Valgyk morkas - bus sveikos akys. Ar iš tiesų?

Valgyk morkas - bus sveikos akys. Ar iš tiesų?

08. Nov 2011, 08:00

Tinkama mityba - sveikesnės akys

 

Kokie maisto produktai yra labiausiai stiprinantys akių sveikatą?

 

 Akims ypač naudingi vitaminai A (retinolis) ir E (tokoferolis).  Per parą suaugusiam žmogui su maistu reikia gauti vitamino A – 1,5 mg, E – 20–30 mg.

 

Vitaminą A žmogus gauna su gyvuliniais, o jo provitaminą karotiną - su augaliniais produktais. Daržovėse yra karotinas (t.y. provitaminas A) – geltonai dažanti medžiaga, kuri kepenyse virsta į vitaminą A.

 

Kadangi karotinas lengviau tirpsta riebaluose, augaliniame aliejuje (taip organizmas lengviau jį pasisavina), todėl ruošiant maistą rekomenduojama įdėti truputį grietinės ar įpilti aliejaus.

 

Daug karotino turi morkos, pekino salotos, špinatai, burokėliai. Ypač daug karotino šaltalankyje ir raudonajame šermukšnyje. Vitamino A yra gyvulinės kilmės produktuose, ypač žuvų taukuose, svieste, kiaušinių tryniuose, kepenyse, pieno produktuose.

 

Daugiausia vitamino E yra žuvų taukuose, svieste, grietinėje, kiaušinyje (trynyje), taip pat šaltalankio uogose, sojos pupelėse, grikių ir avižinėse kruopose.

 

Reikia nepamiršti gerti daug vandens, kad akys nesausėtų. Vanduo padeda išstumti toksinus iš organizmo, jas drėkina.

 

Subalansuotas maistas aprūpina organizmą vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, tačiau jų poreikis yra padidėjęs dėl organizmo bendros sveikatos būklės, lėtinių ligų, netinkamo gyvenimo būdo, fizinio aktyvumo stokos, aplinkos ir kitų faktorių įtakos.

 

Išorinė, ypač darbinė aplinka, kurioje būname nuolat, įtakoja mūsų organizmą. Nuo įtampos ir krūvio akys pavargsta. Ilgas darbas kompiuteriu – tai nuolatinis krūvis akims. Todėl kartais ypatingais atvejais gydytojai gali patarti kurį laiką vartoti papildomas maistines medžiagas.

 

Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus inf.