Vaikystės gidas: "tu neturi plančetės?"

Vaikystės gidas: "tu neturi plančetės?"

06. Apr 2015, 10:36

Pokalbis po treniruočių, persirengimo kambary:
- Faustai, o tu turi žaidimą "Crash of clones" (ar kažkas panašaus:) )
- Nea..
- O tu išvis turi plančetę
- Ne, neturiu
- Neturi plančetės??!! (tyliai stebiu kuo baigsis pokalbis), o tai bent išmanųjį telefoną turi?
- Nu turiu... (truputį pamelavo.. turi paprastą telefoną)
- O tai žaidimų ten yra? Kokių turi?
- Nu yra yra.. Minecraftą turiu (ir vėl pamelavo.. turi paprastutį žaidimuką)
- Rimtai?!!! Geras.. Minecraftas juk mokamas - 7 Eurai kainuoja

Faustas tik šyptelėjo.. Supratau, kad liko patenkintas savo melu.

 Situacija iš gyvenimo – iš mūsų, realaus gyvenimo :) Praėjusią savaitę nugirstas pokalbis tarp mano septynmečio sūnaus ir jo treniruočių draugo užstrigo ilgam. Išėjau su galybe minčių galvoje: ar gerai, kad vaikas plančetės neturi? ar gerai, kad telefonas ne išmanus? ar gerai, kad yra priverstas meluoti draugam? .. o jei nemeluos draugų neturės?... reikėjo paaiškint, kad meluot negražu ar nurašyt viską "šventam" melui?..

Visai neseniai kažkur (greičiausiai MK) skaičiau, kad geriau vaikui leisti pažaisti kompiuteriu nei žiūrėti televizorių, bet.. Aš galvoju, kad vienos taisyklės tubūt negali būti. Mūsų sūnus vis dar sunkiai susitaiko su pralaimėjimu. Ir jeigu jam nesiseka žaisti (laimėti), jis tuoj pat pradeda nervintis, pykti, ašaroti. Man tikrai neatrodo, kad tai į naudą jo psichikai. „Šaudyklių“, „gaudyklių“ neleidžiame žaisti, paprastai žaidimai būna tokie, kuriuose reikia pagalvoti (galiu rekomenduoti: labai smagus žaidimukas „Happy monkey“).

Vis nuogastauju dėl galimos diskriminacijos mokykloje. Juk dabar taip „natūralu“ draugus skirstyti pagal tai kokio naujumo jo telefonas, plančetinis ir t.t. Nesvarbu, kad tai dar tik pirma klasė. Pradėjęs lankyti mokyklą Faustas guosdavosi, kad su juo niekas nedraugauja. Atsargiai bandydavau iškvosti tokio elgesio priežąstis, buvau ir pokalbyje su mokytoja. Giliai viduje kirbėjo mintis „o gal draugų atsiras jei turės naują telefoną, plančetinį ir t.t.“. Paaiškėjo, kad problema - jame pačiame. Jis galbūt per daug išdidus, o gal pernelyg nedrąsus, o gal dar kokios neįvardytos savybės, bet pasirodo, kad iniciatyvos draugauti nerodė jis pats. Tiesiog sėdėjo ir laukė kol kas pakvies „jo didenybę“ pažaisti :)

Siūliau visokius variantus pabandyt, kol vieną dieną jis nusinešė į mokyklą.. knygą (!!). Būtent knygą (kurią, beje, laimėjome MK. AČIŪŪŪ :) ). Aišku ji specifinė - apie įvairias gigantiškas mašinas, su atsidarančiais langeliais, aprašymais, ką gali vienas ir kitas prietaisas. Ten ir raketos, ir lėktuvai, ir t.t. Grįžo vaikas iš mokyklos kaip ant sparnų. Po to nešėsi mikroskopą, stalo žaidimą, Lego robotą, ir kaskart džiaugėsi, kad susirado daaaaug draugų. Sūnus papasakojo, kad klasėje yra vienas berniukas, kuris atsineša plančetinį.. ir vienas su juo žaidžia..

Dabar Faustas turi ne vieną daugą klasėje. Manau, geras to įrodymas, jog buvo pakviestas į vieno klasės draugo gimtadienį. Pati turėjau galimybę stebėti kaip draugiškai jie visi bendravo.. o ir naujo telefono ar plančetės neprireikė.. :) Greičiausiai tiesiog reikėjo išlaukti kol ateis tas "persilaužimo" momentas.

