Verta žinoti, ką augdamas kūdikis turi sugebėti

Verta žinoti, ką augdamas kūdikis turi sugebėti

16. Mar 2013, 07:00

 

Ar tėvai turi žinoti, kuriam amžiaus tarpsnyje kūdikis turi išlaikyti galvytę, apsiversti ant pilvuko, ant nugarytės ir pan. O gal leisti vaikui vystytis individuliai - jis pats "nuspręs", kada ką daryti?

 

Pasak vaikų kineziterapeutės Lauros Sidaraitės, ką kūdikis atlieka atskirais amžiaus tarpsniais, ko nemoka ir ką turi sugebėti atlikti, verta žinoti visiems tėveliams, ypatingai, jei vaiko judesių vystymąsis tėvus neramina.

 

Pavyzdžiui, sulaukęs 4 mėnesių kūdikis gulėdamas ant pilvo pakelia ne tik galvą, bet jau remiasi dilbiais ar ištiestomis rankomis, gali apsiversti  nuo pilvo ant šono, nugaros. O 5 mėnesių vaikas gali pradėti šliaužioti.

 

Bet kokiu atveju kiekvienas vaikas vystysis individualiai, tačiau keli pratimai, masažiukai tikrai tik padeda jam greičiau išmokti vis sunkesnių judesių.

 

Ką mažylis moka atskirais amžiaus tarpsniais:

 

4 mėnesių kūdikis gulėdamas ant pilvo pakelia ne tik galvą, bet jau remiasi dilbiais ar ištiestomis rankomis, gali apsiversti  nuo pilvo ant šono, nugaros, sudeda abi plaštakas (vieną prie kitos), žaislus griebia visa plaštaka.

 

5 mėnesių vaikas gali pradėti šliaužioti, sėdinti vaiką būtina prilaikyti, kad jis ištiestų nugarą, vieno vaiko nepaliekam sėdinčio, nes jo nugaros raumenukai dar nėra pakankamai stiprūs.

 

6 mėnesių kūdikis jau gali pasėdėti neatsirėmęs iki 30 minučių, tad galim pradėti pratimus, padedančius jam savarankiškai atsisėsti. Kūdikiui gulint ant nugaros, viena ranka prispaudžiam jo kojas (klubą), kita paimam už prispausto klubo pusės vaikučio  rankos (pvz.: prispaudžiam dešinės pusės klubą ir keliam dešinę rankytę), ir bandom jį per šoną sodinti. Kita rankute vaikutis turėtų būti atsirėmęs į grindis ar lovytę.

 

7 – 8 mėnesių kūdikis jau ropoja, galim jam padėti iš lėto pastumiant po vieną sulenktą kojytę, gali pats atsistoti, atsisėsti laikydamasis už atramos, galim pradėti mokyti atsistoti: vaiką paklubdom, vieną kojytę ištraukiam taip, kad ji pėdute remtųsi į grindis, dedam ranką ir paspaudžiam keliuką ir vaikutis pats ištraukia kitą kojytę ir taip atsistoja.

 

Tik nuo 8 – 9 mėnesių vaiką galima statyti į vaikštynę, bet tik iki 2val per dieną ir tik būtinais atvejais, stenkimės kuo trumpiau.

 

Vaikutis pradeda vaikščioti maždaug nuo 10 mėn. iki 1,5 metų, bet čia nėra griežtų taisyklių, gali pradėti vėliau ar anksčiau. Jei mamytei vis tiek neramu, kad vaikas vis dar nevaikšto, ji gali pasikonsultuoti su kineziterapeutu, neurologu ar ortopedu.

 

17. Mar 2013, 15:19

Mes naudojom tik sokliuka. Mergaitei labai jis patiko ir patinka. Dedu labai retai. NA tiesiog neprisireikia. Ant grindu - geriausia. Maziuke labai greiti ropoti pradejo 7 men pabaigoje. 8 menesi parodziau, kad galima buti atsistojus ir oplia menesio viduryje diena is dienios prieina ka ir stojasi. Atremus i stumduka letai keldama kojytes i prieki, parodziau kad galima zingsniuoti su kojytemis. Ne metro nepaejo, sunkiai sekesi kojytes iskelti paciai... Mano nuostabai kita diena taip graziai kojeles delioja. TAi laikydama uz petuku, mergyte nuzingsniuoja is kambario i kambari. Tai ivyko savaitei likus iki 9 men 😀

16. Mar 2013, 11:14

Mes nenaudojom jokiu vaikstyniu, buvom net prisake kitiems, kad nebandytu dovanoti, nes vistiek nenaudosim 😀 Jonukas nuo 4 menesiu istisai budavo ant grindu (ant kilimelio), judejo kaip norejo ir kur norejo savarankiskai. 7 menesiu sliauziojo, o 8 ropojo taip, kad vos pavyti ejo 😃 Uzvakar suejo 9 menesiai ir jau laisvai eina isikibes 😀