Vaistininkė pataria: pirmoji pagalba vaikui susirgus sloga

Vaistininkė pataria: pirmoji pagalba vaikui susirgus sloga

24. Oct 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Brr…šaltukas paspaudė, žiūrėk – vaikučiams jau ir ima „varvėti“ nosytės. Kaip žinia, teiginys, jog gydoma ar negydoma sloga vis tiek praeis po savaitės, nėra tiesa. Ypač kalbant apie mažylių slogą. Tad kaip teisingai ją gydyti ir kokia turėtų būti pirmoji pagalba namie, kalbamės su „Eurovaistinės“ vaistininke Gintare Paulauskaite. 

Kodėl ima varvėti nosytės?

Pasak „Eurovaistinės“ filialo vedėjos, farmacinės veiklos vadovės Gintarės Paulauskaitės, dažna slogos priežastis – viršutinių kvėpavimo takų virusinė infekcija.

Mažylio nosytė paburksta, pasimato bespalvės išskyros. Vėliau nosies sekretas gali tirštėti, tampa gelsvas ar žalsvas. Neretai vaikučiui gali pakilti ir tempertūra ar pablogėti apetitas.

Tačiau yra ir kita slogos priežastis – alergija. Vaiko nosį gali sudirginti ir nevėdintų patalpų oras, kambario augalai, tabako, dūmų kvapas, dulkės. Šiai slogos rūšiai būdingos vandeningos išskyros ir čiaudėjimas.

Kaip padėti vaikui?

Tėveliams dažnai kyla klausimų, kaip gydyti slogą įvairaus amžiaus vaikučiams. Ir, žinoma – kaip užkirsti jai kelią.

Specialistė pataria pradėti nuo paprasčiausios nosies higienos, kuri padės užkirsti kelią nosies gleivinės infekcijoms.

„Jei vaikutis kvėpuoja normaliai, ne pro burnytę, nosies valyti nereikia, tačiau jei jo nosytė yra užsikišusi, jis kvėpuoja pro burnytę, dažnai čiaudi, atsiranda gleivių, nosį išvalyti yra būtina“, - "Mamyčių klubui" patarė vaistininkė G.Paulauskaitė.

Jei mažyliui paskirti gydomieji lašiukai (dėl slogos patiems mažiausiems geriau visad pasitarti su gydytoju), tuomet prieš juos vartojant vertėtų pirmiausia išvalyti nosytę. Ypatingai svarbu nepamiršti nosytės išplauti bei išvalyti prieš žindymą ir prieš miegą.

Ką pirmiausia daryti:

1) Būtina plauti nosį – tam reikėtų įsigyti jūros vandens tirpalo. Vaistininkė rekomenduoja vaikų nosytėms naudoti izotoninius (mažiau druskingus) tirpalus, o hipertoninius, kuriuose daugiau druskų, palikti patiems tėveliams.

Patiems mažiausiems jūros vandens lašiukai yra ampulytėse, o nuo pusės metų ir vyresniems vaikams – vaikiški purškalai su jūros vandeniu.

Kuo jūros vanduo naudingas? Jis padeda išplauti mikroorganizmus, dulkes, sudrėkina nosies gleivinę bei suminkština sukietėjusias gleives. Jūros vanduo taip pat mažina nosies gleivinės paburkimą.

2) Būtina pašalinti sekretą. Tam naudojami vadinamieji aspiratoriai – tai tokia vamzdelių sistema, kai vienas jo antgalis pridedamas vaikučiui prie šnervės (geriau įsigyti su minkštais silikoniniais antgaliais), kitas – į suaugusiojo burnytę.

Tėvelis ar mamytė švelniai traukia orą ir visas sekretas susikaupia antgaliuke. Antagliukus reikia kiekvieną kartą išvalyti. Šis prietaisiukas tinka vaikams nuo 3 mėnesių.

Jei atsiurbti nepavyksta ar neturite aspiratoriaus – galima nosytę valyti vatos tamponiuku.

Kaip teisingai šnypšti nosį?

Vyresni vaikai jau mokomi iššnypšti nosį. Nosytei išpūsti turi būti naudojamos tik vienkartinės ir ypatingai švelnios servetėlės.

Kai patarė pašnekovė, šnypščiama tik viena nosies ertmė ir ne per stipriai, nes stipriai pučiant infekcija gali nukeliauti link ausyčių ir sukelti jų uždegimą. Mažyliams nosytės valymas nelabai patinka, taigi atlikite šias procedūras kuo švelniau.

Kada prireikia vaistų nuo slogos?

"Jei sloga yra stipri, nosies higienos nepakanka – kartais reikia ir vaistų, vadinamųjų cheminių dekongestantų (ksilometazolino, fenilefrino ir kita). Po šiuo baisoku pavadinimu slepiasi vaistai, kurie sutraukia nosies gleivinės kraujagysles bei mažina paburkimą ir taip slopina nosies sekreciją", - aiškino vaistininkė G.Paulauskaitė.

Kadangi jų vartojimas kūdikiams, ikimokyklinio amžiaus vaikams bei mokyklinukams skiriasi, rekomenduojama kiekvienu atveju pasikonsultuoti su specialistu (vaistininku arba gydytoju).

Lašelių su šiom medžiagom nerekomenduojama vartoti ilgai (tik kelias dienas), nes jie sutrikdo nosies gleivinės fiziologines funkcijas ir taip gali sukelti lėtinę slogą.

DĖMESIO! Vaikams nerekomenduojama į nosį lašinti aliejinių tirpalųnes aliejaus gali patekti į plaučius ir prasidėti ūmus viršutinių kvėpavimo takų uždegimas.

Vaikų nosytes tepkite riebiu kremu

Jei net ir neinate su vaiku į lauką, būtina jų nosyčių kraštelius kelis kartus per dieną patepti riebiu kremu - geriau tokiu, kuriame nėra kvapiklių ir dažiklių. Tai neleis išsausėti odai apie nosytę, ji neraus ir nedirgs.

Vaistininkė mamoms ir tėveliams pataria kiek įmanoma rečiau su vaikučiais eiti į prekybos centrus ir kitas žmonių susibūrimo vietas. Taip didesnė tikimybė išvengti susidūrimų su bakterijomis ir virusais.