gali lydėti vienas iš tėvų. Paskutinę dieną keletas vaikučių susirgo, tad mokytoja pasiūlė prisiungti ir Fausto tėčiui.

Vykome į Šiaulius. Vaikai dalyvavo duonos kepimo edukacinėje pamokėlėje, po to klausėsi pasakojimo apie senovės lietuvių apdarus ir papuošalus, galėjo juos pačiupinėti, pasimatuoti. Vėliau vykome į Chaimo Frenkelio vilą. Berniukai džiaugėsi galėdami apžiūrėti įvairias senovines gaisrines mašinas. Vėliau klausėmės dviračių atsiradimo istorijos. Paskutinė stotelė – kryžių kalnas.

Visi lankytini objektai buvo savotiškai įdomūs, bet šį kartą norėjau padiskutuoti apie kitą medalio pusę – vaikų elgesį. Buvau nemaloniai nustebinta. Maniau, kad vaikų elgesys bus nepriekaištingas – juk kiekvienas turėjo po „apsauginį“ – vieną iš tėvų, bet pati mokytoja nuolat kartojo „aš esu pasimetusi.. šitaip neklausančių vaikų dar nemačiau per visus šiuos metus“.

Gal jie dar per maži dalyvauti tiek daug dėmesio reikalaujančiuose užsiėmimuose? Duonos kepimas užtruko 1,5 val. Grupėje – 20 vaikų ir 20 tėvų. Tylu, ramu buvo apie 40 min. Po to prasidėjo pasistumdymai, pakikenimai, „panižo“ rankytės viską čiupinėti – ir duonkubilį, ir tešlą.. gerai, kad nekilo noras nosies į krosnį įkišti. Taip, žinoma, jiems pasidarė nuobodu, bet pirmokai jau turi žinoti, kad reikia gerbti kalbantyjį ir jo darbą. O keisčiausia, kad vaikus ramino mokytoja. Tėvų atrodo nė nebuvo (ne visi, be abejo, bet dauguma).

Išėjus iš užsiėmimų, vaikai pasileisdavo lyg nuo grandinės nutrūkę. Nelabai buvo įdomūs mokytojos raginimai stoti į vorelę po du. Ir vėl, matau tik besišypsančius tėvų veidus.. ech tokie išdykę vaikai. O jei tie išdykėliai susižeis?..

Ačiū D, viskas baigėsi sėkmingai. Visi grįžo sveiki namo. Mokytoja vis kartojo, kad taip neklausančių vaikų nebuvo mačiusi :)

Bandos instinktas veikė ir mano sūnų. Paprastai tylus ir ramus mano vaikas, taip pat vis „nutrūkdavo nuo grandinės“. Aš nenorėdama, kad jis užsigautų ir žinoma, norėdama, kad elgtūsi kultūringai vis jį sudrausmindavau. Kelionės pabaigoje, kai jo paklausiau ar patiko ekskursija jis atsakė: taip, tik nepatiko, kad tu vis man pastabas sakei.. :)

Grįžtant autobusas skleidėsi nuo juoko. Tėvai pavargę bandė snūduriuoti, o vaikai (matyt taip pat nuo pervargimo) išdykavo ir skambiai juokėsi visas 2 val. kol grįžome į Klaipėdą. Juoktis – sveika, bet niekaip neatsistebėjau vienos mamos kantrybe, o kitos mamos abejingumu, kai pastarosios sūnus visą kelią drąskė priešais sėdinčios moters sėdynę ir patenkintas kvatojosi..

Grįždama galvojau, kodėl vis dėlto niekas nepritarė mano pasiūlymui vaikus nuvežti į nuotykių parką. Būtų išsidūkę iki begalybės ir niekam nebūtų dėl to galvos skaudėję :) 

Bet akivaizdu, kad visa tai tik man buvo keista :) Kiti lyg ir nereagavo.. Gal čia manyje bėda? Gal aš noriu, kad mano vaikas būtų per daug "teisingas"? :)

20150525102609-49850.jpg

20150525102625-95761.jpg

20150525102651-62329.jpg

20150525102708-10483.jpg

20150525102721-12409.jpg

20150525102736-51979.jpg

20150525102753-50672.jpg

25. May 2015, 18:50 Krisliukas

Taip taip.. mokytoja irgi taip sakė, kad vaikai pajuto laisvę, nes tėvai šalia.. o man tai kaip atrodo turėtų būti priešingai 😃

