Vaistai, kurių negalima duoti vaikams

Vaistai, kurių negalima duoti vaikams

23. Feb 2017, 11:51 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Apie bet kokių vaistų davimą mažyliui, žinoma, reikia konsultuotis su gydytoju, ypač tuomet, jei vaistas vartojamas pirmą kartą, nes nepažįstamas medikamentas vaikui gali sukelti daugiau pašalinių poveikių nei suagusiems.

Taip pat reikia pagalvoti ir apie vaistinėlės vietą namuose, nes dažnai būna, kad vaistai lengvai pasiekiami vaikams, ir nežinia, prarijo jis tabeletę, kokį nors vitaminą ar ne. Jei atsitinka tokia situacija, būtinai praneškite gydytojui, kad jis patartų, ką daryti.

Mes paruošėme sąrašą 5 medikamentų, kurių niekada nereikia duoti mažiems vaikams.

Aspirinas

Niekada neduok mažyliui aspirino arba kitų vaistų, kurių sudėtyje yra aspirino. Jis gali sukelti Rėjo sindromo tikimybę – retą lėtinę ligą. Visada skaityk vaisto instrukciją – kartais aspirinas vadinamas salicilatu arba acetilsalicilo rūgštimi, ir žinoma, visada klausk gydytojo ar vaistininko, ar vaistas neturi savo sudėtyje aspirino.

Jei vaikas karščiuoja ar yra kitokio pobūdžio skausmas, paprašyk gydytojo išrašyti vaisto, turinčio ibuprofeno.

Vaistai nuo kosulio

Mažyliams iki metų gydytojai nerekomenduoja duoti vaistų nuo kosulio, nes jie tokiame vaiko amžiuje nepadeda sumažinti simptomų, be to, gali pakenkti, jei vartojami netinkamomis dozėmis.

Šie vaistai kūdikiui gali sukelti pašalinį poveikį, pvz. mieguistumą arba nemigą, virškinimo trakto sutrikimus ar traukulius. Kasmet į ligonines patenka vaikai, kurie per daug buvo išgėrę vaistų nuo kosulio.

Vaistai nuo pykinimo

Niekada kūdikiui neduok vaistų nuo pykino, jei tik gydytojas jų neišrašė. Daugeliui tokių vaistų galiojimo laikas būna labai trumpas, be to, kūdikiai ir vaikai apsieina ir be jų. Vaistai nuo pykinimo pasižymi galintys sukelti ne vieną pašalinį poveikį. Jei vaikas vemia dėl dehidratacijos, iš karto kreipkitės į gydytoją sužinoti, ką tokiu atveju daryti.

Vaistai suaugusiems

Net ir nedidelis kiekis vaistų, skirtų suaugusiems, vaikams yra pavojingi. Atminkite ir tai, kad vaistai suaugusiems turi didesnę koncentraciją, tad būkite dėmesingi. Jeigu instrukcijoje nenurodyta vaisto dozė, kurią galima duoti vaikams pagal svorį ir amžių, niekada jo neduokite savo sergančioms atžaloms.

Kramtomosios tabletės

Kramtomosios tabletės ar kiti vaistai tablečių pavidalu mažyliui gali sukelti užspringimo pavojų. Jei vaikutis jau primaitinamas kietu maistu, paklausk gydytojo, ar galima vieną ar kitą vaistą ištirpinti jogurte, sultyse ar vandenyje.