Be abejo, kiekvienas tėvas geriau žino ko reikia ir kas naudinga jo vaikui. Jei man atrodytų, kad mūsų sūnus niekaip negali apsieiti be plančetinio kompiuterio – būtinai nupirkčiau, bet kol kas.. situacija kontroliuojama :)

P.S. Nemanykite, kad bandau savo vaikus palikti „akmens amžiuje“ :) Visai ne – moka sūnus ir įsijungti kompiuterį ir „pasigooglinti“ reikalingos informacijos, BET.. visada yra saikas ir kontrolė :)

 

Ir visai pabaigai...

- Mama, močiutė sakė man padovanos plančetinį kai eisiu į penktą klasę.

-  Tai gerai. O ką tu su juo veiksi?

-  Ai nežinau.. Galvoju.. kam man jo reikia..

 

 

08. Apr 2015, 22:36 jaldija

Labai noreciau, kad butu daugiau tevu, mastanciu kaip jus 😀 As apskritai nesuprantu kam vaikui mokykloje plancetinis, ypac pradinukui?? Juk galime begale veiklu uzsiimti laisvu nuo pamoku metu.. Akivaizdu-ne visiem taip atrodo 😀
Aciu uz komplimentus musu mazajai 😉😀

jaldija jaldija 08. Apr 2015, 15:16

Bet kokia graži foto, užburianti, jau kelinta diena žiūriu į tą nuostabią šypseną, tame gražiame veidelyje 👍

lina_baj lina_baj 08. Apr 2015, 10:00

Oi tas klausimas pas mus kieme visad buvo aktualus - ar tu turi planšetę? Ir nežinai, ar čia pirkti vaikui, kad neišsiskirtų iš kitų, ar ne. Nes sėdi visi susėdę su planšetėm ,mano jau vienas lieka be jos. Aš sakau, eik važiuok su dviračiu, statyk iš smėlio kalnų ką nors... Bet juk visi draugai susėdę žaidimus žaidžia... Ir ką daryti?.. Lyg ir galėtum sau leisti tokį pirkinį, bet kažkaip nežinau, ar reikia... Žodžiu, toks jau tas vaikų pasaulis 😀 matyt teks pirkti 😀

jaldija jaldija 08. Apr 2015, 00:00

Tikrai ne ką turi priklauso kiek draugų turi, o tai kaip tu moki sudominti savo draugus. Šitą diegiame ir diegsime savo vaikams. Turi mano vaikai tą planšetinį, na ir kas, nei jiems leidžiama tokius dalykus neštis mokyklon nei ką.
O vat kai pradėjo neštis rubiko kubus, pusei klasės vaikų prireikė būtent jų. o ne planšetinių. 😀 Juokiamės, kad virusą vaikai užnešė į mokyklą, tiek Edvinas tarp savo bendraamžių, tiem Airidas.

07. Apr 2015, 08:21 kodelcia

Idealiausias variantas: vaikas savo "svajonę" įgyvendina pats - pasistato iš kaladėlių. Ir vaizduotę lavina, ir motoriką 😀 Svajonę parašiau kabutėse, nes dažniausiai tokie mažyliai net nežino kas ta plančetė ir su kuo ji "valgoma" 😀 Bet kažkas sakė, kad tai kažkoks nerealiai geras dalykas, vadinasi reikia jo norėti 😀

kodelcia kodelcia 06. Apr 2015, 20:38

Labai gera tema. Mano keturmetis iš kaladėlių irgi vis gamina sau ir man planšetinius ir siūlo kartu pažaisti. Apie planšetes jis sužinojo iš savo metais vyresnės draugės. Suvokiau, kad ir maniškis neturėtų atsilikti nuo kitų vaikų ir modernių technologijų. Tik žinoma, būtinas saikas ir sveikas protas 😀

06. Apr 2015, 16:24 Wega

Nepatikėsit, mano pirmasis buvo lygiai toks pat 😃 Tik aš jį pirkau jau būdama studentė ir iš savo uždirbtų pinigų. Man tas telefonas buvo apskritai KAŽKAS TOKIO 🤣 O ir kainavo NETGI 350 Lt (prisimenu kaip šiandien - baisiai brangu man tada atrodė 😃)

ODISEJAaa ODISEJAaa 06. Apr 2015, 14:32

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😀