Krisliukas Krisliukas 25. May 2015, 15:01

Aš tai galvoju,kad kviesti po vieną tėvelį į ekskursiją buvo klaida 😀 Manau,todėl vaikai ir "atsileido".
Neteko važiuot į ekskursijas, paprastai važiuoja kelios klasės su mokytojom, ir visai gerai joms sekasi tvarkytis. Bet galiu palyginti su Kasparo darželio grupe.
Pirmą kartą po šeimos šventės, tėveliai surengėm vaišes grupėje. Pačios auklėtojos stebėjos,kad vaikai kaip be galvų buvo. Apie klausymą nei kalbos. 😀 Lakstė,šokinėjo,bėgiojo, siautėjo. Aš supratau,kad jiems buvo gera ir linksma, nes tėvai šalia. 😀

25. May 2015, 13:46 sraigiukas

Taigi.. ir aš sakau - tėvai turėtų pažinot savo vaikus ir suprasti, kad tokiem aktyviem vaikam norisi padūkti, o ne duoną kepti 😀 Žinoma, labai svarbu žinoti savo kultūrą, papročius, istoriją, bet tai galima palikti tam laikui kai vaikai bus brandesni 😀

25. May 2015, 13:10 Wega

Aš kažkaip viską labai suasmeninu - jeigu mano vaikas nemoka elgtis viešoje vietoje, vadinasi aš esu kalta (mes tėvai), nes vaikui neišaiškinau, kas priimtina, kas ne. Bet kai matai autobuse kaip vaikas į savo mamą mėto tuščią mineralinio buteliuką arba jai paprašius, paduoti striukę, ji tėškiama jai po kojom (ji nuolankiai pasilenkia ir paima), tai.. nežinau.. man nesuvokiama.
Pradedu galvoti, kad aš per griežtai auklėju savo sūnų.. pamačiusi tokius pavyzdžius 😃 Šiaip, stengiuosi, kad sūnus tėvus gerbtų, o ne bijotų. Tikiuosi, kad taip ir yra 😀

sraigiukas sraigiukas 25. May 2015, 12:56

Sveiki

Sakyčiau gal ir užmojai nemaži buvo, tiek daug aplankyti, aš irgi drausminu, net kartais vyras sako, kad per daug. O vaikams nuotykių parkas tikrai būtų buvęs geriau 😉

Liucyte Liucyte 25. May 2015, 12:40 Wega

Jau tik nereikia dėl tų klaidų... 😉 😀
O aš niekaip dorai neišmokstu anglų kalbos... ☹ Specialybės kalba tokia daugmaž (nors visus savo tekstus duodu patikrinti anglistams), bet kai reikia buitiniam lygmeny pabendrauti, kažkaip sunkokai galvoje mintys rezgasi... 😀

lina_baj lina_baj 25. May 2015, 12:10 Liucyte

Kiek prisimenu savo mokyklos laikų ekskursijas, tėvai nevažiuodavo, tik pora mokytojų... 😀 smagu būdavo! 😃

Liucyte Liucyte 25. May 2015, 11:40

O ką, Wega, dėstot mokykloje? 😀

Liucyte Liucyte 25. May 2015, 11:11

Pamenu, kai aš dar ėjau į mokyklą, tai klasiokai kaip tik nenorėdavo važiuoti į ekskursijas su tėvais, nes tada negalėtų pasiausti... Vadinasi, pasikeitė tėvų karta ir auklėjimo polinkiai 😀

lina_baj lina_baj 25. May 2015, 10:46

O, aš irgi sergu ta pačia liga 😃 Visada drausminu, noriu, kad elgtųsi gerai, vis sakau ir sakau pastabas.... Ir lygiai taip pat stebiuosi, kaip kitos mamos visiškai ne tai, kad abejingai stebi, o atrodo apskritai nestebi savo vaikų. Maždaug, tegul daro ką nori, aš dabar lyg ir ilsiuosi, ar šiaip, jei jums atrodo, kad kažkas ne taip, tai čia jūsų bėda, man ir taip gerai. Och, negaliu!.. 😀 O vaikai, tai aišku, labai pasiduoda bandos instinktui, užtenka vos vieno ar kelių pasiutėlių ir pasiutpolkė prasideda 😃